Noile cercetări arată că ORICINE este capabil să lase accidental un copil într-o mașină fierbinte. Expert: „Să nu credeți că nu vi se poate întâmpla!”
Data publicării:
Noile cercetări arată că uitarea copiilor în mașini fierbinți nu este o problemă de neglijență sau de a fi un părinte „rău” , ci mai degrabă o defecțiune comună a memoriei, în special în situații cu cantitate mare de stres. 

Potrivit expertului de top în neuroștiințe cognitive, David Diamond, profesor de psihologie la Universitatea din Florida de Sud din Tampa, stresul intens cu care se confruntă mulți părinți în fiecare zi face ca astfel de pierderi de memorie să fie mai probabile.

Tragediile în care copiii sunt lăsați în mașini fierbinți au devenit o preocupare majoră în ceea ce privește siguranța și creșterea copiilor. Din 1998, aproape 950 de copii au murit în astfel de circumstanțe, iar mai mult de jumătate dintre aceste cazuri au implicat situații în care îngrijitorii au uitat copiii în mașină fără să știe.

Un aspect important dezvăluit de cercetările lui Diamond este că, în timpul verii, majoritatea familiilor își schimbă rutina zilnică, iar acest lucru poate perturba tiparele lor normale de comportament. Astfel, incidentele tragice, precum uitarea unui copil într-o mașină fierbinte, devin mai frecvente.

Janette Fennell, fondatoare și președinte al organizației KidsAndCars.org, subliniază că este esențial ca părinții și îngrijitorii să nu creadă că astfel de tragedii nu li s-ar putea întâmpla lor sau cuiva din familia lor. Uitarea copiilor în mașini fierbinți este o posibilitate pentru oricine și ar trebui tratată cu mare seriozitate și atenție!

Citește și Fetiță de 10 luni, uitată de bonă cinci ore în „infernul” mașinii. Polițiști: „În interiorul vehiculului s-au înregistrat îngrozitoarele 56 de grade Celsius”

Cum funcționează creierul când vine vorba de memorie

Creierul uman funcționează cu ajutorul a două părți ale memoriei: memoria prospectivă și memoria semantică. Memoria prospectivă ne ajută să ne amintim să facem anumite lucruri în viitor, ca de exemplu să efectuăm anumite sarcini sau să respectăm rutine zilnice. Pe de altă parte, memoria semantică ne permite să efectuăm anumite activități ca și când am fi pe „pilot automat”, fără să ne amintim cu claritate detalii despre cum am ajuns acolo.

Cu toate acestea, când suntem stresați sau distrași, memoria prospectivă poate da greș. David Diamond, expert de top în neuroștiințe cognitive de la Universitatea din Florida de Sud, subliniază că trebuie să acceptăm că memoria umană nu este perfectă și că și părinții iubitori și atenți pot să își uite copilul în mașină.

Cazurile tragice de copii lăsați în mașini fierbinți au trei factori comuni: stresul, privarea de somn și schimbarea rutinei. Acești factori pot afecta capacitatea creierului de a recunoaște și gestiona schimbările de comportament, mai ales când vine vorba de rutinele legate de copii. Un părinte sau îngrijitor care, de obicei, nu lasă copilul la grădiniță, dar se găsește brusc în această situație, poate să nu reușească să își amintească din obișnuință să o facă fără o indicație externă, cum ar fi vederea pungii pentru scutece sau auzirea copilului pe bancheta din spate. În momentele de stres sau oboseală, probabilitatea unui eșec al memoriei de lucru crește.

Cercetările lui Diamond au demonstrat: conflictele dintre memoria semantică și cea prospectivă sunt normale și se întâmplă aproape zilnic nu doar părinților și îngrijitorilor, ci tuturor oamenilor. Aceste descoperiri aduc la lumină importanța conștientizării acestor vulnerabilități ale memoriei umane și subliniază că este esențial să fim atenți și să ne protejăm de astfel de situații, mai ales când avem în grijă copii sau suntem implicați în rutine zilnice complexe.

Vezi și Scenă dramatică filmată într-o parcare: Părinții luptă disperați să-și salveze bebelușul încuiat într-o mașină, în mijlocul caniculei! / VIDEO

Părinții pot urma aceste strategii

2. Noile cerc... (noile-cercetari-arata-ca-oricine-este-capabil-sa-lase-accidental-un-copil-intr-o-masina-fierbinte--expert-sa-nu-credeti-ca-nu-vi-se-poate-intampla_50286500.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @gurichev

Pentru a preveni tragediile în care copiii sunt lăsați în mașini fierbinți, părinții pot urma câteva strategii eficiente, așa cum recomandă Consumer Reports:

Creați garanții cu grădinițele sau serviciile de îngrijire a copiilor: Stabiliți un acord cu grădinițele sau centrele de îngrijire a copiilor pentru a vă notifica în cazul în care copilul întârzie sau lipsește de la program. Angajați-vă să-i anunțați pe cei responsabili dacă copilul nu ajunge la ora obișnuită. Acest acord reciproc poate contribui la asigurarea unei comunicări mai bune și la evitarea unor incidente nefericite.

Păstrați vehiculele încuiate și cheile în afara razei de acțiune a copiilor: Pentru a preveni ca cei mici să aibă acces la mașină și să se închidă accidental în ea, asigurați-vă că vehiculele sunt mereu încuiate și cheile sunt păstrate într-un loc inaccesibil copiilor.

Creați mementouri vizuale: Înființați un sistem de mementouri vizuale pentru a vă reaminti că aveți copilul în mașină. Plasați geanta pentru scutece, jacheta sau pălăria copilului pe scaunul pasagerului din față, astfel încât să aveți atrasă atenția în mod constant asupra prezenței lui.

Stabiliți obiceiuri sănătoase: Încurajați-vă să vă așezați mereu pe bancheta din spate a mașinii lucrurile. Puneți rucsacul, cutia de prânz sau servieta, astfel încât să fiți siguri că verificați întotdeauna partea din spate a mașinii înainte de a pleca.

Nu lăsați niciodată un copil nesupravegheat într-un vehicul: Indiferent de temperaturile exterioare, nu lăsați niciodată un copil nesupravegheat în mașină pentru o perioadă de timp. Mașinile se pot încălzi foarte rapid, chiar și în zile cu temperaturi moderate, ajungând la niveluri potențial fatale.

Citește și S-a întâmplat din nou: Un băiețel de 2 ani, uitat de mamă în maşină, s-a stins din viață



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: cercetare  copil  copil uitat in masina  masina  memorie  neurolog  parinti 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel