„Nu contează ce carte citești”. Șase minute de lectură reduce stresul cu 68% mai mult decât ascultarea muzicii
Data publicării:
Te-ai gândit vreodată că doar șase minute de lectură ar putea să te ajute să uiți de stresul zilei și să te pregătești pentru un somn odihnitor?

 Acesta este rezultatul unui studiu interesant realizat de Universitatea din Sussex.

Potrivit cercetării, citirea timp de doar șase minute înainte de culcare poate reduce nivelul de stres cu până la 68%. Aceste descoperiri confirmă ceea ce mulți cititori pasionați intuiau deja: cărțile sunt mai mult decât o sursă de distracție, ele pot fi o metodă eficientă de relaxare și deconectare.

Citește și Ce cărți au citit românii în 2024? Creșterea lecturii în rândul tinerilor

Studiul a fost realizat de Mindlab International la Universitatea din Sussex în 2009 și a arătat că după doar șase minute de lectură, nivelul de stres al participanților s-a redus cu 68%, comparativ cu alte activități, cum ar fi ascultarea de muzică (reducerea stresului cu 61%) sau plimbările (reducerea stresului cu 42%).

SURSA FOTO: pexels.com@Thought Catalog

Mai mult, cititul înainte de culcare stimulează zone ale creierului legate de imaginație, empatie și reflecție, a explicat David Lewis, neuropsiholog recunoscut al Universității din Sussex și autor al studiului.

„A te pierde într-o carte este cea mai bună formă de relaxare”, declara David Lewis într-un interviu acordat la vremea respectivă pentru The Telegraph.

Cheia stă în modul în care cititul afectează sistemul nostru nervos. Actul de a citi presupune o concentrare totală asupra conținutului (atenție deplină), ceea ce obligă creierul să se deconecteze de grijile și agitația zilei.

Citește și O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Atunci când ne cufundăm într-o poveste, ritmul cardiac scade și mușchii se relaxează, creând o senzație de calm care favorizează odihna.

Pe de altă parte, un studiu realizat în 2021 pe aproape 1.000 de persoane a arătat că cei care citeau o carte înainte de culcare aveau o calitate mai bună a somnului, comparativ cu cei care nu făceau acest lucru, deoarece cititul ajută creierul să se relaxeze.

În plus, potrivit Asociației Britanice de Consiliere și Psihoterapie, citirea cărților de auto-ajutor poate fi o unealtă eficientă pentru persoanele cu tulburări ușoare ale stării de spirit.

Pe de altă parte, poveștile de ficțiune permit o evadare temporară din realitate, oferind o pauză emoțională.

Crearea unui ritual de citit seara

SURSA FOTO: pexels.com@Agung Pandit Wiguna

Implementarea acestui obicei în viața noastră nu necesită eforturi mari, dar este important să acordăm atenție unor detalii. Iată trei sfaturi practice:

Alege o carte în format fizic: Lumina ecranelor inhibă producția de melatonină, hormonul care reglează somnul. O carte pe hârtie, în schimb, oferă o experiență mai imersivă și relaxantă.

Ai grijă la iluminare: O lumină moale și caldă va crea o atmosferă propice relaxării. Evită luminile albe sau prea intense.

Fii constant: Dedica cel puțin șase minute în fiecare seară cititului pentru a consolida acest obicei. Deși poate părea un timp scurt, constanța aduce cele mai mari beneficii.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stil de viata

Articole similare

De ce unii copii își rod unghiile?

Obiceiul sau obiceiul de a-și roade unghiile este o practică destul de...

Culorile anului 2025 în materie de îmbrăcăminte pentru copii

Hainele pentru cei mici nu sunt doar confortabile, ci...

Semnificația unui nume care inspiră feminitate și eleganță

Freya este un nume care aduce cu sine o aură de mister...



Cele mai noi articole

Lucruri pe care copiii le învață atunci când spui „Nu”

Este tentant să cedăm în fața cerințelor copiilor...


Top citite
Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Ai grijă ce „etichete” îi pui copilului tău! Terapeut cognitiv-comportamental: „Nici măcar cele pozitive NU sunt benefice! Pot crea presiuni uriașe” / FOTO: freepik.com @tariktk

Ai grijă ce „etichete” îi pui copilului tău! Terapeut cognitiv-comportamental: „Nici măcar cele pozitive NU sunt benefice! Pot crea presiuni uriașe”

Foto: Freepik@ maria.symchych

Câte jucării sunt necesare? Urania Cremene: ”Copilul tău va fi mai fericit și mai creativ” dacă respecți aceste două reguli

Călători fără pantaloni în metrourile din Londra. „Nu trebuie să-ți fie rușine să-ți accepți corpul” / FOTO: Londontheinside

Călători fără pantaloni în metrourile din Londra. „Nu trebuie să-ți fie rușine să-ți accepți corpul”

pixel