Nu doar mâncarea te îngrașă! Descoperă cauzele principale ale obezității la copii. Psihologul Iancu și consilierul nutriționist Cooney Soare arată care sunt problemele / VIDEO
Data publicării:
Obezitatea la copii a devenit o problemă majoră de sănătate publică, iar cauzele acestei afecțiuni sunt multiple și interconectate. Pe lângă factorii genetici și stilul de viață sedentar, psihologii subliniază impactul considerabil al factorilor emoționali și psihologici.

Psihologul Renata Iancu a arătat la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro, modul în care stresul, anxietatea și mediul familial contribuie la dezvoltarea obezității.

Potrivit expertei, stresul personal sau familial joacă un rol important în declanșarea comportamentelor care duc la obezitate. 

„Stresul personal sau cel familial pot duce către anxietate, depresie, stimă de sine scăzută, o percepție negativă asupra aspectului fizic”, explică Renata Iancu.

De asemenea, problemele din mediul familial, cum ar fi certurile, divorțul sau decesul unui membru al familiei, pot avea un impact devastator asupra stării emoționale a copiilor.

„Totodată, asta ar porni dacă în familie există certuri, poate un divorț, poate un deces al unui membru al familiei. Sau, în mediul de la grădiniță sau de la școală, copilul întâmpină anumite probleme”, afirmă Renata Iancu.

Citește și „Copilul e gras și frumos”? Semnalele de alarmă care arată că micuțul devine obez! Anca Cooney Soare: „Va fi boala numărul 1!” / Renata Iancu: „În copilărie, ei sunt vulnerabili” / VIDEO

Anca Cooney Soare: „Cauza principală a obezității: prezența în fața ecranelor”

SURSA FOTO: freepik.com @ksenia_she

În afara factorilor genetici și psihologici, alimentația joacă un rol esențial în dezvoltarea acestei condiții. Consilierul nutriționist Anca Cooney Soare a vorbit despre factorii nutriționali și cum stilul de viață influențează greutatea copiilor.

„Din punct de vedere nutrițional, în primul rând, o alimentație dezechilibrată, nesănătoasă, foarte multe băuturi carbogazoase, pline de zahăr, snack-urile, chipsurile, gustările nesănătoase, lipsa de fructe și legume din alimentație, lipsa activității fizice”, spune Anca Cooney Soare.

Un alt factor major al obezității la copii este stilul de viață sedentar, accentuat de timpul petrecut în fața ecranelor. 

„Copiii din ziua de astăzi petrec foarte mult timp în fața ecranului, ceea ce duce la un stil de viață sedentar. Asta este, zic eu acum, poate cauza principală a obezității: prezența în fața ecranelor.

Marea majoritate a copiilor petrec între lejer 5-6 ore în fața ecranului, poate chiar mai mult. Și acest stil de viață sedentar duce la o obezitate, alături de, bineînțeles, o alimentație dezechilibrată”, a mai explicat consilierul nutriționist. 

O dietă echilibrată trebuie să asigure necesarul de macronutrienți și micronutrienți esențiali.

„Nu se asigură aportul necesar de macronutrienți și micronutrienți de care un copil are nevoie ca să se dezvolte sănătos. Și când vorbesc de macronutrienți mă refer la grăsime, proteine, lipide, iar micronutrienții sunt vitaminele și mineralele esențiale. Dacă eu nu consum fructe și legume, de unde să le iau? Și atunci, acest dezechilibru, în timp, duce la obezitate”, a mai punctat experta.

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

Cum să-ți dai seama când un copil nu este bine la școală? Există semne care vorbesc în locul lui! / FOTO: freepik.com @ simonova1407

Cum să-ți dai seama când un copil nu este bine la școală? Există semne care vorbesc în locul lui!

pixel