„Nu-i suport pe socrii mei”: Soluțiile care trebuie luate pentru a-ți salva căsnicia
Data publicării:
Conflictele cu socrii au fost întotdeauna o sursă inepuizabilă de glume. Afirmația „Nu-mi suport socrii” este destul de comună. Probabil că asta cred și unii dintre voi, cei care acum citiți aceste rânduri. Dar relațiile cu familia de origine a partenerului trebuie neapărat să fie conflictuale? Vorbim despre asta în acest articol.

În cele mai multe cazuri în care unul dintre parteneri nu suportă socrii, conviețuirea riscă să devină o adevărată tortură, o luptă nesustenabilă pentru cei din mijloc.

Pare clar, așadar, că conflictul cu socrii poate avea un impact puternic asupra relației. Dar cum putem preveni ca problema să compromită relația de cuplu? Mai jos vă împărtășim câteva aspecte de luat în considerare.

Exprimați ce simți despre socrii tăi

Potrivit unor experți, a învăța să comunice disconfortul și să-și împărtășească preocupările, sau a da voce problemei printr-un dialog asertiv, este unul dintre obiectivele terapiei în acest sens.

Prin urmare, comunicarea partenerului nostru ce simțim despre familia lui este primul pas pentru a evita ruinarea relației.

Stabilește limite cu socrii tăi și cu restul familiei tale

Potrivit psihoterapeutului argentinian, Salvador Minuchin, familiile sunt sisteme compuse din mai multe subsisteme. Printre cele mai importante o avem pe cea formată din cuplu, partener și copii, părinții ambilor, frații, bunicii respectivi.

Pentru Minuchin și pentru psihologia sistemică este esențial să se stabilească limite concrete în sistemul familial, întrucât fiecare membru al familiei trebuie să joace un anumit rol și dacă nu există limite rolurile tind să se confunde, creând posibile probleme de relație în sistem.

De aceea, este esențial să se stabilească limite clare, care nu trebuie depășite pentru a se menține armonia familiei.

Este bine de precizat că nu este necesară ruperea relației cu socrii, dar poate fi redefinită, delimitând un spațiu pentru cuplu și oferind alternative socrii.

2. Fotografie... (pexels-timur-weber-8560432_14686500.jpg)

Socrii toxici există și sunt potențial periculoși: iată ce să faceți

Soacra toxică este cea care își petrece timpul căutând, găsind, inventând și, bineînțeles, avertizându-și fiulsau fiica despre „defectele” partenerului. O obsesie care o determină să implice restul familiei căreia îi pune la dispoziție inventarul complet al defectelor „acelui om” care de altdfel se face vinovat că i-a ”luat” un copil.

Adevărul cu siguranță nu stă în apărarea ADN-ului cuiva, pentru că soacrele și socrii toxici sunt o manifestare a frustrărilor, geloziei, invidiei și ambițiilor neîmplinite. Mai mult, dacă părțile din cuplu ar fi de diferite medii intelectuale și economice, aproape inevitabil s-ar adăuga atitudini agresive datorate complexelor de superioritate sau inferioritate.



Soacra toxică care se amestecă în toate și critică chiar și imposibilul este o persoană care „și-ar fi dorit cu adevărat să trăiască o viață de căsătorie ca cea pe care își închipuie că copilul ei i-ar putea oferi partenerului”. În plus, ea ar dori să-și protejeze copilul de ceea ce își imaginează a fi comportamentul neadecvat al soțului ei și căile imperfecte.

Soluțiile care trebuie luate

Primul lucru de făcut în această situație conflictuală este să păstrați calmul, să mediați inteligent pentru a evita ciocnirile frontale periculoase și să aveți întotdeauna încredere în partenerul dvs. Nu uita niciodată „că există o singură mamă”, trebuie respectată și iubită, dar este și adevărat că nu tu ai ales-o. Dimpotrivă, pe cine ai desemnat cu adevărat persoana din viața ta este cel cu care construiești noua familie.

Atunci când situația economică și geografică o permite, este bine să păstrăm o distanță fizică prudentă față de casa părinților noștri, păstrând contactele potrivite și având grijă de ei atunci când au nevoie. Comunicarea zilnică cu mama și tata este o ușurare pentru suflet, dar nu trebuie să le spunem fiecare detaliu a ceea ce se întâmplă în casa noastră, doar să avem conversații pozitive fără a încălca intimitatea cuplului.

Fiecare dintre noi, ca ființă socială independentă, trebuie să stabilească limite și să clarifice existența unui teritoriu de cuplu, unde nu este loc decât pentru doi. Când pierdem controlul și părinții noștri își bagă nasul peste tot, trebuie să găsim imediat o modalitate de a vorbi cu ei și de a-i ajuta să rămână la locul lor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel