Nu lăsați ca o notă proastă să le afecteze copiilor dorința de a învăța! Poate scădea stima de sine a elevilor
Data actualizării:
Data publicării:
O notă proastă aduce frustrare elevului, stima lor de sine poate fi afectată, iar legătura cu părinții poate avea de suferi.

A face față unui eșec nu este ușor pentru elev, dar nu trebuie să devină o dramă de familie. Primirea unei note proaste este întotdeauna ceva neplăcut, dar este și o metodă prin care un elev poate deveni mai conștiincios. Este o oportunitate de a se îmbunătăți și de a rezolva problemele care au dus la o situație în care puțini se simt confortabil.

„Când apare un eșec, trebuie să învățăm să trăim cu el. Tratăm copiii individual și nu există doi copii la fel; nici două eșecuri nu sunt la fel, pentru că există întotdeauna multe nuanțe", spune psihopedagogul Ana Roa, specialist în Educație Timpurie și terapeut familial, expert în analiză tranzacțională și specializare postuniversitară în ADHD, potrivit ABC.es.

Uneori, furia și frustrarea pe care o produce o notă proastă este atât de puternică încât, într-un fel, stima lor de sine poate fi afectată, iar legătura cu părinții poate avea de suferi.

Stima de sine este legată de multe aspecte ale experiențelor noastre. Unul dintre ele, care este foarte important în viață, este școala. Prin urmare, stima de sine la școală are un mare impact asupra „calculului general” al stimei de sine a copiilor noștri.

În sistemul nostru educațional actual, cunoștințele sunt evaluate, în principiu, prin rezultatele numerice obținute. În mod fundamental, prin examenele pe care le susțin elevii. În cadrul acestor examene intră în joc mulți factori. Dar nota este ceea ce este, fie că este un eșec, fie că este un succes. Pare foarte simplu: citești enunțul, te gândești și, dacă ai învățat, răspunzi corect, iar dacă nu, încerci să scrii ceva ce îți amintești că ai auzit la clasă. Dar nu este atât de simplu.

O stimă de sine scăzută la nivel academic poate avea multe repercusiuni și se află în spatele multor eșecuri școlare. Un elev care nu este motivat, un elev care nu ascultă în clasă și care chiar încurcă clasa. Sunt și cei care, în ciuda ajutorului repetat (din partea familiei, a activităților extrașcolare, a profesorilor), nu reușesc să promoveze etc. 

Nu există un decalog miraculos care, aplicat, să rezolve problema stimei de sine a elevului. Fiecare persoană este diferită și fiecare caz trebuie evaluat individual. Totuși, a ține cont de modul în care elevul abordează temele, de modul în care se percepe ca elev și de emoțiile pe care le simte în legătură cu acestea, este un prim pas, și unul foarte important.

Emoțiile și stima de sine sunt factori care ne însoțesc în faptul că suntem ființe umane, atât adulți, cât și copii. Ele nu ar trebui să fie subestimate în cele mai vitale procese ale copiilor și adolescenților noștri, cum ar fi, de exemplu, învățarea.

Ce putem face pentru a evita o stimă de sine academică scăzută?

Întotdeauna și în mod frecvent să le întărim lucrurile pe care le fac bine. Oricât de mici ar fi acestea, îi va ajuta să se simtă mai valoroși ca elev și îi va motiva să continue să se îmbunătățească. Să ne gândim la asta: temele notate în jurnal, un exercițiu bine făcut sau faptul că explică ce a predat astăzi profesorul de istorie, de exemplu, va fi un semn că a ascultat, etc.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Blue Monday - Cea mai tristă zi din an. Iată de ce!

La începutul fiecărui an, a treia zi de luni din...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

pixel