„Iubește-ți copilul! Nu este nimic mai dăunător pentru el decât să simtă că nu-ți pasă”, avertizează experții în parenting: „Rămân cicatrici pe viața!”
Pentru adolescenți, de regulă, prima iubire este atât de intensă și supărătoare încât îi cufundă într-o dimensiune emoțională greu de gestionat într-un mod sănătos. Din acest motiv, relația dintre adolescenți și dragoste este adesea conflictuală și poate duce la adevărate patologii precum depresia și abuzul de alcool.
Un studiu științific realizat de un grup de cercetători de la Universitatea din Denver și publicat în revista Child Development a definit impactul primei iubiri asupra adolescenților. Din datele rezultate din acest sondaj, a reieșit că adolescenții se luptă să nu implice complet emoția în relație, chiar dacă sunt primele iubiri considerate „mai ușoare” de către adulți.
Dacă relația de dragoste nu este satisfăcătoare pentru că există o lipsă de intensitate la una dintre cele două părți sau povestea se termină, adolescentul evident nu reacționează cu mijloacele psihologice ale unui adult, este incapabil să proceseze pierderea. În realitate, chiar și adulții se luptă adesea să facă acest lucru, darămite un copil care se confruntă pentru prima dată cu aceste emoții intense.
Reacția adolescenților atunci când se confruntă cu suferința romantică este de a compensa cu alte tipuri de emoții precum, de exemplu, abuzul de alcool. Depresia și consumul de alcool anulează dimensiunea dramatică a iubirii, provocând totuși probleme foarte grave în viața tinerilor.
Ce îl face pe un adolescent să sufere cel mai mult într-o relație de dragoste? Poate lipsa romantismului, acea dimensiune de basm și film la care copiii nu pot renunța. Deși adulții au în general percepția că asista la o barbarizare a relațiilor amoroase la tineri, de fapt se pare că tendința este exact inversă. Astăzi, copiii sunt mai romantici și mai vulnerabili, motiv pentru care este important să menținem dialogul deschis și, de asemenea, să-i încurajăm să-și recunoască propriile fragilități dincolo de orice tip de distincție de gen.
Fii disponibil și oferă-i suport
Mama este forța din spatele fiecărui copil. Este vocea care spune să ieși în lume, să fii puternic și independent.
Este mai întâi umărul pe care copiii plâng, apoi prietenul cu care se refact și, prin toate emoțiile, a continuă să ofere dragostea de care au nevoie. Sprijinul familiei este esențial pentru a ajuta toți copiii să treacă prin această durere.
Ajută la validarea sentimentelor
Familia trebuie să împărtășească povești despre primele lor iubiri, astfel copiii observă că și părinții lor au trecut prin asta. Asigurați-i că este în regulă să fie triști, răniți, supărați.
Părinții trebuie să fie deschiși să discute despre propriile lor experiențe cu drag, pentru ca adolescenții să se simtă confortabil cu propriile sentimente, dar din nefericire nu toți părinții sunt așa. Este foarte important să-ți asculți adolescentul, chiar dacă lucrurile devin incomode.
Când mama mea a fost deschisă despre propria ei primă dragoste, m-a făcut să mă simt acceptată când eram într-o stare vulnerabilă. S-a conectat cu mine la un nivel mai profund, pentru că în acel moment nu era doar mama mea, dar era și prietena mea.
Acea deschidere era ceea ce aveam nevoie în acea stare. Chiar dacă nu aveți o experiență personală de împărtășit, fiți acolo pentru a asculta, a da din cap și a oferi o îmbrățișare.
Ascultă-l
Permite adolescentului tău să se simtă confortabil cu acea durere, focusează-i atenția spre altceva, întrebând dacă vrea să meargă la cumpărături sau dacă preferă ceva special la cină. Verificările și asistența persistentă sunt cele care fac diferența. Micile lucruri pe care părinții le fac într-o perioadă în care se simt pierduți conteaztă enorm.
Susține-l
Arată-i că este iubit de familie și nu va fi niciodată cu adevărat singur pentru că vă are pe voi. Vă rugăm să vă împărtășiți poveștile și să vă conectați cu copilul la un nivel mai profund. Fii acolo pentru el în moduri mari și mici pentru că, chiar dacă nu recunoaște la început, are încredere în tine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...