Nu subestimați vărsăturile și diareea la copii: Cauze și remedii
Data publicării:
Vărsăturile și diareea sunt simptome destul de frecvente și sunt de obicei consecința unor infecții virale banale. Cel mai important lucru este să mențineți copiii hidratați în mod constant cu soluții orale adecvate, astfel încât să-și recupereze sărurile minerale, zaharurile și lichidele pierdute.

La copii, vărsăturile și diareea sunt simptome foarte frecvente și în general banale, dar uneori trebuie să acordați puțin mai multă atenție. 

Copiii varsă des (fiecare părinte și-a văzut copilul vărsând cel puțin o dată), iar vărsăturile în sine nu sunt o boală, ci un semn prin care corpul nostru ne avertizează că ceva nu este în regulă.

Mai exact, este un reflex: după ce primește un semnal de la sistemul nostru nervos, diafragma (mușchiul poziționat sub plămâni, care separă cutia toracică de abdomen) se contractă brusc și „împinge” conținutul stomacului în sus, de-a lungul esofag, până la gură.

Vărsăturile sunt de obicei precedate de o senzație de rău (greață) și nu trebuie confundate cu regurgitarea copiilor mai mici: în acest caz, de fapt, conținutul stomacului se ridică fără a fi „împins” de contracțiile diafragmei.

Cea mai frecventă cauză sunt infecțiile

Vărsăturile pot fi cauzate de factori externi, de exemplu o tuse puternică, sau de stimuli care vin direct din organele noastre de simț, ca în cazul răul de mașină. 

La copii, cea mai frecventă cauză sunt infecțiile virale banale: dacă vărsăturile sunt repetate, însoțite de febră sau stare generală de rău și, eventual, diaree, este probabil să existe o infecție în curs de desfășurare. În acest caz, medicamentele nu sunt de obicei necesare pentru a opri vărsăturile, important este să evitați deshidratarea: cu vărsături și diaree pierdem lichide și săruri minerale pe care organismul nostru trebuie să le reintroducă cumva.

Sarcina părintelui este așadar să-l facă pe copil să bea. Dacă este foarte mic și este încă alăptat, cea mai bună și mai acceptată sursă de rehidratare este întotdeauna sânul. Copiilor mai mari ar trebui să li se administreze în schimb o soluție rehidratantă orală: poate fi achiziționată de la farmacie (există o mie de arome diferite) și conține zahărul și sărurile necesare pentru a reduce riscul de deshidratare.

Soluția orală de rehidratare

Soluția de rehidratare trebuie băută în înghițituri mici continue (una la trei sau patru minute, cu o linguriță), pentru a evita consumul unei cantități excesive de lichide, care ar fi imediat vărsate. 

În plus, este mai bine ca soluția să fie rece, deoarece frigul reduce senzația de greață și riscul de vărsături. Important nu este, așadar, că copilul încetează să mai vomite, ci să fie capabil să bea și să rămână bine hidratat. Această abordare se aplică și în caz de diaree, care însoțește adesea vărsăturile în gastroenterita la copii .
Vărsăturile pot fi, de asemenea, un semn al infecțiilor în alte zone ale corpului, cum ar fi atunci când aveți o infecție a urechii sau pneumonie.

Alergii la mâncare

Mai rar, vărsăturile și diareea pot fi cauzate de alergii alimentare, care sunt mult mai puțin frecvente la copii decât cred părinții; în acest caz, vărsăturile și/sau diareea apar la scurt timp după ingerarea alimentelor nocive și sunt de obicei însoțite de alte simptome tipice ale reacțiilor alergice, cum ar fi urticarie și mâncărime sau umflarea pielii, strănut și secreție, tuse insistentă.

Nu vă panicați!

Dacă un copil începe să verse sau are diaree, prin urmare, nu este nevoie să intrați în panică: scopul părintelui este să mențină copilul bine hidratat cu o soluție de rehidratare orală (nu este suficientă doar apa), fără a-l obliga să mănânce (dar fără a preveni el dacă are chef), urmărindu-i starea generală. 

Trebuie să vă adresați medicului pediatru dacă vărsăturile și diareea sunt continue și copilul nu poate bea, dacă apar semne de deshidratare (buze uscate, plâns fără lacrimi, pipi puțin și somnolență), dacă vărsăturile sunt însoțite de o durere de cap severă sau durere de stomac (îndoiala despre un apendice inflamat trebuie întotdeauna rezolvată).

Acestea sunt însă situații relativ rare: în cele mai multe cazuri va fi suficient să se asigure că copilul este bine hidratat, iar totul se va rezolva într-un timp foarte scurt.

Soluții rehidratante de casă

Soluțiile de rehidratare orală găsite în farmacii respectă tocmai echilibrul dintre zahăr și sărurile minerale sugerat de Organizația Mondială a Sănătății, dar pot fi preparate și acasă cu un litru de apă, o jumătate de lingură de sare și opt lingurițe de zahăr. Adăugarea unei jumătate de cană de suc de fructe proaspăt stors, apă de nucă de cocos sau o banană coaptă oferă, de asemenea, potasiu atât de necesar.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: diaree  durere de cap  varsaturi 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel