Numărul elevilor cu cerințe educaționale speciale din școlile din România aproape s-a triplat în ultimii 5 ani
Data publicării:
În județul Galați, unui profesor de sprijin îi revin 140 de elevi cu CES din învățământul de masă, în loc de 8-12 elevi.

Numărul elevilor cu cerințe educaționale speciale, CES, din învățământul de masă aproape s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 50.000 în anul școlar 2023-2024. În același timp, numărul profesorilor de sprijin nu acoperă nevoile elevilor și nu se respectă legislația în vigoare privind numărul de elevi alocat unui profesor de sprijin. De exemplu, în județul Galați, unui profesor de sprijin îi revin 140 de elevi cu CES din învățământul de masă, în loc de 8-12 elevi.

Chiar ministrul Educației, Ligia Deca, recunoștea lipsa de personal suport din școli, consilieri școlari și profesori de sprijin.

„Nu am desființat centrele județene de asistență și resurse, cum era poate în prima variantă a legii scoasă dezbatere publică. Le-am păstrat. Am zis să vedem câți profesori de sprijin avem, ca să putem să avem o evidență clară și să putem să-i alocăm acolo unde este cea mai mare nevoie de ei. Dar, dacă suntem sinceri, noi, sistemele publice mari educație, asistență socială, sănătate, suferim în continuare de o teribilă lipsă de personal, mai ales în zona aceasta suport”, spunea Deca, potrivit Edupedu

În anul școlar 2023-2024 sunt 1852 de profesori de sprijin la 51.784 de elevi din învățământul de masă, adică un profesor de sprijin la 28 de elevi, în medie. Dacă raportăm numărul profesorilor de sprijin la numărul total al elevilor cu CES din învățământul de masă și cel special (71.324), avem 38 de elevi la un profesor de sprijin. Dupa alte date, transmise tot de ministerul Educației, ar fi 57.125 elevi cu CES în învățământul de masă în anul școlar 2023-2024.Doar în județul Tulcea sunt 10 elevi la un profesor de sprijin în învățământul de masă. La polul opus, unui profesor de sprijin îi revin 140 de elevi în Galați și 107 elevi în Călărași.

Unui profesor de sprijin îi revin 8-12 elevi, conform metodologiei în vigoare, privind organizarea serviciilor de sprijin educaţional pentru copiii, elevii şi tinerii cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă, din 7 octombrie 2011. 

În realitate, doar în județul Tulcea sunt 10 elevi la un profesor de sprijin în învățământul de masă. La polul opus, unui profesor de sprijin îi revin 140 de elevi în Galați și 107 elevi în Călărași.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Blue Monday - Cea mai tristă zi din an. Iată de ce!

La începutul fiecărui an, a treia zi de luni din...



Cele mai noi articole

Top citite
„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie / FOTO: freepik.com @senivpetro

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții / FOTO: Freepik.com@prostooleh

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

pixel