„Reamintire activă”: O tehnică simplă, dovedită științific, pentru a-ți ajuta copilul să-și amintească mai bine lecțiile
Pentru ea, există un singur lucru important pe care părinții ar trebui să-l facă înainte ca micuțul lor să pășească în sala de clasă: să-l învețe să accepte un „nu”.
SURSA FOTO: freepik.com @elinapopova
Emily Perkins, educatoare la grădiniță și mamă a doi copii, a devenit virală pe TikTok cu un mesaj simplu și puternic: „Spune-i copilului tău «nu». Nu ca o sugestie. Nu ca o invitație la negociere. Ci ca o propoziție completă.”
În videoclipul ei, citat de upworthy.com, Perkins explică faptul că părinții trebuie să-i învețe pe copii nu doar să audă cuvântul „nu”, ci să îl și respecte.
„Dacă nu pot să-i spun copilului tău «nu» ca adult și el să accepte, înseamnă că este, practic, neinstruibil. Nu-i învățați că a le spune «nu» înseamnă că pot începe o ceartă”, avertizează ea.
Deși părinții tind să se concentreze pe abilități practice, Perkins subliniază că formarea caracterului și a limitelor este cheia.
„Îți voi lega șireturile, îi voi ajuta să-și sufle nasul, le voi deschide gustările, îi voi învăța cum să se spele pe mâini, toate astea sunt treaba mea. Dar dacă nu știu să accepte un «nu», nu pot învăța nimic altceva.”
Ea susține că părinții care evită să folosească refuzul fac o mare greșeală, chiar dacă intențiile lor sunt bune.
„Am auzit părinți spunând că evită să le spună «nu» copiilor pentru că acest cuvânt îi declanșează. Dar, dacă profesorul nu poate spune «nu», atunci cum îl mai poate ajuta să învețe?”
SURSA FOTO: freepik.com @Mariaprovector
Emily Perkins critică și interpretarea greșită a educației blânde, pe care unii părinți o confundă cu absența limitelor.
„Termenul de educație blândă este folosit ca o medalie: «Felicitări, ești ușor de manipulat». Dar poți valida emoțiile copilului fără a deveni permisiv”, explică ea.
Într-un interviu pentru TODAY, educatoarea a subliniat că „nu” nu este un cuvânt rău și nu trebuie perceput ca o agresiune.
„Gândiți-vă logic: dacă facem un exercițiu de incendiu, nu putem negocia. Spunem: «Nu aveți voie să rămâneți în clădire dacă este foc». Este o chestiune de siguranță, nu de opțiune.”
Videoclipul lui Perkins a generat un val de reacții din partea părinților și cadrelor didactice, care au aplaudat mesajul.
Un comentariu spune: „Doamnă educatoare, aveți 100% dreptate. Lăsați-i să se dezamăgească puțin, doar așa vor putea face față lucrurilor dificile. Așa devin rezilienți!”
O învățătoare aflată în primul ei an a scris: „Unii dintre copiii mei pur și simplu nu acceptă un «nu»… este foarte greu să lucrezi cu ei.”
Un părinte a punctat esențialul: „Educația blândă reală înseamnă să-i spui copilului «nu» și să te ții de cuvânt. Dacă nu poți niciodată să-i spui nu, ești permisiv.”
Și, poate cel mai simplu și clar: „Nu sunt profesor, doar o mamă, dar DA. Uneori, «pentru că așa am spus eu» este o propoziție completă.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.