Oamenii care au suferit traume în copilărie au aceste cinci comportamente atunci când sunt adulți
Data actualizării:
Data publicării:
Atunci când vorbim despre trauma infantil, de obicei ne gândim la situații extrem de grave: abuz, abandon sau tragedii familiale. 

Totuși, traumele nu trebuie neapărat să fie extreme. O copilărie marcată de critici constante, lipsa validării emoționale sau absența unui mediu sigur poate lăsa, de asemenea, urme adânci.

Chiar și aceste experiențe aparent „normale” pot modela creierul și comportamentul celor care le trăiesc, conducându-i la dezvoltarea unor tipare specifice în viața adultă.

Citește și Universitatea Harvard: „Pentru a crește adulți de succes, trebuie să le permiți copiilor tăi să facă treburi casnice”

Hiperindependența: "Nu am nevoie de nimeni"

Adultul care a crescut într-un mediu unde cererea de ajutor era considerată o dovadă de slăbiciune sau care a avut parte de dezamăgiri repetate din partea celor care se ocupau de el, dezvoltă adesea o hiperindependență.

Hipervigilența: "Sunt mereu în alertă"

Citește și Educația începe acasă: Valori de Crăciun pe care să le transmiți copiilor tăi

Trauma învață creierul să fie în modul de supraviețuire, într-o stare constantă de alertă. Acest lucru se poate manifesta prin hipervigilență: analiza fiecărui gest, ton de voce sau cuvânt pentru a anticipa posibile conflicte sau respingeri.

Dificultatea de a pune limite: "Întotdeauna spun da"

Unii adulți care au trăit traume în copilărie au dificultăți în a stabili limite sănătoase și ajung să accepte tot ce li se cere, chiar și când nu vor sau nu pot să îndeplinească cerințele.

Autosabotajul: "Mi-e frică de succes"

Unii adulți care au trăit traume în copilărie dezvoltă o teamă de succes sau de fericire. De exemplu, Ana obține o promovare la locul de muncă, dar după câteva luni face greșeli evitabile (inconștient) deoarece, în adâncul sufletului, nu crede că merită succesul.

Nevoia acută de control: "Dacă controlez totul, nu voi fi rănit"

Marcos, în vârstă de 35 de ani, verifică programul prietenilor săi când planifică o ieșire pentru a se asigura că totul este sub control. Chiar alege restaurantul pentru a evita surprizele neplăcute.

Citește și „Tiparele din copilărie încă te controlează”. Problema frecventă la persoanele crescute de părinți dominatori, conform unui expert



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„Dragi părinți, cea mai bună meserie de pe planetă și cea mai bănoasă este ASTA!” Teodora Mețiu, cea mai importantă lecție pentru succesul unui copil! / FOTO: freepik.com @tan4ikk

„Dragi părinți, cea mai bună meserie de pe planetă și cea mai bănoasă este ASTA!” Teodora Mețiu, lecție importantă pentru creșterea unui copil de succes / VIDEO

Teodora Mețiu, apel la trezire pentru părinți: „O să sune foarte dur! Am observat că prostituăm «te iubesc»-ul!” / SURSA FOTO: freepik.com @sweet-ice87

Teodora Mețiu, apel la trezire pentru părinți: „O să sune foarte dur! Am observat că prostituăm «te iubesc»-ul!” / VIDEO

Tăcerea în clasă: disciplină sau problemă ascunsă? Semnele care ar trebui să-i alarmeze pe profesori / FOTO: freepik.com @standret

Tăcerea în clasă: disciplină sau problemă ascunsă? Semnele care ar trebui să-i alarmeze pe profesori

Lecțiile foarte importante pe care părinții din generația Y NU le predau copiilor lor. Psihologi avertizează: „Îi condamnăm la eșec fără să ne dăm seama!” / FOTO: freepik.com @MockupD

Lecțiile foarte importante pe care părinții din generația Y NU le predau copiilor lor. Psihologi avertizează: „Îi condamnăm la eșec fără să ne dăm seama!”

pixel