Cele cinci motive pentru care pediatrii recomandă copiilor să meargă pe jos la școală! Ce riscuri își asumă părinții care ignoră acest obicei?
Un nou studiu susține că, deși părinții nu recunosc întotdeauna sau nu sunt conștienți de acest lucru, având în vedere că se întâmplă adesea inconștient, aceștia au un copil favorit.
Deși cercetătorii nu au ajuns la o explicație definitivă a motivelor pentru care se întâmplă acest lucru, au găsit indicii interesante care ar putea explica aceste favoritisme percepute de-a lungul timpului.
Citește și Cezar Ionașcu: „Noi nu mai suntem implicați ca părinți în educația copiilor”
Cercetarea a fost publicată recent de Asociația Americană de Psihologie și este rezultatul unui metaanalize realizat de cercetători de la Universitatea Brigham Young, care au analizat mai mult de 30 de studii anterioare și 14 baze de date ce cuprind aproape 20.000 de participanți.
SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm
Pentru a elabora acest studiu, cercetătorii au luat în considerare factori precum ordinea nașterii, sexul și trăsăturile de personalitate ale copiilor, care ar putea fi legate de favoritismul părintesc.
Se pare că fetele sunt, de obicei, preferatele atât ale mamei, cât și ale tatălui.
„De-a lungul decadelor, cercetătorii au știut că tratamentul diferențiat din partea părinților poate avea consecințe de lungă durată pentru copii”, a spus autorul principal, Alexander Jensen.
Părinții pot arăta favoritism în multe feluri, inclusiv în modul în care interacționează cu copiii lor, cât cheltuiesc pe ei și cât control exercită asupra lor, au explicat cercetătorii.
În total, au analizat cinci aspecte: tratamentul general, interacțiunile pozitive, interacțiunile negative, alocarea resurselor și controlul.
Inițial, cercetătorii au crezut că mamele ar favoriza fiicele, iar tații ar favoriza fiii. Cu toate acestea, studiul a descoperit că atât mamele, cât și tații erau mai înclinați să își favorizeze fiicele.
SURSA FOTO: Freepik.com@anatoliy_cherkas
Se pare că cei care sunt organizați, amabili și responsabili, adică copiii conștiincioși, beneficiază de un tratament mai favorabil din partea părinților.
De ce? În esență, pentru că sunt mai ușor de gestionat. Dacă erai genul care își punea jucăriile la loc și își făcea temele fără să fie nevoie să ți se ceară, probabil că părinții tăi ți-au acordat mai multă răbdare sau chiar un zâmbet în plus.
Un aspect interesant este că extroversiunea nu a avut un impact atât de mare precum s-ar fi crezut. Deși în societatea americană oamenii extrovertiți sunt foarte apreciați, în cadrul familial acest lucru pare să conteze mai puțin.
Copiii mai mari beneficiază de obicei de mai multă autonomie, deoarece părinții tind să îi vadă ca fiind mai maturi (chiar dacă acest lucru nu este întotdeauna adevărat).
Asta nu înseamnă că sunt neapărat favoriți, dar primii născuți au mai multă libertate în luarea deciziilor încă de la vârste mici, în timp ce celor mici le este oferită această libertate mai târziu.
Această tendință poate fi observată de frații mai mici și poate crea resentimente față de cel mai mare, care simte că tratamentul nu este echitabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Mulți dintre noi s-au simțit...
Decizia de a trimite un copil...
Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...
De la stresul academic,...
Decizia de a trimite un copil...
Mulți dintre noi s-au simțit...
De obicei asociem astmul cu dificultăți de respirație și utilizarea...
Amigdalele palatine sunt structuri de țesut limfatic...