10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Toată lumea știe că activitatea fizică este bună pentru sănătatea ta. A rămâne activ este, fără îndoială, o condiție sine qua non pentru a te simți și în formă.
Cu toate acestea, exercițiile fizice excesive pot duce la probleme grave. Adevărul este că multe obiceiuri care a priori par să contribuie la sănătatea fizică și psihică au adesea efectul opus.
Unul dintre factorii care pot determina o persoană să facă exerciții fizice compulsive este problema imaginii corporale distorsionate. Această percepție alterată apare adesea în perioada adolescenței, când individul este cufundat într-o fază de transformare completă.
În acest articol vorbim despre cauzele și consecințele exercițiului fizic excesiv la adolescenți și menționăm câteva strategii de prevenire a acestei probleme.
OMS (Organizația Mondială a Sănătății) recomandă copiilor și adolescenților, cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani, 60 de minute pe zi de activitate fizică de intensitate moderată sau viguroasă de natură aerobă. În schimb, activitatea aerobă viguroasă și activitatea care implică ridicarea greutăților ar trebui făcută în medie de trei ori pe săptămână.
Foto: Andreea Piaquadio/ Pexels
Ideea este că, în timp ce mulți adolescenți duc o viață sedentară, alți tineri depășesc limitele confortului și își expun corpul la antrenamente intense ore și ore pe zi.
Fie că își petrec o mare parte a zilei la sală, aleargă excesiv sau fac un sport în mod compulsiv, unii tineri nu reușesc să-și măsoare antrenamentul în raport cu ceea ce este mai bun pentru sănătatea lor.
Adolescența este marcată de schimbări fizice și emoționale. Aceasta este o fază deosebit de delicată și vulnerabilă, în care indivizii se confruntă cu nevoi sociale multiple.
Prin urmare, una dintre cele mai puternice cauze și cea care aduce cele mai multe daune se bazează pe aspectul fizic. În consecință, dacă tinerii vor să se încadreze în standardele de frumusețe acceptate social, trebuie să se îmbrace și să-și modeleze corpul într-un mod specific.
Foto: Andreea Piaquadio/ Pexels
Pe de altă parte, stima de sine scăzută, insecuritățile sau nevoia de a scăpa de o problemă emoțională îi pot împinge pe adolescenți să facă exerciții fizice necontrolate. După cum putem vedea, exercițiile excesive pot apărea din mai multe motive.
De fapt, orice comportament excesiv ajunge să dăuneze celui care îl efectuează. Chiar și atunci când vine vorba de comportamente sau obiceiuri sănătoase, dar care nu sunt implementate în măsura potrivită.
Alături de alți factori, mandatele sociale au un impact psihologic asupra adolescenților și pot duce la probleme grave, cum ar fi Vigoxia, care se referă la o obsesie și constrângere față de activitatea fizică. Este o dependență strâns asociată cu tulburările de alimentație și este frecventă la adolescenții cu o idee fixă despre aspectul lor.
Foto: Victor Freites/ Pexels
Pe lângă daunele psihologice și emoționale, activitatea excesivă poate duce la alte complicații fizice, cum ar fi următoarele:
- Leziuni musculare și/sau articulare.
- Insuficiența cardiacă.
- Boli precum rabdomioliza.
- Insuficiență renală.
Profesioniștii din domeniul sănătății sunt singurii care sunt în gradul de a stabili când, cum și cât exercițiu fizic este indicat să se facă.
Ei vor evalua situația persoanei și, ținând cont de criteriile de diagnostic caracteristice unei dependențe comportamentale, vor putea determina tipul și gravitatea problemei.
Este important ca noi, adulții, să ne străduim să găsim echilibru. Acest lucru se poate întâmpla prin exemplul în sine, cum ar fi mersul la sală cu o frecvență controlată.
În orice caz, dacă observăm că tânărul este foarte reticent când vine vorba de reducerea pregătirii, consultarea unui psihoterapeut este o alternativă convenabilă. În acest spațiu vei putea lucra mai profund asupra emoțiilor, gândurilor și comportamentelor tale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...