Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri
Dobândirea obiceiurilor de igienă, de la o vârstă fragedă a copiilor, contribuie la bunăstarea lor fizică, la stima de sine și la socializare. Ai putea crede că bebelușul tău este încă prea mic pentru a învăța obiceiurile zilnice de igienă, dar până când începe să meargă îi putem învăța anumite rutine de îngrijire.
Vă vom prezenta astăzi care sunt obiceiurile zilnice de igienă pe care copiii ar trebui să le cunoască și cum să-i ajuți să le pună în practică în mod independent.
SURSA FOTO: freepik.com
Practicarea igienei personale este o chestiune de responsabilitate individuală care se dobândește fundamental prin educația de acasă încă din primii ani de viață.
Trebuie să îi permiți copilului să se curețe singur. Prin imitarea rutinelor noastre zilnice de igienă, îl va ajuta pe copil să câștige autonomie și să devină conștient de sine.
Pentru a insufla unui copil de această vârstă rutine de igienă, este important să ții cont de câteva aspecte.
Exemplul nostru este cheia. Pentru început, trebuie să fim conștienți de ponderea fundamentală pe care acțiunile noastre o au în învățarea copilului, motiv pentru care „a conduce prin exemplu” este atât de important.
Menținerea ușii de la baie deschisă în timp ce ne spălăm pe dinți, facem duș sau ne spălăm pe mâini îl va ajuta pe cel mic să interiorizeze aceste obiceiuri și să învețe de la noi să le pună în practică.
Repetați, repetați și repetați. De asemenea, trebuie să păstrăm rutina când vine vorba de a-i arăta copilului obiceiurile noastre de igienă. Cu cât copilul nostru ne vede de mai multe ori repetând o rutină, cu atât mai devreme o va prelua în propria rutină.
Nu face lucruri pentru copil. Trebuie să avem răbdare și să dăm copilului posibilitatea de a face lucruri pentru el și, bineînțeles, de a greși. Dacă facem întotdeauna totul pentru el/ea pentru a evita să se murdărească, să verse apă pe jos sau să facem lucrurile mai repede, îl vom priva de oportunitatea de a învăța, de a câștiga încredere și de a-și dezvolta autonomia.
Când copilul merge deja singur, este timpul să-l învățăm să colaboreze la multe dintre rutinele de igienă pe care le facem zilnic cu el și poate chiar să înceapă să facă el unele dintre ele cu supravegherea noastră.
În mod logic, nu o va face bine, pentru că printre altele, dezvoltarea motrică fină nu a fost încă finalizată la această vârstă. Dar este esențial ca copilul să se simtă capabil să facă asta. Astfel, încurajarea și încrederea noastră sunt importante.
Iată câteva obiceiuri de igienă pe care le putem insufla în primii trei ani de viață.
SURSA FOTO: freepik.com
Colaborați la schimbarea scutecului. Copilul la această vârstă încă poartă scutece, iar adultul este nevoit să-i schimbe și să-i curețe în mod corespunzător zona genitală. Cu toate acestea, putem schimba scutecul bazându-ne pe colaborarea copiilor, rugându-i să se ridice atunci când este posibil și să ducă scutecul murdar la coș. Totodată, îl putem ruga pe copil să ne dea tot ce ne trebuie pentru a-i schimba scutecul: șervețele, cremă etc. În acest fel, copilul va participa activ la propria îngrijire și se va simți parte responsabilă din această rutină de igienă pe care o realizăm de atâtea ori pe parcursul zilei.
Curățarea organelor genitale. Când detectăm semnele care ar putea indica că micuțul nostru este gata să renunțe la scutec, trebuie să-i amenajăm un colț plăcut în baie, care poate include un coș cu povești, hârtie igienică, lenjerie curată etc. A-l învăța să folosească olița, apoi să se șteargă, să arunce hârtia și să se spele pe mâini, face parte și din rutinele de igienă pe care le putem începe să le insuflăm copiilor, dar fără a forța.
Spălarea mâinilor. Deși în mod logic va avea nevoie de supravegherea noastră, de la această vârstă copilul poate deja să se spele singur pe mâini. Sarcina va fi mai ușoară dacă îi dăm un săpun într-un recipient cu dozator și îi oferim un acces confortabil, ușor și autonom la chiuvetă. Trebuie să-i arătăm cum să se spele cu săpun, să clătească spuma și apoi să se usuce cu prosopul. Tehnica de spălare a mâinilor se va perfecționa în timp.
Spălarea pe față. De asemenea, puteți începe prin a-i arăta cum se spală fața cu apă în fiecare dimineață. Pentru a fi mai ușor, îl putem învăța să o facă pe bucăți: mai întâi să spele ochii, apoi gura și apoi restul feței.
Ora de baie. Când îl dezbrăcăm pentru baie, îl vom ruga să ducă hainele murdare la coș pentru a le spăla mai apoi, interiorizând astfel o rutină de bază de igienă personală în timp ce colaborează la treburile casnice. Deja în cadă, îi putem oferi un burete și îl încurajăm să se săpunească, învățându-l pas cu pas cum să o facă.
Spălatul pe dinți. De la apariția primilor dinți de lapte, părinții trebuie să aibă grijă de igiena orală a bebelușului. La început vom fi noi cei care îi vom curăța ușor dinții, dar de la vârsta de doi-trei ani îi putem învăța să se spele pe dinți, dar trebuie să le supraveghem mereu. Până când vine acel moment, îl putem lăsa pe micuț să ne însoțească atunci când ne spălăm pe dinți, oferindu-i și o perie pentru a putea face propriile încercări. La început va pune doar pensula în gură și nu va ști să o miște, dar încetul cu încetul va coordona mișcările și va „repeta” pentru a învăța tehnica mai târziu.
Îmbrăcarea și dezbrăcarea. Unii copii la această vârstă încep deja să încerce să se îmbrace sau să se dezbrace singuri atunci când vine vorba de haine simple precum pălării, jachete deschise sau pantaloni largi. Este important să-i lăsăm să încerce, deși așa cum am spus mai sus este încă devreme să o facă bine, deoarece coordonarea și motricitatea fină sunt în plină dezvoltare.
Aceste rutine de îngrijire sau obiceiuri de igienă în funcție de vârstă sunt orientative, întrucât fiecare copil are propriul ritm de maturizare și este posibil ca unele dintre aceste sarcini să fie realizate mai devreme, iar altele mai târziu. Important este să promovăm autonomia celor mici și să le permiteți să facă lucruri, chiar și cu riscul de a greși.
Te-ar mai putea interesa și Sentimentul de apartenență la copii: De ce este important să-l dezvoltăm pentru ca micuții să crească fericiți
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Cunoașterea personalității...
Succesul nu este doar o...
Bunele maniere la masă sunt...