Colinde de Crăciun pentru copii: Magia sărbătorilor în fiecare vers
Crăciunul este, fără îndoială,...
Din ce în ce mai mulți oameni aleg să își schimbe culoarea ochilor pentru a obține un look mai „exotic”, dar, din păcate, acest lucru a atras atenția medicilor, care trag semnale de alarmă din cauza riscurilor pentru sănătatea ochilor.
Știai că cel mai comun culoare a ochilor este maro, având-o aproximativ 80% din populația mondială? În timp ce cea mai rară culoare este verde, care se găsește doar la 2% dintre oameni.
Citește și Ochii negri la copii: Ce spun studiile despre această raritate fascinantă
Sursa foto: freepik.com@nastiklis1992
Și schimbarea culorii ochilor, un vis pentru cei care doresc o privire mai „exotică”, a devenit o modă periculoasă care ridică semnale de alarmă în rândul comunității medicale.
Prețul acestei proceduri variază între 3.000 și 7.500 de euro în Spania, fiind mult mai scumpă în SUA (aproape 11.500 de euro); keratopigmentația promite să transforme ochii maro în albastru turcoaz sau verde smarald.
Totuși, această intervenție estetică este înconjurată de controverse și riscuri grave pentru sănătatea vizuală, care ar trebui luate în considerare înainte de a lua orice decizie.
Vezi și Ce spun studiile despre copiii cu ochii verzi
Keratopigmentația, cunoscută și sub denumirea de Keratopigmentație Anulară Asistată de Laser Femtosecundă (FLAAK), constă în crearea unui buzunar în cornee prin laser pentru a introduce un pigment care alterează culoarea irisului.
Deși tehnica este relativ nouă, popularitatea acesteia a crescut rapid, parțial datorită influencerilor care o promovează pe rețelele sociale (precum Daniela Requena pe TikTok).
Cu toate acestea, ceea ce pare a fi o soluție rapidă și simplă are un cost mare, nu doar financiar, ci și în termeni de sănătate oculară. Concret, Societatea Spaniolă de Oftalmologie (SEO) avertizează cu privire la riscurile sale; și anume că această intervenție, realizată exclusiv în scopuri estetice, poate duce la complicații grave și ireversibile.4
Sursa foto: freepik.com@EyeEm
SEO a documentat cazuri de pacienți care, după ce au fost supuși acestei intervenții, au suferit dezechilibre corneene care i-au dus la necesitatea unui transplant de cornee. În plus, această tehnică poate afecta semnificativ vederea, prin:
Reducerea câmpului vizual periferic, influențând activitățile zilnice, cum ar fi conducerea.
Dificultarea unor intervenții chirurgicale intraoculare viitoare, precum operațiile pentru cataractă sau desprinderea de retină, din cauza opacității pigmentului, care împiedică vizualizarea structurilor interne.
Creșterea riscului de infecții și alte probleme, cum ar fi sensibilitatea extremă la lumină, vederea încețoșată și glaucomul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Crăciunul este, fără îndoială,...
În fiecare nume se ascunde o...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...
Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...
Un tată a împărtășit, într-un...
Când copiii noștri ajung la...