Oferă părinții adolescenților spațiul pentru dezvoltarea independenței? Radu Leca: „Răspunsul oficial din partea părinților toxici va fi întotdeauna ACESTA”
Data publicării:
Este un subiect profund și delicat, legat de dinamica între părinți și adolescenți, mai ales atunci când există o influență toxică.

În cazul părinților toxici, așa cum ai menționat, există o abordare manipulativă, în care părintele își impune ideea că tot ce face este pentru binele copilului, dar de fapt acționează dintr-o nevoie de control și autoafirmare.

Părinții care nu permit adolescentului să dezvolte o independență sănătoasă, care nu îi oferă spațiu pentru a-și construi propriile decizii, visuri și valori, pot duce la o relație disfuncțională.

În acest context, adolescenții se pot simți presați, neînțeleși și constrânși să urmeze așteptările părintești, chiar dacă acestea nu sunt aliniate cu dorințele lor reale.

Citește și Cum reacționează părinții toxici la greșelile adolescentului. Radu Leca: „Ei vor să atragă atenția”

Dorința de fugă, cum ai spus, poate apărea din acest tip de dinamica: adolescentul poate ajunge să simtă că nu mai are control asupra propriei vieți, că nu poate să își trăiască viața după cum dorește, iar în acest caz, răspunsul instinctual este, adesea, fuga sau revolta.

Radu Leca: „Răspunsul oficial din partea părinților toxici va fi întotdeauna Da!”

Acest tip de comportament poate duce la o serie de dificultăți emoționale pe măsură ce adolescentul crește, inclusiv la conflicte de identitate, frică de a lua decizii importante și chiar la dependența emoțională față de părinți, care se poate manifesta chiar și în viața de adult.

Citește și Părinți toxici de mătase. Radu Leca: „Ei au o structură intelectuală profund dementă de așteptare a greșelii pe care copilul o face”

„Răspunsul oficial din partea părinților toxici va fi întotdeauna Da! Dar în mod concret răspunsul este nu. El îi spune așa: îți ofer tot. Tot ceea ce fac este pentru tine, pentru tine muncesc și trăiesc.

Nu-i adevărat, e o minciună. Părintele toxic îl va influența pe copil din punct de vedere mental să creadă ca tot ceea ce face face doar pentru el, numai pentru el și cu siguranță avem de-a face cu lucruri doar create pentru el. Dar acest lucru este o minciună. În viitor se va manifesta dorința de fugă”, a spus Radu Leca.

 

Materialul integral poate fi urmărit mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

Tot mai puțini părinți le citesc copiilor

Cititul cu voce tare este mai mult decât o activitate...


Top citite

Ministrul Educației Daniel David: „E foarte greu să înveți tabla înmulțirii fiind fericit. La un moment dat, trebuie să fii stresat ca să înveți acele lucruri”

Schimbare în Educație, după un deceniu! Profesor: „Ne-a surprins”, elev: „Nu cred că este o idee bună!”

„Îl înscriu la școală sau îl mai țin încă un an la grădiniță?” 5 semne care arată că un copil are nevoie de un „an de creștere”, potrivit unui specialist în dezvoltare

Profesorii, după rezultatele alarmante ale simulării la Bacalaureat 2025: Elevii nu mai știu să scrie, nu înțeleg ce citesc și gândesc din ce în ce mai puțin

pixel