Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Deși este un obicei care apare în orice moment al vieții, un articol din Jurnalul Științific de Stomatologie, UNITEPC, subliniază că este cel mai frecvent la copii, adolescenți și adulții tineri.
Același text indică faptul că este de obicei un obicei temporar și starea sa comportamentală patologică depinde de frecvența, intensitatea și durata acestuia.
Originea onicofagiei a fost legată de stres, anxietate sau nervozitate. În situațiile care provoacă neliniște la copii, gestul și acțiunea de a roade unghiile ar servi ca atenuatori de tensiune.
De fapt, într-un studiu publicat de Jurnalul Iranian de Științe Medicale, acest comportament este legat de momente de plictiseală sau de a trebui să rezolve o problemă dificilă.
Foto: Pavel Danilyuk/Pexels
Pe lângă daunele evidente pe care le suferă copiii la nivelul unghiilor și pielii din jurul lor, rosul unghiilor provoacă consecințe orale, atât dinților cât și altor structuri bucale.
Pentru a înțelege daunele pe care mușcatul unghiilor le poate cauza dinților copiilor, trebuie luat în considerare faptul că mâinile sunt întotdeauna în contact cu substanțe străine și agenți patogeni. Cu aceste membre, cei mici se raportează la lumea din jurul lor și, de multe ori, se murdăresc și se contaminează.
Virușii, bacteriile, paraziții și alte murdării rămase pe mâini intră în gură în momentul mușcării unghiilor. Pe de altă parte, există și o acțiune mecanică asupra suprafețelor dentare care poate uza smalțul și chiar poate inflama gingiile.
Să vedem în detaliu câteva dintre consecințele rosului unghiilor asupra sănătății bucale a copiilor.
Când copiii își mușcă unghiile în mod repetat și constant, ei exercită o presiune excesivă asupra dinților și astfel se uzează smalțul, care este țesutul protector dentar cel mai exterior.
În timp, pierderea prematură și continuă a smalțului provoacă sensibilitate și crește riscul cariilor dentare.
Foto: MM Dental/ Pexels
Cariile sunt una dintre cele mai frecvente patologii ale gurii. Dezvoltarea lor este de obicei asociată cu o igienă orală deficitară care determină o colonizare bacteriană excesivă, responsabilă de fermentarea carbohidraților din dietă. Acest metabolism produce acizi care demineralizează țesuturile dure ale dintelui.
Potrivit unui studiu care a analizat prevalența cariilor la copiii cu onicofagie, roaderea unghiilor crește riscul ca copiii să dezvolte această boală la nivelul dinților din mai multe motive.
1. Uzura smalțului: așa cum am menționat deja, absența acestui strat protector crește susceptibilitatea dinților la demineralizare.
2. Transferul bacteriilor care se acumulează în unghii către gură: creșterea germenilor în gură alterează flora normală, favorizând creșterea bacteriilor cariogenice.
3. Permanența fragmentelor de unghii între dinți: îndepărtarea lor este dificilă cu periuța de dinți sau ața dentară, ceea ce favorizează acumularea bacteriilor în zonă.
Obiceiul de a roși unghiile presupune aplicarea unor forțe constante și repetitive asupra dinților copiilor. Această presiune poate modifica creșterea maxilarului și alinierea dinților, cauzând probleme de mușcătură și malocluzie.
Onicofagia nu afectează doar dinții copiilor, ci și gingiile acestora sunt expuse riscului. Unghiile pot răni, tăia și pot provoca răni în țesuturile gingiilor. Acest lucru provoacă inflamarea zonei, disconfort și chiar infecții din cauza pătrunderii bacteriilor prezente pe mâini.
Articulația temporo-mandibulară este afectată de mușcatul unghiilor. Solicitarea mecanică constantă cauzată de ronțăit poate modifica funcționarea acestuia. Acest lucru provoacă durere la mestecat și mișcări anormale ale maxilarului.
Foto: RDNE Stock Project/ Pexels
Vorbește cu el despre importanța menținerii gurii sănătoase și despre cum mușcatul unghiilor îi dăunează dinților.
De asemenea, puteți ajuta copilul să identifice situațiile sau emoțiile care îl determină să își roadă unghiile. Începe să roadă unghiile în special când e stresat, plictisit sau nervos? Încercați să aflați ce declanșează acest comportament.
Alteori va fi pertinent să căutați ajutor profesional. Un psiholog pentru copii va fi capabil să abordeze obiceiul și să trateze stările de anxietate, depresie sau stres care pot fi cauzele acestui obicei.
Până când micuțul tău poate renunța la obicei, păstrarea unghiilor scurte și a mâinilor curate este o măsură care va reduce efectele negative asupra gurii.
De asemenea, este recomandat să aveți o consultație cu medicul stomatolog pediatru pentru a confirma dacă există leziuni bucale și pentru a le rezolva.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...