Operațiunea „Școala”, cea mai mare anchetă privind drogurile din instituțiile de învățământ din România. O rețea care a afectat zeci de copii, destructurată
Data publicării:
O investigație amplă denumită „Operațiunea Școala” a dezvăluit detalii șocante despre traficul de droguri în unitățile de învățământ. Ancheta, cea mai mare de acest fel din România, a scos la iveală că șase tipuri diferite de substanțe interzise circulau nestingherite prin școli și licee, 20 de cazuri fiind doar în Iași. Drogurile erau ascunse în locuri neașteptate, cum ar fi între paginile caietelor elevilor.

Ancheta a implicat audierea a 70 de elevi, dintre care cel mai mic avea doar 13 ani, conform Observator.

Cazul este și mai grav având în vedere că 50 de elevi au ajuns la spital în urma unor supradoze, multe dintre ele provocate de pastilele „pop-smoke”. Acestea conțin substanțe neurotoxice care, în cantități mari, pot provoca leziuni cerebrale ireversibile.

SURSA FOTO: PolitiaRomana.ro

 

Capturi și măsuri drastice

După luni întregi de supraveghere, polițiștii au efectuat percheziții la 54 de locații din mai multe orașe. În urma acțiunilor, au fost descoperite sute de comprimate de ecstasy, cantități semnificative de canabis și cristale, dar și foi impregnate cu droguri, folosite pentru distribuția către elevi.

De asemenea, autoritățile au confiscat cântare de precizie și sume importante de bani în lei, euro și dolari.

SURSA FOTO: PolitiaRomana.ro

Consecințe legale și anchete în desfășurare

După operațiune, 29 de persoane au fost reținute, dintre care 28 au fost arestate preventiv, iar una plasată sub control judiciar.

Printre cei implicați se numără și doi adolescenți de 15 ani, care urmează să fie evaluați psihiatric pentru a determina dacă au avut discernământ în comiterea faptelor.

SURSA FOTO: PolitiaRomana.ro

Un semnal de alarmă!

Operațiunea a început în urma sesizărilor repetate de la medicii Spitalului de Copii din Iași, care au tratat zeci de elevi afectați de supradoze.

Pastilele „pop-smoke” au devenit un simbol al pericolului care amenință copiii și adolescenții, subliniind nevoia urgentă de măsuri pentru prevenirea consumului și traficului de droguri în mediul școlar.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel