Până la ce vârstă este potrivit să însoțim copilul la toaletele publice
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting
Mulți părinți se întreabă dacă este normal să-și însoțească copilul la toaleta publică și, mai ales, până la ce vârstă este rezonabil să facă acest lucru fără să lezeze autonomia sau intimitatea copilului.

În cazul copiilor mici, sub vârsta de 6-7 ani, a merge împreună la toaleta publică este adesea necesar. Aceasta nu este doar o chestiune practică, ajutor cu dezbrăcarea, orientarea către cabină, folosirea corectă a instalației, spălatul pe mâini, ci și una de siguranță și confort emoțional.

Cluburile de odihnă, parcările sau aeroporturile pot genera sentimentul de dezorientare, zgomot și nesiguranță în rândul copiilor mici.

Citește și Studiile confirmă: sprijinul mamei contează pentru notele copilului

Odată cu împlinirea vârstei de 7-8 ani, mulți copii doresc mai multă intimitate. Aceasta este o etapă normală de dezvoltare. În locuri curate și bine semnalizate, copilul poate merge singur, în timp ce părintele așteaptă lângă ușă.

SURSA FOTO: Freepik.com@eyeem

În situații mai expuse sau nesigure, părinții pot alege în continuare să îl însoțească discret, iar dacă este necesar, pot rămâne în zona exterioară a cabinei cu un cod simplu de comunicare („mă anunți dacă ai nevoie”).

 

Vezi și Cărțile fac vara mai frumoasă: cum îi încurajăm pe copii să citească

Când copilul se apropie de pre-adolescență, pot apărea disconforturi legate de gen: băieții pot ezita să meargă cu mama în toaletele feminine, iar fetele cu tata în cele masculine.

 

 

SURSA FOTO: freepik.com@freepik

În aceste cazuri, soluțiile de tip toalete familiale, mixte sau accesibile pot fi ideale. În lipsa acestora, este recomandat să rămâi în zona din față, explicând regulile de bază, evitarea interacțiunilor cu străinii, necesitatea de a ieși imediat și utilizarea cabinelor în locul urinoarelor, dacă este cazul, potrivit parents.fr.

Fiecare copil crește în ritmul lui, iar fiecare părinte are propriul stil de a-l ghida. Chiar dacă pare mare, un copil rămâne un copil, iar vigilența parentală nu dispare, ci doar devine mai subtilă.

 

Vezi și Știi care este copilul favorit al părinților? Studiul care spune adevărul



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Ce îi deranjează cu adevărat pe copiii de 3 ani

Copiii de trei ani traversează o etapă intensă din...



Cele mai noi articole

Top citite

Profesorii din școli trag din nou lozul prost! Norma didactică crește doar pentru ei, prin Legea Bolojan. Universitățile scapă

România riscă un blocaj educațional fără precedent! Ministrul Daniel David: „Dacă nu facem ceva, țara se blochează din toamnă! Dacă vrem o reformă a calității, o avem după ce salvăm sistemul!” / VIDEO

Ministrul Daniel David, mesaj dur despre rezistența la schimbare: „Am impresia că sunt în situația în care încerc să salvez Educația de unii oameni din Educație. Chiar să-i salvez de ei înșiși!”

Daniel David, despre necesitatea de a face ordine în sistem: „Sunt forțat cumva să luăm niște decizii care îi afectează și pe elevi, studenți și profesori” / VIDEO

pixel