Parenting intensiv: ajută sau dăunează copiilor?
Data publicării:
Există multe lucruri despre care să ne facem griji ca părinți moderni, de la impactul rețelelor sociale asupra copiilor noștri, până la violența din școli.

Dar unii dintre noi s-ar putea să fim atât de îngrijorați încât stilul nostru de parenting tinde să devină unul protector excesiv, chiar sufocant.

Vorba este despre parentingul intensiv, un termen care datează din 1996, când sociologul Sharon Hays a introdus noțiunea de „maternitate intensivă”.

Termenul, care a fost comparat cu parentingul de tip „helicopter”, a fost adus în prim-plan recent de câțiva părinți de pe TikTok.

„Suntem acum într-o situație în care trebuie să ne dăm seama dacă continuăm să investim tot ce avem în copiii noștri pentru a-i ajuta să devină oameni mai buni sau dacă ar trebui să reducem acest lucru”, împărtășește un părinte într-un videoclip TikTok vorbind despre acest stil de parenting.

Raquel Herrero-Arias, doctor în cercetarea copiilor și părinților la Universitatea din Bergen, Norvegia, a vorbit recent despre dorința de a studia acest stil de parenting.

Citește și Mama sau tata? De la cine moștenește copilul culoarea părului?

Ea vede parentingul intensiv ca un stil în care persoanele care îngrijesc copiii pot face prea mult, în defavoarea întregii familii.

Deși parentingul intensiv poate avea beneficii, inclusiv consolidarea legăturilor dintre părinți și copii prin petrecerea mai multor timp împreună, acesta poate duce și la probleme atunci când este dus prea departe.

Ce înseamnă parentingul intensiv?

Este posibil să practici parenting intensiv dacă te străduiești constant să-ți ții copiii distrați, îi lași rareori în grija altora și militezi pentru ei până la punctul în care nu respecți limitele impuse de profesori și antrenori.

Unele aspecte ale parentingului intensiv duc mai departe ideea unei familii centrate pe copil, părinții bazându-și întreaga stare de bine pe succesele copiilor lor în viață.

Părinții pot chiar să încerce să trăiască prin copii lor și să se îngrijoreze, într-adevăr, intens despre viitorul lor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Tragedie cumplită în Vinerea Mare, după ce un băiat de 7 ani a primit ouă de ciocolată de la fosta iubită a tatălui: „Paște fericit!”

Dacă părinții ți-au spus aceste 3 lucruri în copilărie, te-au pregătit să eșuezi ca bărbat

Ce și-ar dori cu adevărat profesorii să știe părinții: 15 adevăruri care pot schimba relația familie-școală

Locurile de muncă cele mai amenințate de inteligența artificială în următorii 20 de ani, potrivit experților

pixel