Parentingul blând: Cum să îți educi copilul cu răbdare, chiar și în momentele grele
Data actualizării:
Data publicării:
Dacă ești părinte care stă pe rețelele sociale, este foarte posibil să fi întâlnit o mulțime de conținut despre parentingul blând. Acesta a devenit un termen popular, adoptat de mulți influenceri în domeniul parentingului.

„Parentingul blând a câștigat popularitate în ultima perioadă, deoarece se bazează pe cercetări actuale despre dezvoltarea copilului și bunăstarea emoțională”, explică Chioma Fanawopo, coach pentru părinți și adolescenți.

Citește și Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

„Într-o perioadă în care tot mai multă lume conștientizează importanța sănătății mentale, mulți părinți sunt atrași de principiile acestui tip de parenting, care își propune să crească copii emoțional siguri și rezilienți”, potrivit Parents.

Totuși, dacă parentingul blând ți se pare dificil, nu ești singur.

SURSA FOTO: pexels@Jennifer Murray

Un studiu din 2024 a arătat că mai mult de o treime dintre părinții care se identifică cu acest stil de parenting se confruntă cu incertitudini și epuizare din cauza presiunilor de a respecta standardele impuse de acest tip de educație.

Acești părinți adesea reflectă asupra propriei bunăstări și se întreabă dacă sunt cu adevărat buni părinți.

Chiar dacă este o tendință tot mai populară, parentingul blând poate părea aproape imposibil de aplicat pentru unii părinți, conform specialiștilor. Și sunt mai multe

De ce a devenit parentingul blând o tendință?

Parentingul blând a câștigat popularitate în timpul pandemiei de COVID-19, o perioadă în care izolarea și stresul erau predominante, iar părinții căutau sfaturi despre cum să-și crească copiii în momente dificile.

Ce au descoperit a fost o abordare alternativă a parentingului, care se îndepărtează de stilurile tradiționale mai dure și se îndreaptă spre un stil mai blând.

Este, de asemenea, bazat pe dovezi, subliniază Lauren O'Carroll, coach în parenting, specializată în lucrul cu persoanele cu tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD).

„Cercetările arată constant că stilurile de parenting au un impact profund și de lungă durată asupra sănătății mentale și dezvoltării copiilor,” explică ea.

„Parentingul blând pune accent pe siguranța emoțională și pe o conexiune profundă cu îngrijitorii, aspecte esențiale pentru dezvoltarea rezilienței și bunăstării.

De asemenea, subliniază importanța coregulației și a construirii unor atașamente sigure, ceea ce se aliniază cu ceea ce știm despre dezvoltarea creierului.”

Provocările parentingului blând nu se opresc la așteptările culturale. Parentingul este influențat de mulți factori, spune Fanawopo, inclusiv:

Personalitatea copilului. Unii copii sunt din natură hotărâți sau foarte sensibili, ambele trăsături putând pune la încercare răbdarea părinților.

Personalitatea părintelui. Temperamentul propriu al părinților, factorii declanșatori și nivelul de stres joacă un rol important în modul în care aceștia răspund copilului lor.Stresul din mediul înconjurător.

Presiunile la locul de muncă, dificultățile financiare sau lipsa de sprijin pot face mai dificil parentingul calm.

O'Carroll evidențiază mai mulți alți factori care pot face dificilă aplicarea parentingului blând. Câteva dintre principalele obstacole sunt:

Parentingul în momentele de criză. Când copilul refuză să asculte, face o criză de nervi sau încalcă limitele, menținerea calmului și auto-reglarea poate părea aproape imposibilă—mai ales dacă deja te simți copleșit, obosit sau ai fost provocat de ceva.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...



Cele mai noi articole

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

3 semne care arată că părinții au țipat prea mult la tine în copilărie. Experți: „Provoacă micro-traume. Este copleșitor pentru un micuț să fie supus la așa ceva!” / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

3 semne care arată că părinții au țipat prea mult la tine în copilărie. Experți: „Provoacă micro-traume. Este copleșitor pentru un micuț să fie supus la așa ceva!”

pixel