Părinți români, trimiși în judecată după ce și-au retras copiii din sistemul educațional românesc și i-au înscris la o școală din SUA: „Noi nu ne opunem educației!”
Data publicării:
Doi părinți din Oradea au fost trimiși în judecată după ce și-au retras copiii din sistemul educațional românesc pentru a-i înscrie la o școală din Statele Unite. Aceștia sunt acuzați de încălcarea articolului 380 din Codul Penal, care se referă la obstrucționarea accesului la învățământul general obligatoriu. 

Potrivit ziarului Bihoreanul, Estera și Darius au trei copii care până în 2022 au frecventat ciclul primar la Liceul German „Friedrich Schiller”.

Ulterior, părinții i-au retras și i-au înscris într-un program de homeschooling la Abeka Academy, o școală privată din Florida, SUA, ce oferă cursuri online.

Studiile efectuate la această academie sunt recunoscute în România și au echivalare cu Bacalaureatul.

„Nu suntem împotriva educației!”

Estera și Darius se simt profund nedreptățiți.

„Nu suntem împotriva educației! Eu am 18 ani de studii și acum urmez un masterat”, declară Darius, care este videograf, conform sursei citate.

El a încercat să le explice anchetatorilor că Abeka Academy are un curriculum acreditat în SUA și în alte țări europene care acceptă homeschooling-ul. A prezentat chiar și un document emis de Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educației, care arată că diploma unei absolvente de la Abeka a fost echivalată cu bacalaureatul românesc vara trecută. 

Cei doi părinți sunt nemulțumiți și pentru că autoritățile române nu au fost interesate de progresul copiilor lor, ci doar de faptul că aceștia nu sunt înscriși la o școală din România. 

În plus, au descoperit pe internet mai multe exemple de persoane publice din România, cum ar fi actorul Dragoș Bucur și soția sa Dana Nălbaru, care au recunoscut public că își educă copiii în sisteme alternative, dar nu au avut probleme legale.

Darius și Estera speră acum ca judecătorii să înțeleagă că intențiile lor au fost cele mai bune atunci când și-au înscris copiii la Abeka.

Doi părinți din Bihor, condamnați 

Nu doar această familie se confruntă cu o asemenea situație.

Doi părinți din Bihor au fost condamnați pentru că au decis să-și retragă copiii de la școală și i-au înscris într-un program de homeschooling din SUA.

În luna mai, acești doi părinți din Bihor au primit o sentință de 4 luni de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, pedeapsă suspendată pe o perioadă de 2 ani.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare

Plaje din România invadate de alge

Dacă mergi cu copilul la mare în această perioadă, trebuie să fii precaut....


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Admitere liceu 2024. De ce unii elevi cu media 8 nu prind un loc? Greșeala care NU trebuie făcută! Secretar de stat: „Două lucruri sunt esențiale!” / FOTO: captură video Observator

Admitere liceu 2024. De ce unii elevi cu media 8 nu prind un loc? Greșeala care NU trebuie făcută! Secretar de stat: „Două lucruri sunt esențiale!”

Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels

Bune maniere: Acestea sunt cele 20 de reguli pe care copiii trebuie să le cunoască, conform unei școli de etichetă din New York

Ce simte copilul tău dacă îl pedepsești, țipi la el sau îl șantajezi? Expert în neuroeducație: „Extrem de benefice pe termen scurt, dar cu ce cost pe termen lung?” / FOTO: freepik.com @freepik

Ce simte copilul tău dacă îl pedepsești, țipi la el sau îl șantajezi? Expert în neuroeducație: „Extrem de benefice pe termen scurt, dar cu ce cost pe termen lung?”

Cele două fațete ale educației din România: Școlile de elită și celelalte, unde dascălii se bucură pentru o notă de trecere / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @kgtoh

Cele două realități ale educației din România: Școlile de elită și celelalte, unde dascălii se bucură pentru o notă de trecere

pixel