Părinți toxici de mătase. Radu Leca: „Ei au o structură intelectuală profund dementă de așteptare a greșelii pe care copilul o face”
Data publicării:
Radu Leca a vorbit în cadrul emisiunii moderate de Ramona A. Dumitrescu despre părinții toxici, în special de o anumită categorie.

„Ei au o structură intelectuală profund dementă de așteptare a greșelii pe care copilul o face.” Așa începe povestea părinților toxici care se ascund în spatele unei fațade de iubire.

Vezi și Prof. dr. Flavian Georgescu: „Mulți părinți nu fac această fină diferență între a forța și a susține”. Antrenorul de olimpici explică cum să descoperi adevăratul talent al copilului / VIDEO

Aceste cuvinte descriu o realitate dureroasă, în care copilul nu este niciodată suficient de bun și este permanent sub observația unui părinte care așteaptă cu nerăbdare greșelile, nu succesele. Într-o astfel de dinamică, copilul ajunge să trăiască sub constantul stres al așteptării de a nu îndeplini niciodată așteptările impuse.

Acești părinți, deși maschează atacurile sub cuvinte „mângâietoare”, sunt cei care, de fapt, distrug încrederea în sine a copilului. Nu este vorba de o „mângâiere” reală, ci de o lecție despre cum greșelile sunt legate de cine ești, despre cum nu ai voie să greșești niciodată, pentru că îți va afecta întreaga viață.

 

Citește și Părinți toxici. Cum influențează deciziile părinților adolescentul. Radu Leca: „Asta este singura soluție”

 

Radu Leca: „Ei au o structură intelectuală profund dementă de așteptare a greșelii pe care copilul o face”

SURSA FOTO: [email protected]

Acesta este un tip de educație toxică, mascată sub forma unui părinte care vrea „ce e mai bun” pentru copilul său, dar care, de fapt, îi subminează constant încrederea în propria persoană și îl forțează să se alinieze unui ideal imposibil.

În spatele cuvintelor dulci se află o „boală mare și răutate mare”, după cum spune Radu Leca, care îl va marca pe copil pe termen lung, chiar și atunci când va ajunge adult.

“Ei au o structură intelectuală profund dementă de așteptare a greșelii pe care copilul o face. În prezența așteptării greșelii, subiecți devine din ce în ce mai rău. Când a greșit copilul îi spune: tatuțule, mie îmi pare tare rău ca ai greșit, ți se întâmplă cam des treaba asta, bănuiesc ca semeni cu maică-ta.

N-aș vrea să te supăr foarte tare, dar uite dacă ai încerca să vezi cum fac eu lucrurile, nu ca le fac eu perfect, dar uită-te să vezi ce spune lumea, eu chiar fac lucrurile foarte bine. Nu poți să semeni doar cu maică-ta, încearcă să semeni și cu mine ca să ai un pic de succes în viața asta.

Dacă te uiți la tine și îți place ce vezi, după ce te-ai uitat la mine, e ok. Cred ca o să-ți placă. Boala mare și răutate mare”, a explicat psihologul clinician Radu Leca.

Materialul integral poate fi urmărit mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Adda a răbufnit pe TikTok: „Cine a făcut, mă, manualele de clasa a II-a? Nu mai pot!” Părinții confirmă: „Ceva de speriat! Zici că o fac intenționat să-i îndobitocească”

Profesoara Claudia Chiru atrage atenția: „Asta e greșeala foarte mare pe care o fac părinții înainte să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare!” / VIDEO

Prof. Claudia Chiru: „Eu nu înțeleg de unde întrebarea: «face învățătoarea prea mult, face prea puțin?» E un cerc vicios care se alimentează” / VIDEO

Ce e NEVOIE să facă învățătorii cu copiii în clasa pregătitoare? Prof. Claudia Chiru: „E musai asta! Toate au o ordine. Să NU ne mai grăbim!” / VIDEO

pixel