Părinții care au suferit pierderea unui copil: Iată cum să-i ajuți
Data publicării:
Pierderea unui copil este cea mai dureroasă experiență pe care o pot trăi părinții. Este imposibil de depășit. Singurul lucru pe care îl pot face părinții care au suferit pierderea unui copil este să trăiască cu ea.

Nicio durere nu se compară cu pierderea unui copil. Este o rană care nu se vindecă niciodată, doar înveți să trăiești cu ea.

Pierderea unui copil este mult mai rău decât îți poți imagina, dacă nu ți s-a întâmplat niciodată. S-ar putea să fi citit pe rețelele de socializare sau să fi auzit la televizor despre familiile care și-au pierdut un copil și să simți durerea acelor părinți, dar nu ne putem imagina nici pe departe ce durere reală provoacă pierderea unui copil.

Poate cunoști pe cineva care a suferit această nenorocire. Prieteni, familie sau vecini. Poate că această tragedie te-a atins atât de mult încât te împinge să oferi – înarmat cu cele mai bune intenții – niște sfaturi,  pentru a încerca să-i faci pe părinții cu inima frântă și îndurerați să se simtă mai bine. 

Dar a spune că lucrurile se vor rezolva este inutil. Este imposibil să dai sens unei tragedii oribile, cum ar fi moartea unui copil, care îi face pe toți să sufere.

Majoritatea dintre noi nu suntem obișnuiți să facem față acestor tipuri de situații și poate că reacțiile sunt puțin incomode sau inutile.

Cel puțin nu atât cât ne-am dori. Dar este și adevărat că în acest moment  unele sfaturi te pot ajuta să intri în contact cu durerea și să înțelegi situația.

Nu există o soluție pentru pierderea unui copil

În primul rând, înainte de a aborda părinții care au suferit pierderea unui copil, care sunt deci sfâșiați de durere, trebuie să fii conștient că nu există soluție. Moartea a marcat sfârșitul vieții fiului lor.

Pierderea unui copil este o rană care nu se poate vindeca, dar poți să te asiguri că durerea nu-i copleșește. Bunătatea ta îi poate ajuta fără ca tu să-ți dai seama.

Nu folosi fraze care nu duc nicăieri

Se întâmplă să vorbim fără să ne gândim. Și odată ce deschidem gura, regretăm fiecare cuvânt pe care l-am spus.

Ne referim la expresii precum: „Măcar nu mai doare”, „Acum este într-un loc mai bun”, „Cu siguranță te urmărește de unde este acum”, etc... Ei bine, fiți conștienți de faptul că aceste fraze nu sunt de ajutor.

Nu le spuneți părinților care au suferit pierderea unui copil cum trebuie să experimenteze durerea

Cine s-ar putea gândi vreodată să-i sfătuiască pe părinții care au suferit pierderea unui copil, adică cea mai îngrozitoare dintre tragedii, cum să facă față durerii? Nu se poate face. Să nu credeți că atunci când se va termina înmormântarea, părinții îndurerați se vor putea întoarce la viața lor socială și profesională de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Este imposibil.

2. Fotografie... (pexels-rdne-6841247_61504200.jpg)

Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

Au nevoie de timp pentru a accepta tragedia. Și fiecare dintre ei o va face în timpul și în ritmul său.  Durerea se va transforma, devenind parte din viața lor. Pentru că de fapt nu va dispărea niciodată. Ei vor trebui să învețe să trăiască cu ea și cu aceste sentimente greu de suportat.

Este ceva peste care nu treci niciodată

Dacă vrei să ajuți părinții care au suferit pierderea unui copil, nu te aștepta să treacă peste asta după cinci ani. Și nici după douăzeci. Sau după treizeci și cinci. Nu treci niciodată peste moartea unui copil. Înveți să trăiești cu ea, desigur,  dar niciodată, niciodată nu vei putea să-l depășești și să-ți continui viața ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Ascultă fără a judeca

Trebuie să-i asculți. Vor trebui să vorbească și să-și elibereze durerea într-un fel. Nu vorbi, doar ascultă. Nu judeca, încearcă doar să înțelegi. Dacă vrei să ajuți, mergi la ei acasă chiar dacă au inima zdrobită și lasă-i să vorbească și să plângă. 

Să nu credeți că vor să fie singuri.  Ajutați-i să curețe casa. Rămâi cu ei să mănânci și să-și pregătească mesele. Du-i la cina la un restaurant sau ceva de genul ăsta. Așteptați înainte de a le cere să iasă, dar asigurați-vă că se simt aproape de tine în orice moment.

Ai răbdare cu schimbările lor

Să te obișnuiești să trăiești cu durere nu este ușor și durează mult. Trebuie să treci de mai multe ori prin diferite faze. Părinții care au suferit pierderea unui copil vor trebui să recreeze o nouă normalitate, cu noi tradiții.

Punctele de vedere se schimbă și devin oameni diferiți decât erau înainte de moartea fiului lor. Ai răbdare și nu-i lăsa singuri.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

pixel