”Copilul meu se simte singur. Cum pot să-l ajut?”. Sfaturi de la experți psihologi
Singurătatea poate apărea la...
Nicio durere nu se compară cu pierderea unui copil. Este o rană care nu se vindecă niciodată, doar înveți să trăiești cu ea.
Pierderea unui copil este mult mai rău decât îți poți imagina, dacă nu ți s-a întâmplat niciodată. S-ar putea să fi citit pe rețelele de socializare sau să fi auzit la televizor despre familiile care și-au pierdut un copil și să simți durerea acelor părinți, dar nu ne putem imagina nici pe departe ce durere reală provoacă pierderea unui copil.
Poate cunoști pe cineva care a suferit această nenorocire. Prieteni, familie sau vecini. Poate că această tragedie te-a atins atât de mult încât te împinge să oferi – înarmat cu cele mai bune intenții – niște sfaturi, pentru a încerca să-i faci pe părinții cu inima frântă și îndurerați să se simtă mai bine.
Dar a spune că lucrurile se vor rezolva este inutil. Este imposibil să dai sens unei tragedii oribile, cum ar fi moartea unui copil, care îi face pe toți să sufere.
Majoritatea dintre noi nu suntem obișnuiți să facem față acestor tipuri de situații și poate că reacțiile sunt puțin incomode sau inutile.
Cel puțin nu atât cât ne-am dori. Dar este și adevărat că în acest moment unele sfaturi te pot ajuta să intri în contact cu durerea și să înțelegi situația.
În primul rând, înainte de a aborda părinții care au suferit pierderea unui copil, care sunt deci sfâșiați de durere, trebuie să fii conștient că nu există soluție. Moartea a marcat sfârșitul vieții fiului lor.
Pierderea unui copil este o rană care nu se poate vindeca, dar poți să te asiguri că durerea nu-i copleșește. Bunătatea ta îi poate ajuta fără ca tu să-ți dai seama.
Se întâmplă să vorbim fără să ne gândim. Și odată ce deschidem gura, regretăm fiecare cuvânt pe care l-am spus.
Ne referim la expresii precum: „Măcar nu mai doare”, „Acum este într-un loc mai bun”, „Cu siguranță te urmărește de unde este acum”, etc... Ei bine, fiți conștienți de faptul că aceste fraze nu sunt de ajutor.
Cine s-ar putea gândi vreodată să-i sfătuiască pe părinții care au suferit pierderea unui copil, adică cea mai îngrozitoare dintre tragedii, cum să facă față durerii? Nu se poate face. Să nu credeți că atunci când se va termina înmormântarea, părinții îndurerați se vor putea întoarce la viața lor socială și profesională de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Este imposibil.
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels
Au nevoie de timp pentru a accepta tragedia. Și fiecare dintre ei o va face în timpul și în ritmul său. Durerea se va transforma, devenind parte din viața lor. Pentru că de fapt nu va dispărea niciodată. Ei vor trebui să învețe să trăiască cu ea și cu aceste sentimente greu de suportat.
Dacă vrei să ajuți părinții care au suferit pierderea unui copil, nu te aștepta să treacă peste asta după cinci ani. Și nici după douăzeci. Sau după treizeci și cinci. Nu treci niciodată peste moartea unui copil. Înveți să trăiești cu ea, desigur, dar niciodată, niciodată nu vei putea să-l depășești și să-ți continui viața ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Trebuie să-i asculți. Vor trebui să vorbească și să-și elibereze durerea într-un fel. Nu vorbi, doar ascultă. Nu judeca, încearcă doar să înțelegi. Dacă vrei să ajuți, mergi la ei acasă chiar dacă au inima zdrobită și lasă-i să vorbească și să plângă.
Să nu credeți că vor să fie singuri. Ajutați-i să curețe casa. Rămâi cu ei să mănânci și să-și pregătească mesele. Du-i la cina la un restaurant sau ceva de genul ăsta. Așteptați înainte de a le cere să iasă, dar asigurați-vă că se simt aproape de tine în orice moment.
Să te obișnuiești să trăiești cu durere nu este ușor și durează mult. Trebuie să treci de mai multe ori prin diferite faze. Părinții care au suferit pierderea unui copil vor trebui să recreeze o nouă normalitate, cu noi tradiții.
Punctele de vedere se schimbă și devin oameni diferiți decât erau înainte de moartea fiului lor. Ai răbdare și nu-i lăsa singuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Singurătatea poate apărea la...
Pierderea este o parte...
Bunicii reprezintă o punte între generații, oferind...
În era modernă, părinții se...
Dacă aștepți un băiețel pentru...
Influențate de o varietate de factori financiari și...
Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...
Într-o lume în care idealul de...
În această nouă eră a...
Nu există un „părinte...