Daniel David, despre olimpiadele școlare la clasele I-IV în 2025: Participarea la astfel de concursuri poate stimula „prea devreme o industrie a meditațiilor”
Cu gândul la aventurile de vacanță, mulți români uită adesea să pună în bagajul lor documentele de călătorie necesare. Cu toate că unii verifică de două sau de trei ori pentru a se asigura că au tot ce le trebuie, există și cei care, din păcate, neglijează acest aspect important. Un exemplu concret al acestui fenomen îngrijorător este reprezentat de cei aproximativ 6.000 de români care și-au văzut concediile peste hotare anulate în punctele de ieșire din țară, doar în anul trecut.
Discuțiile despre planurile de vacanță, relaxarea și distracția își fac loc în gândurile și conversațiile românilor în această perioadă a anului. Cu toate acestea, în euforia pregătirilor, documentele de călătorie tind să fie uitate sau tratate cu neglijență.
Sute de copii se regăsesc în situația neplăcută de a fi opriți la graniță în timpul călătoriilor lor de vacanță. Motivele acestei situații sunt diverse și reflectă neglijența în pregătirea actelor necesare pentru călătorii. Potrivit declarațiilor făcute de Cătălin Rusu, reprezentant al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, aproximativ 5.000 de cetățeni români minori au fost opriți la graniță din diferite motive. Printre aceste motive se numără absența documentului valabil de călătorie, lipsa procurii prezentate de însoțitor din partea părinților sau a unuia dintre aceștia, precum și situațiile în care s-au prezentat doar cu o copie a documentului.
Se pare că nici în acest an nu s-au învățat lecțiile din trecut, deoarece alte 1.800 de vacanțe s-au încheiat prematur la graniță. Conform legislației în vigoare, un copil în vârstă de peste 14 ani poate călători în orice țară a Uniunii Europene doar cu buletinul. În cazul copiilor mai mici, este necesară obținerea unui pașaport, indiferent de destinație, dacă aceasta se află în afara Uniunii Europene. Aceste documente sunt suficiente cu o singură condiție: minorul să fie însoțit de ambii părinți. Dacă copilul călătorește doar cu unul dintre părinți, este necesară o procură din partea celuilalt părinte, procură care să fie valabilă în ultimii 3 ani.
Este deosebit de important ca părinții să fie conștienți de aceste cerințe legale și să se asigure că actele de călătorie ale copiilor lor sunt în regulă înainte de a pleca în vacanță. Aceasta implică obținerea și verificarea documentelor necesare și asigurarea că procurile sunt valabile și actualizate, în cazul în care călătoria se face doar cu unul dintre părinți. Neglijarea acestor aspecte poate duce la situații neplăcute și anularea planurilor de vacanță pentru familiile implicate. Pentru a evita astfel de neplăceri, este recomandat să se ofere atenție sporită detaliilor legale și să se acorde importanța cuvenită pregătirii actelor de călătorie pentru copii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Decizia de a trimite un copil...
Mulți dintre noi s-au simțit...
De obicei asociem astmul cu dificultăți de respirație și utilizarea...
Amigdalele palatine sunt structuri de țesut limfatic...