Părinții se ridică împotriva reformelor din Educație: „Școala pe care ne-o propuneți DEMOTIVEAZĂ! Ministrul trebuie să aleagă! Nu vom permite ca (și) generația de azi să fie pierdută”
Data actualizării:
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
În fiecare dimineață, părinții își lasă copiii la școală cu o speranță: că acolo, între pereții claselor, se va construi un viitor mai bun. Că profesorii vor avea resurse să inspire, iar elevii vor găsi un spațiu sigur pentru a învăța și a se dezvolta. Dar, în realitate, sentimentul care se instalează tot mai des este unul de trădare.

Un grup de părinți a decis să nu mai rămână tăcut. Manifestul lor devine vocea unei generații care refuză să accepte ca educația copiilor să fie redusă la un șir de experimente politice și tăieri bugetare.

CITEȘTE ȘI „Nemulțumirile sunt imense!” Profesorii anunță un protest „grandios” chiar în prima zi de școală: Hăncescu avertizează că pierderea a 15.000 de posturi înseamnă „dezastru” pentru sistemul de educație

„Ministerul Educației a pierdut lupta cu analfabetismul funcțional”

Părinții vorbesc despre o realitate dură: „prin politicile educaționale inconsistente desfășurate în ultimele decenii, Ministerul Educației și Cercetării a pierdut lupta cu propagarea analfabetismului funcțional”.

Manifestul atrage atenția că programele și reformele aplicate până acum, culminând cu „România Educată”, proiect fanion al ultimilor ani, nu au adus rezultate palpabile: „Programul «România Educată» este etalonul perfect al ineficienței și al amatorismului educațional autohton”.

Tăierea burselor, semnalul că performanța nu mai contează?

Una dintre cele mai dureroase decizii semnalate este eliminarea burselor de merit și olimpice: „Asistăm neputincioși la tăierea burselor de merit și olimpice, lovituri date celor care muncesc, excelează, speră”.

Părinții ridică o întrebare: „Ce mesaj transmitem unui copil olimpic căruia i se ia bursa? Că excelența nu mai contează?”

Clase sufocante, profesori demotivați

Situația nu se rezumă doar la burse.

„Elevii sunt înghesuiți cu cinism, în numele austerității, în clase neprimitoare, din ce în ce mai ostile educației.

Profesorii sunt împovărați de norme didactice crescute artificial, într-un sistem care îi tratează ca pe niște nesemnificativi, nicidecum ca pe niște merituoși formatori de caractere”.

Manifestul transmite un mesaj direct: România poate și trebuie să își respecte cu adevărat dascălii!

Ministrul Educației, de la simbol la dezamăgire

Un alt punct sensibil este percepția asupra conducerii actuale: „În viziunea multor părinți, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a fost cândva un simbol al valorii academice. Astăzi, îl vedem cedând presiunilor politice, trădând promisiunile și idealurile pentru care am crezut că a fost numit”.

Părinții spun clar: „Nu cerem imposibilul, ci o școală care acordă șanse oricărui copil, care sprijină performanța, care respectă elevii și profesorii, care construiește, nu distruge”.

Ce cer părinții?

Lista solicitărilor din manifest este amplă și precisă:

Stoparea politicilor educaționale intempestive și contraproductive;

Restabilirea burselor de merit și olimpice;

Limitarea numărului de elevi per clasă;

Respect real și sprijin pentru dascăli;

Transformarea părinților în parteneri reali ai sistemului educațional;

Depolitizarea învățământului românesc;

Reforme reale, strategice, temeinic fundamentate, benefice elevilor;

Decizii predictibile bazate pe interesele educaționale, nu pe calcule politice.

„Școala pe care ne-o propuneți demotivează!”

Tonul manifestului este direct și uneori dur: „Stimați decidenți, școala pe care ne-o propuneți pare o copie ieftină și evident contrafăcută a unui sistem de învățământ acceptabil! Elevii români nu își pot fructifica potențialul într-o școală care educă pentru trecut și care se dovedește nepregătită să facă față rigorilor prezentului. Despre provocările viitorului nici nu poate fi vorba. (...)

Ministerul Educației, școala pe care o propuneți demotivează! România are nevoie de o școală care inspiră, nu de una care sufocă. De lideri care protejează viitorul, nu-l negociază. Ministrul Educației trebuie să aleagă: să fie de partea copiilor sau a sistemului politic care-i sacrifică”.

Un mesaj care cheamă la implicare

Textul se încheie cu un apel la toți părinții: „Tăcerea vinovată a părinților ucide speranța, copiii noștri merită mai mult decât inacțiune și complacere”.

Autorii, „niște părinți neafiliați politic de pe grupul «Părinții Elevilor din România», cu 24.000 de membri”, transmit clar că acest demers nu trebuie confiscat politic: „În mod trist, învârtelile și șmecheriile mărunte de care se ocupă în mod uzual politicienii au condus la coborârea standardelor educaționale dincolo de limita acceptabilului”.

„Educația nu este un experiment”

„Educația nu este un experiment, este un proces riguros fundamentat pe baze științifice, nu pe impulsuri politice”.

Mesajul final este un angajament: „Vom lupta cu mijloace democratice pentru o școală mai dreaptă, mai umană, mai performantă. Nu vom permite ca (și) generația de azi să fie pierdută din nepăsare sau cinism. Viitorul României se scrie în fiecare clasă, în fiecare școală, în fiecare bancă, în fiecare familie”.

VEZI ȘI:

Școala va începe cu un protest masiv, cu 30.000 de cadre didactice! Profesorii anunță că ies în stradă pe 8 septembrie

Profesorii ies în stradă: „Acest protest este doar începutul!” Liderul sindical Simion Hancescu: „Tot acest pachet amplu va sufoca învăţământul, va face implozie!”

„Nu din burse faceți averi!” A doua zi de proteste împotriva tăierii fondurilor pentru educație: Elevii au ieșit în stradă alături de studenți

Liderul sindical Marius Nistor, după întâlnirea cu ministrul Daniel David: „NU este un protest îndreptat împotriva Ministerului Educației!”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„Un banc adaptat puțului gândirii ministrului Educației”: Prof. Cătălin Osiceanu face haz de necaz după ce Daniel David a spus că profesorii de fizică ar putea preda chimie (și invers)

Ministrul Educației Daniel David: „Avem aproape 30.000 de norme libere în școli”

„Mergeți IMEDIAT la spital dacă observați la copil 2 sau 3 din aceste semne! Nu trebuie să fie toate 7 ca să fie EXTREM de grav!” Avertismentul dr. Mihai Craiu, despre deshidratarea micuților

Prof. Claudia Chiru, despre scandalul cenzurii din Ministerul Educației: „Ce facem cu inteligența atunci când o avem? Educația NU are nevoie de lideri străluciți care falsifică”

pixel