Părinții și bunicii, implorați de psihologi să NU ignore aceste comportamente ale copilului: „Este tentant să spui că e «doar prea mic»”
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Te regăsești în oricare dintre situațiile de mai jos?

Este adevărat că unele comportamente ale copiilor pot fi trecute cu vederea din când în când. Totuși, există situații pe care părinții și bunicii nu ar trebui niciodată să le ignore.

Identificarea acestor comportamente nu este întotdeauna simplă. Nu vrei să corectezi fiecare greșeală minoră, dar vrei să fii sigur că cei mici se dezvoltă pe drumul cel bun.

Pentru a clarifica aceste aspecte, parade.com a discutat cu psihologii pentru copii dr. Caroline Danda, dr. Rachel Goldman și dr. Caitlin Slavens. Ei au evidențiat comportamentele care nu ar trebui niciodată trecute cu vederea, astfel încât să poți folosi expertiza lor pentru a-ți sprijini copiii și nepoții să devină cea mai bună versiune a lor.

Continuă să citești și vezi dacă ai ignorat vreunul dintre comportamentele pe care specialiștii spun că este esențial să le observi. Dacă da, nu este prea târziu să le abordezi. 

CITEȘTE ȘI Aceste 3 obiceiuri nesănătoase ale părinților îi fac pe copii să devină neascultători și să testeze limitele în mod constant

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Lovire și agresiune fizică

„Dacă un copil manifestă un comportament care pune pe cineva în pericol de rănire sau accidentare, este o problemă de siguranță ce nu trebuie ignorată și care trebuie abordată imediat”, explică Goldman.

Slavens completează: „Când un copil lovește pe cineva, este tentant să spui că este «doar un copil». Însă, dacă închidem ochii la un astfel de comportament, îl învățăm, de fapt, că agresivitatea este o soluție acceptabilă pentru rezolvarea problemelor. Corectarea acestui comportament îi arată copilului cum să folosească cuvintele în locul mâinilor pentru a-și exprima frustrarea”.

Limbaj răutăcios și injurii

„Cuvintele pot răni”, subliniază Slavens. „Dacă un copil îi hărțuiește verbal pe ceilalți, acesta este un semnal că are nevoie de ajutor pentru a înțelege empatia și efectul pe care cuvintele lui îl au asupra altora. Când părinții sau bunicii ignoră acest comportament, copilul poate crede că este în regulă să-i umilească pe ceilalți”.

Danda adaugă: „Cercetările arată că un raport sănătos între atenția la comportamentele pozitive și corectarea greșelilor este de aproximativ 5:1. Cu alte cuvinte, pentru fiecare corecție, copiii au nevoie de cinci confirmări sau aprecieri pentru comportamentele lor pozitive”.

Ignorarea regulilor și a limitelor

Dacă observați că cei mici încalcă în mod constant regulile stabilite, Slavens recomandă să discutați cu ei deschis, în loc să le oferiți mereu o a doua șansă sau să ignorați ceea ce fac.

„Când copiii testează constant limitele, încearcă să vadă până unde pot merge fără consecințe”, explică ea. „Aplicarea consecventă a regulilor îi ajută să dezvolte autodisciplina și îi face să se simtă în siguranță, chiar dacă uneori se plâng”.

SURSA FOTO: freepik.com @nazariykarkhut

Comportamente de intimidare

„Indiferent dacă este vorba despre excludere subtilă sau despre intimidare evidentă, aceste comportamente nu trebuie trecute cu vederea”, avertizează Slavens. „Copiii care îi intimidează pe alții au deseori probleme emoționale nerezolvate. Intervenția timpurie a părinților și bunicilor poate opri acest tipar înainte ca situația să escaladeze”.

Goldman adaugă: „Intimidarea este o problemă de siguranță, dar și una emoțională, care se poate amplifica dacă nu este gestionată corect”.

Crize de furie frecvente

Dacă ai copii sau nepoți, probabil că ai experimentat deja crizele de furie. Și, chiar dacă uneori este mai simplu să ignori aceste momente, specialiștii atrag atenția că, dacă ele continuă odată cu înaintarea în vârstă, este important să fie abordate.

„Crizele de furie sunt normale la copiii mici, însă la cei mai mari pot semnala dificultăți în reglarea emoțiilor sau nevoi nesatisfăcute”, explică Slavens. „Ignorarea lor nu îi ajută pe copii să învețe cum să își gestioneze emoțiile intense”.

Danda completează: „Astfel de crize apar atunci când copiii sau adolescenții trăiesc emoții copleșitoare și nu reușesc să-și exprime clar problemele. În loc să ignorați comportamentul, recunoașteți emoțiile pe care le simt și situația prin care trec. După validarea sentimentelor, oferiți-le timp și spațiu pentru a se liniști, înainte de a discuta despre rezolvarea problemei”.

Rănirea animalelor

Violența sau intimidarea altor copii nu sunt singurele comportamente la care părinții și bunicii ar trebui să fie atenți. Modul în care copiii tratează animalele, fie că vorbim despre animalele de companie sau despre fauna sălbatică, este, de asemenea, foarte important.

„Orice formă de maltratare a animalelor este un semnal de alarmă privind dificultăți emoționale sau lipsa empatiei și nu ar trebui ignorată”, explică Slavens.

Regresia

Un alt comportament care trece adesea neobservat este regresia, atunci când un copil revine la obiceiuri din etape anterioare de dezvoltare.

Goldman avertizează că ignorarea acestui tip de comportament poate face mai mult rău decât bine: „De exemplu, dacă un copil care știa deja să folosească toaleta începe să ude patul, acesta poate fi un semn că trece printr-o perioadă dificilă de adaptare. De obicei, există un motiv pentru care apare regresia, iar situația trebuie evaluată și abordată cu atenție”.

SURSA FOTO: freepik.com @zaikina

Minciuna excesivă

„Copiii trebuie să înțeleagă că minciuna nu este acceptabilă, motiv pentru care nu ar trebui să trecem cu vederea acest comportament dacă persistă”, subliniază Goldman.

Slavens adaugă: „Unele minciuni pot fi specifice vârstei, cum ar fi negarea faptului că au mâncat ultima prăjitură, deși au firimituri pe față. Totuși, atunci când minciuna devine un obicei, aceasta poate afecta serios încrederea pe care ceilalți o au în copil”.

Lipsa de respect față de autoritate

„Chiar dacă un copil nu este întotdeauna de acord cu ceilalți, este important să învețe să-i respecte pe cei din jur”, notează Goldman.

Slavens completează: „Gesturi precum datul ochilor peste cap sau sfidarea deschisă pot părea minore, dar identificarea și corectarea lor încă de la început este importantă. Respectul pentru autoritate influențează modul în care copiii vor interacționa mai târziu cu profesorii, angajatorii și alte persoane”.

VEZI ȘI:

2 capcane ale „parentingului blând”, scoase la iveală de un psiholog al dezvoltării copiilor. Plus: expresia pe care părinții și bunicii ar trebui să o evite!

„Am antrenat copii care au fost admiși la Harvard, Stanford și Princeton”. „Cel mai bun sfat” pe care un profesor de elită îl dă părinților

Copiii care au acest obicei „prost” sunt, de fapt, mici genii, spun psihologii. Semnele pe care părinții le ignoră și ce spune știința despre ele



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Ministrul Educației Daniel David: „Avem aproape 30.000 de norme libere în școli”

„Un banc adaptat puțului gândirii ministrului Educației”: Prof. Cătălin Osiceanu face haz de necaz după ce Daniel David a spus că profesorii de fizică ar putea preda chimie (și invers)

„Mergeți IMEDIAT la spital dacă observați la copil 2 sau 3 din aceste semne! Nu trebuie să fie toate 7 ca să fie EXTREM de grav!” Avertismentul dr. Mihai Craiu, despre deshidratarea micuților

Ce trebuie să facă orice părinte ACUM pentru a preveni răpirea copilului? Cazul Mariei readuce în atenție pericolul real al disparițiilor micuților

pixel