Pentru un nou început, uită de rezoluțiile de Anul Nou: Există o cale mai bună care nu dă greș!
Data actualizării:
Data publicării:
Anul Nou, adesea, aduce cu sine viziuni despre o pagină albă — o oportunitate revitalizantă de a începe să trăim viața la maxim. 

Datorită efectului numit „efectul unui nou început”, așa cum îl numesc economiștii comportamentali, acest moment al anului ne face să ne simțim mai optimiști în legătură cu realizarea unor schimbări reale și semnificative.

Pe 1 ianuarie, ne imaginăm că vom fi gata să facem față listelor de sarcini, să atingem obiectivele propuse și să devenim acele versiuni ideale ale noastre pe care le-am visat mereu.

Citește și De la struguri la farfurii sparte: Superstițiile care îți promit un an plin de noroc

De aici și rezoluțiile, dietele și planurile de exerciții.

SURSA FOTO: freepik.com@lookstudio

Totuși, în ciuda celor mai bune intenții ale noastre, mulți dintre noi întâmpină dificultăți în a duce la bun sfârșit rezoluțiile de Anul Nou. De multe ori, există o diferență între ambițiile noastre și realitatea în care ne aflăm.

Ne propunem mai mult decât putem duce. Nu realizăm până nu suntem deja pe drum că ne lipsește timpul, energia, abilitățile, echipamentele sau sprijinul necesar pentru a atinge obiectivele stabilite. Sau poate că ne-am înscris pentru prea multe lucruri deodată.

Este posibil ca de la bun început să alegem obiective greșite — obiective pe care credem că ar trebui să le urmăm, mai degrabă decât cele care ne motivează cu adevărat.

Totuși, există o cale mai bună.

„Life Audit” este un sistem bazat pe dorințe care ajunge la esența a ceea ce îți dorești cu adevărat de la viață — nu ceea ce crezi că ar trebui să faci, ci ceea ce vrei cu adevărat să faci.

Ce este un „Life Audit”? „Aceleași tehnici pe care companiile de succes din domeniul tehnologiei le folosesc pentru a descoperi cum să creeze un produs câștigător”

SURSA FOTO: Freepik.com@galitskaya

Un „Life Audit” este un exercițiu de auto-reflecție care te ajută să descoperi valorile tale fundamentale și cele mai adânci dorințe.

Este un instrument blând pentru introspecție, combinat cu un sistem practic și orientat spre acțiune.

Auditul se bazează pe cele mai bune practici din cercetarea UX și gândirea în design — aceleași tehnici pe care companiile de succes din domeniul tehnologiei le folosesc pentru a descoperi cum să creeze un produs câștigător.

Cum funcționează?

„Life Audit” are trei părți principale. Fiecare fază este concepută pentru a te ajuta să pătrunzi mai adânc în auto-reflecție, apropiindu-te astfel de descoperirea dorințelor tale adevărate și aflarea modului în care să le transformi din simple dorințe în realitate.

Frumusețea „Life Audit” constă în faptul că nu necesită echipamente scumpe — este un exercițiu pe care îl poți face din confortul propriei tale case, oricând.

Visul (faza generativă)

Oferă-ți o oră cu o mulțime de bilețele sau post-it-uri și un marker – sau cartonașe și un stilou, ori hârtie de imprimantă și marker-ele copilului tău. Folosește ce ai la îndemână!

Pe fiecare bilețel, scrie o dorință sau un vis pe care îl ai pentru viața ta. Dorințele pot fi mari și orientate spre viitor, de exemplu „Scriu o carte!” sau imediate și cotidiene, precum „Fii mai răbdător”.

Fii deschis la orice îți vine în minte și încearcă să nu pui întrebări sau să judeci. Acesta este momentul să explorezi și să fii curios în legătură cu dorințele tale. Obiectivul este să ajungi la 100 de dorințe într-o oră.

Învățătura (faza de analiză)

Acum că ai cele 100 de dorințe, grupează-le în teme. Parcurge bilețelele unul câte unul și începe să le aranjezi în funcție de legătura dintre ele.

Temele pot include spiritualitate, carieră, comunitate, familie, hobby-uri, activități creative, sănătate etc. Dar ele pot fi diferite — temele tale vor fi unice pentru tine.

După ce ai grupat dorințele, fă un pas înapoi și reflectează la ce ai realizat. Ce îți spun dorințele tale despre tine? Ești surprins de ceea ce a apărut?

Observă și dacă unele dintre aceste dorințe sunt mai mult „trebuie” decât „vreau”. Acestea pot fi dorințele pe care alții — fie societatea, părinții tăi sau șeful tău — le au pentru tine și care nu sunt ale tale.

Nu ezita să le elimini. Este „Life Audit”-ul tău.

Fii atent și la domeniile în care te așteptai să fie multe dorințe, dar nu sunt. Acesta ar putea fi un semn că acele domenii sunt mai puțin importante pentru tine sau că le acorzi deja suficientă atenție.

Planul (faza de acțiune)

SURSA FOTO: freepik.com@freepik

Unul dintre motivele pentru care rezoluțiile de Anul Nou nu reușesc adesea este că ne asumăm prea multe deodată.

„Life Audit” are scopul de a reflecta dorințele pe care le ai pentru întreaga ta viață. Chiar dacă faci acest exercițiu în jurul Anului Nou, perioada ta de timp este mai lungă, așa că nu trebuie să te angajezi în toate imediat, potrivit CNBC.com.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@ belakangbapak02

Succesul școlar are la bază cinci elemente, potrivit experților de la Universitatea Harvard

David Popovici, sfaturi prețioase pentru elevi. „Mi se pare că e din ce în ce mai ușor să ne lăsăm păcăliți de iluzia asta că dacă obții ceva material vei deveni fericit” / FOTO: captură video YouTube @Starea Natiei Oficial

David Popovici, sfaturi prețioase pentru elevi. „Mi se pare că e din ce în ce mai ușor să ne lăsăm păcăliți de iluzia asta că dacă obții ceva material vei deveni fericit”

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”/ FOTO: Instagram@AndreeaEsca

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”

Foto: Freepik@bearfotos

Regula 5 C pentru disciplinarea unui copil: Cum să stabilești limite sănătoase

pixel