Pentru unii copii, familia rămâne un vis. Doar 5% dintre copiii adoptabili îşi găsesc părinţi
Data publicării:
În România, fiecare copil are o poveste de spus, iar pentru unii dintre acești copii, povestea începe într-un orfelinat sau într-un centru de plasament. Aici, în lumea instituționalizată, zecile de mii de copii așteaptă, uneori ani de zile, să fie adopați și să găsească căldura și iubirea unei familii.

Zece copii care au ajuns în grija statului și-au găsit, de la începutul acestui an, familii în județul Botoșani.. Cei mai mari dintre aceștia au împlinit patru ani, iar cel mai mic are un an jumătate. 

Astfel, doi dintre copii aveau împliniți patru ani la momentul încuviințării adopției, patru copii au împlinit doi ani, un copil are un an jumătate, unul cinci ani și s-a încuviințat adopția pentru un grup de copii, respectiv două fetițe, de opt și trei ani. 

Citește și „Mii de copii stau fără părinți. Sunt nevoiți să plece în străinătate”

„De la începutul anului 2024, pentru 10 copii instanța judecătorească a dispus încuviințarea adopției. Dintre cei 10 copii, trei au fost adoptați de către familiile asistenților maternali profesioniști în grija cărora s-au aflat cu măsura de protecție specială.

Un copil a fost adoptat de o familie substitut la care s-a aflat cu măsura de protecție special- plasament”, a transmis Alina Ciorsac, coordonatoarea Compartimentului Adopții și Postadopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani, pentru PărintișiPitici.

Niciun caz de revocare a adopției în ultimii ani Alina Ciorsac susține că, în ultimii trei ani, instituția nu a înregistrat cazuri de revocare a încredințării în vederea adopției și revenirea copilului în sistemul de protecție specială.

Asta înseamnă că odată adoptați, minorii nu au avut motive să se întoarcă în grija DGASPC.

Vezi și „Adopția în România: Speranțe și obstacole în drumul spre o nouă familie”

De la începutul anului și până în prezent, șase familii au parcurs procedura de evaluare și a fost emis atestatul de familie aptă să adopte. 

„De la începutul anul 2024, șase familii/persoane au finalizat procedura de evaluare în vederea obținerii atestatului de familie/persoană aptă să adopte și toate au obținut atestatul de familie/persoană aptă să adopte, fiind astfel emise șase atestate.

În prezent, la nivelul Compartimentului de adopții și postadopții mai sunt înregistrate alte patru cereri de evaluare”, a declarat Alina Ciorsac.

Peste 180 de copii își caută părinți

Sursa foto: freepik.com@EyeEm

În prezent, la nivelul județului Botoșani sunt 185 de copii care au ajuns în grija statului au nevoie să fie primiți în sânul unei familii.

Dintre aceștia, 174 au împlinit vârsta de șase ani, ceea ce înseamnă că șansele să fie adoptați scad considerabil deoarece persoanele sau familiile dispuse să adopte se orientează spre copii cu vârste fragede.

Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani, alți 26 de copii au status „Potrivire”.

Dintre cei 26 de copii, 12 sunt în „Potrivire inițială”, adică a fost generată lista de persoane sau familii adoptatoare în Registrul Național pentru Adopții. 14 minori sunt în „Potrivire practică”, în această fază persoanele sau familiile adoptatoare vor realiza vizite la domiciliul copilului adoptabil.

La nivel național, în anul 2021, doar aproximativ 1.500 de copii au avut parte de șansa unei adopții, iar tendința în 2022 pare să fie una similară.

Mai mult, mulți dintre copiii instituționalizați ajung să fugă din centrele de plasament, ajungând în situații de stradă, iar autoritățile se confruntă cu dificultăți în a-i recupera.

Procesul de adopție în România implică o birocrație amplă și solicitări complexe de documentare, care atestă nu doar capacitățile financiare ale părinților, ci și condițiile de viață adecvate pentru creșterea unui copil.

Pașii pentru procedura de adopție

Sursa foto: freepik.com@freepik

Persoana/familia care doreste sa adopte, se adreseaza la Directia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) sau unui organism privat roman autorizat (OPA) pentru realizarea procedurii de informare prealabilă şi pentru demararea procesului de evaluare.

Apoi se realizează potrivirea iniţială de către DGASPC, această procedură presupune identificarea şi selectarea din R.N.A. a persoanei/familiei atestate în vederea adopţiei care, din punct de vedere teoretic, corespunde nevoilor copilului.

Urmează potrivirea practică cu copilul adoptabil.

În cadrul etapei de potrivire practică, se realizează întâlniri între copilul adoptabil și persoana/familia atestată (adoptator).

Faza de încredințare a copilului în vederea adopției la persoana/familia atestată este o măsură care se dispune de către instanța judecătorească de la domiciliul copilului si consta în încredințarea acestuia la adoptatori (la domiciliul lor) pentru o perioadă de minimum 3 luni.

Sursa foto: freepik.com@freepik.com

Încuviințarea adopției, această etapă se derulează tot in fața instanței judecatorești după trecerea termenului stabilit pentru perioada de încredințare în vederea adopției.

Acţiunea este scutită de taxă de timbru.

Monitorizarea postadopţie reprezintă etapa ulterioară încuviinţării adopţiei prin care se urmăreşte evoluţia copilului adoptat şi a relaţiilor dintre acesta şi părinţii adoptatori în vederea integrării depline a copilului în familie şi identificării precoce a eventualelor dificultăţi ce pot să apară în această perioadă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel