Plaje din România invadate de alge
Data publicării:
Dacă mergi cu copilul la mare în această perioadă, trebuie să fii precaut. Mai multe plaje din România au fost invadate de alge.

Cele mai afectate staţiuni sunt Năvodari, Eforie şi Mangalia. Mai mult de 800 de tone de alge au fost adunate în doar câteva zile şi au fost duse la gropile de depozitare. Chiar şi aşa, turiştii spun că este un disconfort pe care-l simt.

Mirosul înţepător şi senzaţia neplăcută atunci când intră în apă dau puţin peste cap vacanţa oamenilor care au venit pe litoral.

Biologii, însă, spun că fenomentul este unul normal, iar explozia este pusă pe seama apei care s-a încălzit semnificativ în ultimele două săptămâni.

În momentul în care este furtună pe mare, algele sunt scoase la mal dimineața. Soarele le bate toată ziua și, astfel, degajează un miros greu de suportat de cei care vin în concediu și vor să se simtă bine la mare. 

Joi dimineață, specialiștii de la Apele Române au venit cu utilaje speciale și au reușit să strângă mare parte din algele pe care le scosese marea, în sudul litoralului, potrivit Antena3.

Aceste alge nu fac rău nimănui, nu sunt nocive, ba chiar clorofila pe care o conțin aduc un aport sănătăţii noastre, spun experții. 

Algele sunt capabile de a realiza procesul de fotosinteză cu ajutorul pigmentului care este frecvent clorofila sau ficocianina. Astfel din apă, săruri minerale, CO2 folosind ca sursă de energie lumina solară și în prezența pigmentului verde clorofilă, sintetizează substanțe organice.

Majoritatea algelor sunt organisme acvatice, dar se întâlnesc și pe uscat: pe sol și pietre, pe copaci etc.

Corpul algelor (talul) poate fi unicelular, colonial sau pluricelular. Celula algelor este protejată de un perete din celuloză și pectină. În citoplasmă se află unul sau câteva nuclee, mitocondrii, reticul endoplasmatic, vacuole, dictiozomi, cloroplaste (cromatofori). Cromatoforii pot avea formă de cupă, panglică, stea, spirală, numărul oscilând de la unul până la câteva sute.

Corpul algelor pluricelulare nu este diferențiat în țesuturi și organe. În funcție de dispoziția celulelor, el poate fi filamentos sau lamelar.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT / FOTO: Freepik.com@ harsh2030fp

Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra / FOTO: freepik.com@ yearon112

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială: o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra

Psiholog Ion Duvac: „Sistemul educațional trebuie resetat din temelii! Școală fără ghiozdane, fără teme, fără telefoane, fără medie la purtare, uniformă!” / FOTO: freepik.com @Ambreen

Psiholog Ion Duvac: „Sistemul educațional trebuie resetat din temelii! Școală fără ghiozdane, fără teme, fără telefoane, fără medie la purtare, uniformă!”

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele! / FOTO: freepik.com @ user18954937

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele!

pixel