Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Nota emisă de specialiști vorbea despre „pneumonie nediagnosticată” în special la copii, caracterizată prin febră mare, noduli la nivelul plămânilor, dar fără alte simptome, precum tusea, care punea din nou la încercare sistemul sanitar chinez. Informații care au stârnit astfel îngrijorarea OMS care în zilele următoare a cerut oficial Chinei date suplimentare privind creșterea acestor infecții respiratorii la copii.
După alarma din ultimele zile, experții liniștesc: momentan ipoteza unui nou agent patogen este exclusă. Pneumonia misterioasă care provoacă mai multe focare în China, de fapt, nu este altceva decât un amestec de agenți patogeni care provoacă boli infecțioase deja cunoscute.
Acest lucru a fost afirmat de experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), într-un raport conform căruia China se confruntă cu o revenire puternică a infecțiilor respiratorii comune, care au fost atenuate cu măsurile restrictive adoptate în timpul noii pandemii de coronavirus.
Potrivit experților, totuși, acesta este un efect secundar al pandemiei. Fenomenul, mai exact, ar putea fi atribuit faptului că măsurile restrictive de reținere a noului coronavirus au întrerupt și ciclurile normale ale multor alți agenți patogeni, eliminând astfel infecțiile respiratorii sezoniere, precum gripa și virusul respirator sincițial (RSV). De exemplu, mai multe țări europene au cunoscut aceleași vârfuri în ultimii doi ani, când restricțiile au fost ridicate și, în consecință, au făcut oamenii mai vulnerabili.
China și- a revocat politica Zero Covid abia la sfârșitul anului 2022. Prin urmare, acesta este primul an în care țara intră fără restricții în sezonul clasic de transmitere a bolilor respiratorii.
„Acest fenomen de valuri de infecții respiratorii este uneori denumit „datorie de imunitate”, a explicat Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică de la University College London, într-un comunicat. „Deoarece China a cunoscut o izolare mult mai lungă și mai dură decât orice altă țară, se anticipa deja că aceste valuri ar putea fi mai intense. Dacă nu apar noi dovezi, nu există niciun motiv să suspectăm apariția unui nou agent patogen”.
Pe 23 noiembrie, OMS a susținut o teleconferință cu mai multe autorități sanitare chineze care au prezentat datele solicitate. În raportul final, experții au spus că datele indică „o creștere a vizitelor în ambulatoriu și a internărilor în spital ale copiilor din cauza pneumoniei Mycoplasma pneumoniae din luna mai și Rsv, adenovirus și virus gripal din luna octombrie”.
În plus, oficialii chinezi au raportat că, deși nu au fost detectați noi agenți patogeni, a existat totuși o creștere generală a infecțiilor cu mai mulți agenți patogeni cunoscuți.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...