DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...
Când vorbim despre anxietatea școlară, ne referim la acea presiune pe care copiii o simt în legătură cu performanțele lor școlare, interacțiunile sociale din școală sau frica de a nu dezamăgi părinții sau profesorii. Această anxietate poate lua multe forme, de la emoții subcotate până la atacuri de panică, și poate afecta negativ încrederea în sine și motivația copiilor.
Deși fiecare copil are propriile sale lupte și fiecare nivel de anxietate poate varia, este important să înțelegem că anxietatea școlară nu se limitează doar la momentele dificile ale școlii. Aceasta poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării lor pe termen lung și asupra succesului lor în viață.
Psihologul Irina Mincă, aflată în studioul emisiunii Părinți Prezenți, ne-a explicat cum poate anxietatea școlară să influențeze viitorul și succesul unui copil în viață.
„Acești copii sunt viitori adulți neîncrezători în sine, cu anxietate socială, generalizată, atacuri de panică, agorafobie etc”, a precizat psihologul Irina Mincă în cadrul emisiunii Părinți Prezenți, marca ParintisiPitici.ro.
Expertul Irina Mincă a fost întrebată cum putem să explicăm anxietatea școlară copiilor într-un mod accesibil, astfel încât să o înțeleagă și să se simtă confortabil discutând despre ea?
„În general copii nu își înteleg emoțiile, nu știu să verbalizeze ce simt, ci prin comportamentul lor prezintă semne că ceva nu este în regulă. Însă ca și explicație pe care o pot oferi părinții este că emoțiile sunt trecătoare, pot apela la exerciții imaginative cu eroi din desenele lor preferate, iar în cazul în care au hotărât să meargă la un specialist, să le spună că vor merge la un adult cu puteri speciale care să-l ajute să fie fericit din nou, ori să se simtă mai bine. Copilul nu trebuie să privească întâlnirea ca pe o treabă serioasă, fiindcă se va speria, ci ca pe o întâlnire de joacă, un eveniment plăcut la care el să participe activ”, a punctat Irina Mincă.
Urmărește emisiunea integral:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...