Postul Paștelui: la ce trebuie să renunțe creştinii
Data actualizării:
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment
Postul Paştelui începe luni, 3 martie, şi se va încheia pe 19 aprilie.

Astăzi începe cel mai lung și mai sever dintre cele patru posturi mari ale Bisericii Ortodoxe, cel al Paștelui. Acesta cuprinde patruzeci de zile de postire propriu-zisă, la care se adaugă Săptămâna Mare, transformând perioada într-o călătorie profundă, nu doar fizică, ci și spirituală.

Este un timp de liniște, de regăsire și de purificare de zgomotul cotidian, un drum pe care credincioșii îl străbat în așteptarea Luminii Învierii.

Citește și: Postul Crăciunului: O perioadă de curățire și apropiere de Dumnezeu

Postul Mare se întinde pe o perioadă de 48 de zile – începe cu Lăsatul secului de brânză și se încheie în Noaptea de Înviere.

Prima fază, cunoscută și sub denumirea de Postul Păresimilor (din latină, quadragesima), evocă cele 40 de zile petrecute de Iisus în pustiu, în rugăciune și post. Urmează Săptămâna Patimilor, când creștinii retrăiesc simbolic ultimele zile ale lui Hristos pe pământ, între Intrarea în Ierusalim și Răstignire.

Pe parcursul acestei perioade, cei care respectă postul se abțin de la carne, ouă și lactate, iar în anumite zile și de la untdelemn și vin. Totuși, esența postului nu constă doar în renunțarea la alimentele de dulce. Este, mai degrabă, un exercițiu de voință, de echilibru și de claritate interioară.

De ce este este bine sǎ postim

Postul, în esența sa, nu reprezintă o simplă dietă. Dacă ar fi doar despre alimentație, ar deveni o restricție fără adâncire spirituală. În tradiția creștină, postul autentic înseamnă cumpătare, înfrânare și purificare sufletească.

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că „adevăratul post înseamnă înfrânare nu doar de la mâncăruri, ci și de la păcate”.

Astfel, pe lângă abținerea de la produsele de origine animală, postul impune și o disciplinare a gândurilor, cuvintelor și faptelor. Cei care aleg să-l urmeze sunt încurajați să se dedice rugăciunii, să fie mai atenți la cei din jur, să cultive iertarea și să se abțină de la graba, mânia și invidia.

Se spune că un post care doar se ține cu trupul, dar nu și cu sufletul, este ca un pom care nu aduce rod.

Postul nu este o corvoadă, ci o eliberare. E un timp în care ne dăm voie să fim mai conștienți de noi înșine, să ne recalibrăm ritmul vieții. O pauză de la excese, de la agitația cotidiană, de la zgomotul lumii.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Cele mai frumoase nume de fete care înseamnă „pur”

Alegerea numelui pentru o fetiță este un moment plin de...

Tot mai mulți părinți aleg acest prenume pentru fetițele lor

În alegerea numelui pentru un copil, mulți părinți...

Tradiții și legende de Sânziene

Pe 24 iunie, calendarul românesc marchează o zi cu dublă semnificație, una...



Cele mai noi articole

Top citite

Un nou tip de vacanță (scumpă!) atrage tot mai mulți părinți! Noua modă în parenting care întărește legătura părinte-copil

Mai mulți elevi în clasă! Guvernul Bolojan pregătește schimbări importante în Educație: Crește și norma didactică cu 10%

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

„Nu mai avem timp de experimente. Nu mai avem copii de sacrificat!” Prof. Cătălin Osiceanu trage semnalul de alarmă: „Cât o să țină legea lui Daniel David?”

pixel