Povestea lui Carl Quirante, copilul cu 200 de dinți (FOTO/VIDEO)
Data publicării:
Viața lui Johnchris Carl Quirante, cunoscut în lume drept copilul cu 200 de dinți, cu siguranță nu a fost ușoară. În ciuda acestui fapt, după cum spune mama lui, băiețelul, acum adolescent, nu și-a pierdut niciodată curajul și continuă să-și înfrunte problemele zâmbind și sperând într-o zi să-și împlinească visul de a deveni inginer.

Johnchris Carl Quirante s-a născut pe 8 iulie 2006 și a crescut în Dumanjug, un oraș din Filipine situat în provincia Cebu. Micuțul creștea fericit și fără griji până când au început să apară primii dinți și primele probleme de sănătate. Diagnosticul a fost crunt: ”creștere a volumului ventriculilor cerebrali și/sau creșterea presiunii intracraniene”, potrivit medicilor, adică o acumulare de lichid cefalorahidian (popular, apă la creier).

Conform canoanelor de dezvoltare și creștere a dinților unui copil, dentiția începe în jur de 5/6 luni odată cu apariția incisivilor până la atingerea unui total de 20 de dinți de lapte. Pentru JC, acest lucru nu a fost cazul, numărul total al dinților săi de lapte era mult mai mare decât orice așteptare posibilă: în jur de 180 de dinți, dar mama băiatului a reiterat că erau în jur de 200, o creștere anormală care, având în vedere condițiile proaste din familia sa, a fost constatată doar în timpul primei vizite la stomatologie și a primei radiografii efectuate când a ajuns la vârsta școlară.


Băiețelul, care ulterior a devenit cunoscut drept „copilul cu 200 de dinți”, a fost diagnosticat cu o formă rară și gravă de hiperdonție, afecțiune caracterizată prin prezența unuia sau mai multor dinți în comparație cu dentiția comună care include în total 20 de dinți (dinți de lapte) la copii și 32 de dinți (permanenți) la adulți. Cauzele acestei afecțiuni nu sunt încă cunoscute.

Starea rară și gravă a lui JC a necesitat intervenție imediată; copilul, care avea doar 9 ani la acea vreme, a fost supus de-a lungul unui an de zile la mai multe proceduri chirurgicale în timpul cărora  i-au fost extrași aproximativ 100 de dinți.

În ciuda succesului primelor operații, familia lui JC a fost nevoită să amâne intervențiile ulterioare, deoarece verificările preoperatorii au evidențiat o altă problemă. După cum scrie Jenny Lind Mae Quitante, mama copilului cu 200 de dinți, medicii au descoperit că băiatul suferea de o boală cardiacă reumatică ”cu insuficiență aortică moderată până la severă și insuficiență mitrală moderată”, afecțiune care a necesitat o intervenție chirurgicală imediată pe cord deschis, intervenție finalizată cu succes.

Videoclipul arată și starea a cavității bucale a lui Johnchris. Fostul copil cu 200 de dinți trebuie de fapt să finalizeze ciclul de operații care îi vor permite să-și rezolve definitiv hiperdonția severă.

Youtube video image

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel