Preadolescenți, transpirație și deodorante: Da sau nu?
Data publicării:
Vine pubertatea și mirosul corporal se schimbă, devenind acru și înțepător. Copilul are nevoie de deodorant?

Șoldurile se rotunjesc treptat, sânii încep să apară...vocea i se schimbă, devine mai joasă, etc... Acestea sunt schimbările fizice tipice care marchează dezvoltarea pubertală: o fază de creștere care marchează tranziția de la copilărie la maturitate.

Copii: când mirosul corporal se schimbă

Fie că este bărbat sau femeie, mirosul corporal se schimbă și el brusc. Deoarece pubertatea este marcată de o nouă activitate hormonală: în special hormonii androgeni stimulează glandele sudoripare care încep să producă transpirație cu mirosuri mai înțepătoare.

Bun venit pubertatea. Mulți părinți întreabă dacă este potrivit să folosească deodorant. 

Cu alte cuvinte, din punct de vedere fiziologic, în jurul vârstei de 9-10 ani, băieții și fetele încep să miroasă divers și acest lucru este normal: mirosul urât al transpirației este o consecință a variațiilor hormonale fiziologice.

Dacă modificările descrise mai sus, în special mărirea sânilor și a testiculelor, inclusiv transpirația, apar înainte de vârsta de 8 ani la fete și de 9 ani la băieți, poate indica o pubertate precoce, atunci o vizită endocrinologică poate fi recomandată.

În caz contrar, în absența semnelor care ar putea sugera modificări de creștere, se recomandă un control la endocrinolog în jurul vârstei de 11-12 ani pentru o evaluare adecvată a stadializării și progresiei dezvoltării pubertale, adică a gradului de maturizare.

Preadolescenți și deodorante: da sau nu?

Sfatul specialiștilor din domeniul endocrinologiei este în primul rând asigurarea igienei zilnice și adecvate a copilului. Dar dacă mirosul de transpirație este acru și înțepător și îl face pe adolescent să se simtă inconfortabil, se pot folosi deodorante naturale sau fără alcool, dar cu moderație.

Ce deodorant să alegi?

Transpirația nu emană un miros urât. Să lămurim, totuși, că nu transpirația e cea care emană un miros urât. Mirosul provine din flora bacteriană prezentă pe piele și păr (axile și inghinale în special) care, în contact cu transpirația, emană substanțele responsabile de mirosul neplăcut.

Deodorantul poate acționa împotriva germenilor care provoacă mirosul urât sau în virtutea parfumurilor pe care le conține poate acoperi mirosul neplăcut.

Dacă copilul dumneavoastră a suferit în trecut de dermatită atopică, este mai bine să evitați produsele cu parfum (pentru posibilă sensibilizare) și alcool (poate fi iritant). 

Pe de altă parte, ar trebui preferate deodorantele cu acțiune antibacteriană: ele conțin substanțe care reduc cantitatea de germeni. Cu mai puțini germeni, mirosul urât este redus.

În ceea ce privește diferitele formule, se recomandă să utilizați deodorantele spray Deoarece formula roll-on (cu care se întinde un strat de produs pe piele) ar putea bloca glandele sudoripare, creând iritații.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Prescolari si Scolari
Tagurile articolului: deodorant  pubertate  transpiratie 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel