Prevenirea cariilor la copii: Igiena dentară în 3 pași
Data publicării:
Caria dentară reprezintă cea mai răspândită afecțiune la nivel mondial. Deoarece sănătatea dentară afectează sănătatea generală a organismului este important să prevenim apariția cariilor și să nu amânăm tratamentul cariei din stadiile incipiente.

Cariile dentare sunt o problemă majoră de sănătate publică și este cea mai răspândită boală cronică. Conform datelor OMS, caria dentară afectează circa 60% – 90% dintre copii și adolescenți din întreaga lume.

În România, această afecțiune este foarte des întâlnită mai ales la copiii care provin din zone defavorizate ale țării noastre.  

Cei 3 pași pentru prevenirea patologiilor bucale la copii

1. Prevenirea cariilor dentare

Cariile dentare sunt o boală infecțioasă legată de mai mulți factori, în special de prezența în cavitatea bucală a bacteriilor cariogenice care modifică echilibrul florei saprofite. Prezența acestor bacterii precede apariția cariilor dentare reale, care apar atunci când smalțul dentar se fisurează.

ATENȚIE!

Tratarea doar a cariilor dentare nu înseamnă însă eliminarea problemei decât dacă se schimbă si condițiile din interiorul gurii care au cauzat apariția cariilor. Pentru a face acest lucru, se recomandă insistent să acordați atenție:

- eliminați gustările între mese, în special carbohidrații și băuturile zaharoase

- nu consumați băuturi dulci noapte

- ai grijă la curățarea dinților

- tratați rapid chiar și un singur dinte cariat, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru leziuni noi

- efectuați profilaxia corectă cu fluor.

Astăzi este clar că o pastă de dinți fluorurată este un mijloc eficient de administrare în prevenirea cariilor dentare. Atenție însă cu copiii mici întrucât aceștia nu au încă un control bun asupra înghițirii, există riscul ca la această vârstă să aibă tendința de a ingera o cantitate excesivă de pastă de dinți cu risc de fluoroză.

2. Prevenirea gingivitei

Se realizează printr-o igienă orală atentă. Prima cauza a bolilor bucale este prezenta plăcii dentare. Formarea plăcii dentare este legată mai ales de periajul dentar incorect, care trebuie învățat deja în copilărie, întărit în adolescență și apoi aplicat pe tot parcursul vieții.

Odată cu apariția primului dinte, părintele este cel care trebuie să învețe copilul metoda și calendarul folosind periuțe moi.

Folosirea aței dentare este foarte utilă, dar este recomandată doar atunci când există puncte de contact între dinții adiacenți.

În timpul tratamentului ortodontic cu aparate fixe, atenția trebuie intensificată deoarece există multe puncte în care alimentele se pot depune și pot contribui la formarea plăcii.

3. Prevenirea bolilor mucoasei bucale

Din fericire bolile mucoase bucale sunt rare la copii și pentru a fi recunoscute au nevoie de un ochi mereu atent și iubitor din partea părinților.

Sigilarea dinților este o metodă recomandată pentru implementarea prevenției primare.Constă în închiderea mecanică a șanțurilor dintelui molar prin utilizarea materialelor rășinoase. Desigur, acest lucru ar trebui făcut cât mai devreme posibil și deja atunci când molarii erup (6 ani) sau la vârste ulterioare.

Și gumă de mestecat cu xilitol fără zahăr? Contrar a ceea ce se crede, acestea ar trebui considerate „alimente funcționale”, adică capabile să promoveze sănătatea dentară.

Igiena dentară este deseori neglijată la copii deoarece se consideră că problema nu se referă la dinții de lapte, adică cei care vor fi apoi modificați, ci doar la dinții permanenți. Totuși, nu este cazul: gura este un micromediu cu propriul echilibru, alterarea acesteia cu o igienă și o atenție precară compromite sănătatea actuală și viitoare a copiilor. Educarea cu privire la igiena orală corectă este sarcina precisă a părinților. Și a cui dacă nu?



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: carii  copii  pediatru  stomatologie 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor / FOTO: freepik.com @EyeEm

Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent / FOTO: FReepik.com@freepik

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT

„Copilul meu nu se poate concentra e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori / FOTO: freepik.com @
alrasyiqin

„Copilul meu nu se poate concentra / e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori

pixel