10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Dezamăgirile în dragoste sunt, din păcate, inevitabile: sunt momente care marchează pentru totdeauna viața unui adolescent și care, în același timp, ajută la modelarea acestuia, învățându-l să înfrunte și să gestioneze durerea și suferința.
Depășirea unei dezamăgiri în dragoste se poate dovedi a fi foarte dificilă: fiecare adolescent va trebui să facă față acestui moment dificil cu toate resursele la eliminarea lor, care nu se bazează doar pe caracter.
Părinții, în special mamele când vine vorba de fiice, trebuie să acționeze cu atenție, încercând să respecte intimitatea fiicei lor și, în același timp, să fie prezenți și dispuși să asculte, să consoleze și să sfătuiască. De fapt, adolescenții se retrag adesea în ei înșiși, crezând că mamele lor nu pot înțelege și folosesc tăcerea ca armă, creând un zid aparent de netrecut.
Ușile dormitorului, larg deschise până cu câteva săptămâni mai devreme, încep să se încuie, răspunsurile devin mai abrupte și mai telegrafice, cearcănele întunecate de sub ochi mai pronunțate.
Iar tendința părinților ar putea fi aceea de a minimiza și a respinge ușor dezamăgirea iubirii, invitându-și fiica să „nu te mai gândi la asta, o să găsești altul, e doar o prostie”. Nimic mai greșit, pentru că adolescentul s-ar putea simți nu numai neînțeles, ci și de puțină importanță nu doar pentru iubirea acum pierdută, ci și pentru persoana care ar trebui să o aprecieze și să o iubească necondiționat: mama ei.
Cel mai bun mod de a ajuta o fiică să depășească o dezamăgire în dragoste este, prin urmare, să fii disponibil la ascultare, la dialog, la rezistență, chiar și la frustrarea de a-și vedea respinse încercările de a se apropia. A te pune în pielea adolescentului, a-ți aminti cum eram noi la vârsta lui, ne poate ajuta să înțelegem că ceea ce la maturitate ar putea fi o prostie, în adolescență capătă contururile tragediei.
O altă tendință răspândită și frecventă este aceea de a emite judecăți sau de a-și impune punctul de vedere: „nu a valorat nimic”, „degeaba disperi”, „ai greșit să faci asta”, „ar trebui să te comporți așa”. Și aici, greșit: a fi aproape nu înseamnă a ne înlocui unul pe celălalt și nu poate face nimic o mamă pentru a-și împiedica fiica să treacă prin suferință.
Un ajutor valid pentru crearea unui dialog și pentru a ajuta o fiică în criză poate veni din divertisment: sugerarea de a face lucruri distractive împreună, cum ar fi un cinema, o sesiune de cumpărături, o zi la plajă, va ajuta adolescentul să se distreze și să se simtă mai puțin singur, și va consolida legătura și intimitatea dintre mamă și fiică, facilitând viitoare izbucniri și discuții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...