Prima zi de școală: Cum să gestionezi cel mai bine începutul clasei 0
Data publicării:
Începutul școlii primare este puțin înfricoșător, mai ales pentru părinți. Va fi bine? Va putea să stea atâtea ore? Copiii simt că ceva important este pe cale să înceapă. Cum să gestionezi acest frumos nou început într-un mod senin? Iată principalele recomandări ale psihologilor și profesorilor.

Primul an de școală. Cum să te comporți?

Primul și cel mai important sfat: nu-ți face griji. Anxietatea este contagioasă, se transmite de la părinți la copii. Prin urmare, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul tău la începutul școlii primare este să-l faci să simtă că o poate face și că nu are de ce să-ți faci griji. Dacă copilul simte că ai încredere în abilitățile lui, se va simți încrezător.

Încearcă să-i transmiți ideea că noua școală va fi plină de lucruri minunate: prieteni noi, un profesor nou, lucruri noi de învățat. Și într-adevăr este: începerea școlii primare este un moment important și copiii sunt la vârsta potrivită pentru a-i face față.

De asemenea, încearcă să-i crești stima de sine, să-l faci să se simtă bine și capabil. Acest lucru îl va ajuta să facă față școlii cu mai multă încredere. Ajutați-l să se simtă mare, să înfrunte cu încredere începutul școlii primare.

Cum să îl pregătești pentru începerea școlii primare

Prin urmare, transmiterea încrederii și a liniștii este cel mai important lucru pentru a-ți ajuta copilul să facă față cu seninitate la începutul școlii primare. Apoi sunt și jocuri și activități pe care le poți face împreună și care servesc la scoaterea în evidență a fricilor pe care le poate avea copilul și să-l facă să simtă că ești aproape de el. Iată câteva idei:

Povestește-i experiența ta

Spune-i copilului tău cum a fost prima zi de școală pentru tine. Arată-i fotografii, spune-i despre colegii tăi, profesorul tău. Spune-i ce ți-a plăcut cel mai mult la ziua ta la școală. Acest lucru îl va ajuta să se simtă mai puțin singur în trecerea prin această schimbare.

Întreabă-l cum iși imaginează el că va fi prima zi de școală

Întreabă-l cum își imaginează el școala elementară și cum își imaginează prima zi de școală. Uneori, copiii pot avea temeri neîntemeiate pe care un părinte nici nu și le imaginează. Încurajându-l să vorbească, îl poți înțelege mai bine și îl poți ajuta să nu se sperie.

Este important să pregătiți împreună ceea ce aveți nevoie pentru școală pentru a vă bucura de începutul școlii primare. De la achiziția rechizitelor, a ghiozdanului sau a unei noi jucării care să îl însoțească la școală, toate acestea îi ajută și să fie responsabili și să aibă grijă de lucrurile școlare. Lasă-l să aleagă ce-i place cel mai mult. Astfel vei prelungi plăcerea de a pregăti împreună cu această noutate.

Un alt sfat important: obișnuiește-l încet cu orarul școlii. După atâtea zile de vacanță este greu să reia orarele „de iarnă”. Începeți cu cel puțin o săptămână înainte, trimițându-l la culcare devreme și trezindu-l la ora școlii. Nu este nimic mai rău decât să începi școala obosit și somnoros.

Prima zi de școală

Și am ajuns în prima zi de școală! Va fi o zi plină de emoții, dar încercați să nu o copleșiți cu lacrimi, îmbrățișări uluitoare și o mie de fotografii. Riști să-l sperii! Pregătiți-vă ghiozdanul cu o seară înainte, astfel încât totul să fie mai ușor dimineața. 

Puteți de asemenea să programați o întâlnire cu cel mai bun prieten al său în fața școlii, pentru a intra împreună. O altă idee pentru a-l face să se simtă în siguranță este să aleagă un obiect mic sau o jucărie pe care să o ducă la școală. Poate explicându-i că trebuie să rămână în rucsac și că va fi micul lui secret.

Planifică ceva plăcut de făcut la plecare. Nu ar trebui să fie o consolare, ci o modalitate de a sărbători începutul școlii: mergem împreună să luăm înghețată, mergem acasă la bunica să povestim totul. 

Înainte de a merge la școală: verificați vederea și auzul

Un ultim, dar important sfat: înainte de începerea școlii, este o idee bună să verificați vederea și auzul copilului dumneavoastră, dacă nu ați făcut-o recent. A nu vedea ceea ce scrie profesoara pe tablă sau a nu auzi ceea ce spune poate îngreuna începerea școlii primare. Cu un control, vei fi sigur că copilul tău a început cel mai bine posibil. Și dacă e nevoie de ochelari, va avea timp să se obișnuiască cu noutatea înainte de începerea școlii.

Începutul școlii primare este o perioadă plină de noutăți și poate genera anxietate copilului și îi poate scoate la iveală teama de despărțire. Aveți răbdare în primele săptămâni de școală: dacă copilul plânge sau este nervos, acesta este modul lui de a vă spune că se confruntă cu ceva nou care îl face să se simtă pierdut. Vestea bună este că majoritatea copiilor se obișnuiesc rapid.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Prescolari si Scolari
Tagurile articolului: clasa zero  copii  elevi  scoala 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel