Primii născuți sunt mai deștepți? Iată ce spun studiile
Data actualizării:
Data publicării:
Studiile au relevat unele diferențe de personalitate între frații mai mari și cei mai mici. Primii născuți tind să fie mai mai simpatici și mai conștiincioși și au mai puțină anxietate decât al doilea născut.

Primii născuți sunt mai inteligenți deoarece există o relație directă între IQ și ordinea nașterii între frații din aceeași familie. Un studiu spune așa.

Există o relație directă între IQ și ordinea nașterii între frații și surorile aceleiași familii, arată un studiu realizat de Universitatea din Oslo și Tor Bjerkedal din Norvegia, așa că cercetătorii au descoperit că primii născuți sunt mai inteligenți.

Potrivit studiului menționat anterior, publicat în revista Science, printre participanții la studiu examinați, primii născuți erau mai inteligenți, deoarece aveau un IQ mai mare. 

Citește și: Jocul în compania părinților contribuie la dezvoltarea inteligenței copiilor. Dovedit științific!

Conform rezultatelor au avut un coeficient de 103,2, în timp ce al doilea copil 100,4, iar al treilea avea aproape aceeași valoare ca și al doilea cu 99.

Fiii întâi născuți: inteligența este moștenită sau dobândită?

Anterior, un studiu realizat de  Bernard Devlin, psihiatru la Universitatea din Pittsburgh School of Medicine , a arătat că genele determină doar 48% din  IQ- ul unei persoane  (IQ moștenit), restul de 52% fiind rezultatul îngrijirii prenatale, al mediului și educației (IQ dobândit).

Evident, acestea sunt doar observații medii, pentru că există și excepții în care copiii mai mici sunt mai inteligenți decât primul născut.

Motivul principal pentru care, în cele mai multe cazuri, copiii mai mari sunt mai inteligenți decât cei mai mici, constă în faptul că primii se ocupă adesea de cei din urmă. Această activitate, potrivit cercetătorilor, îmbunătățește IQ-ul, deoarece duce la inteligența dobândită.

Altfel spus, primul copil ar fi mai inteligent pentru că obișnuiește să-și îndrume frații mai mici, să-i învețe lucruri pe care le-au învățat deja, îngrijindu-i în cele mai diverse circumstanțe.

Citește și: Așa sunt părinții inteligenți emoțional! Dacă te regăsești în acest grup select, felicitări! Dacă simți că mai ai de lucrat, nu dispera!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii  inteligenta  primul nascut  studiu 

Articole similare

Gândirea distorsionată: Cum să schimbi gândurile negative

Gândirea distorsionată este o tendință comună a minții...



Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

Foto: Freepik@freepik

Cum sunt crescuți copiii români? Psiholog Yolanda Crețescu: Verbele iubirii sunt patru, noi îi creștem doar cu două: a avea și a putea

Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri / FOTO: freepik.com @user16766420

Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri

Foto: Freepik@freepik

Experți sugerează o abordare alternativă în educația copilului: parentingul apreciativ

pixel