Principalele regrete pe care le au oamenii înainte de a muri, potrivit unui îngrijitor
Data publicării:
La sfârșitul vieții, oamenii fac adesea un bilanț al existenței lor, reflectând asupra momentelor de fericire, dar și asupra regretelor și dramelor trăite. 

Siddhartha Mukherjee, medic oncolog, a vorbit despre aceste teme într-un discurs ținut la Universitatea din Pennsylvania, așa cum a raportat CNBC.

El a menționat că mulți pacienți și-ar fi dorit să fie mai expresivi în dragoste, să ierte anumite persoane și să le spună celor dragi cât de mult îi iubesc înainte de a pleca.

Bronnie Ware, o asistentă de îngrijire paliativă, a explorat și ea acest subiect în cartea sa „Cele cinci regrete principale ale muribunzilor”, publicată în 2011.

Ea a împărtășit dorințele și remușcările pe care oamenii le au în ultimele momente de viață.

Iată câteva dintre cele mai comune regrete pe care le-a enumerat:

„Mi-aș fi dorit să am curajul să trăiesc o viață adevărată, nu viața pe care ceilalți o așteptau de la mine.”
„Mi-aș fi dorit să nu fi muncit atât de mult.”
„Mi-aș dori să am curajul să-mi exprim sentimentele.”
„Mi-ar fi plăcut să rămân în legătură cu prietenii mei.”
„Mi-ar fi plăcut să mă las să fiu mai fericit.”

Aceste perspective oferă o oportunitate de a reflecta asupra propriei vieți și de a face schimbări care să ne permită să trăim fără regrete majore.

Ascultând aceste sfaturi și învățând din experiențele altora, putem lucra pentru a ne asigura că, la sfârșitul drumului, privim înapoi cu mai multă mulțumire și mai puține regrete.

Oferă-ți șansa de a duce o viață bogată și împlinită

Primul regret de pe această listă este cel mai des întâlnit în cariera lui Bronnie Ware: „Când oamenii își dau seama că viața lor s-a terminat și privesc înapoi cu claritate, își dau seama câte vise nu au împlinit.”

Majoritatea oamenilor nu își îndeplinesc nici măcar jumătate din visele lor și trebuie să accepte că acest lucru s-a întâmplat din cauza alegerilor pe care le-au făcut sau nu le-au făcut.

Îngrijitoarea încurajează astfel oamenii să își urmeze visele importante de-a lungul vieții, fără teama de a se îndepărta de cei apropiați sau de a pierde anumite aspecte din viață.

În timp ce 78% dintre lucrătorii americani recunosc că își pun vacanțele pe locul doi, conform unui sondaj Harris, îngrijitorii subliniază că munca excesivă este dăunătoare sănătății fizice și mentale și, în general, fericirii.

„Fă-ți timp pentru a-ți hrăni relațiile, pentru a sărbători succesele și pentru a-ți reveni din pierderi. Fă-ți o pauză atunci când ai nevoie. Fii blând cu oamenii din jurul tău atunci când au nevoie”, a spus Bill Gates, fondatorul Microsoft, într-un discurs susținut la Universitatea Northern Arizona în 2023.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Stil de viata

Articole similare

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...

Poezii pline de emoție pentru bunica

Bunicii sunt adevărate comori, nu doar în viața noastră...

Prenume de fete și băieți care sunt pe cale pe dispariție

În fiecare an, noi tendințe în alegerea prenumelor...

De ce să o înscrii pe fetița ta la balet

Fiecare părinte își dorește ce e mai bun pentru copilul...

Numele de fetiță hawaian cu o semnificație aparte

Există nume care par să aibă o legătură tainică cu...

Când este potrivit să mergi la un concert cu al tău copil

De la ce vârstă un copil poate participa la un concert...



Cele mai noi articole

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...


Top citite
Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / FOTO: freepik.com @lokodigo1

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / VIDEO

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul” / FOTO: freepik.com @standret

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul”

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta / FOTO: freepik.com @Ambreen

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta

pixel