De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!
Uneori, problemele pe care copiii le manifestă în clasă pot fi influențate de ceea ce se întâmplă acasă, iar alteori pot deriva din dificultăți întâmpinate la școală.
În orice caz, este firesc ca multe dintre comportamentele observate în mediul școlar să fie abordate mai întâi în cadrul școlii, după care părinții sunt informați.
Există câteva probleme comune la școală care îi determină pe părinți să apeleze la specialiști pentru a le rezolva, astfel încât calitatea vieții și succesul școlar al copiilor lor să se poată îmbunătăți, informează etapainfantil.com.
Iată câteva dintre aceste probleme comune la școală pe care părinții nu ar trebui să le ignore.
SURSA FOTO: freepik.com @Ambreen
Atunci când un copil sau adolescent nu acordă atenție la clasă, părinții tind să se îngrijoreze și să suspecteze o posibilă tulburare de deficit de atenție sau ADHD.
Deși această posibilitate există, lipsa de atenție poate fi, de asemenea, un simptom al plictiselii, lipsei de somn, unei alimentații necorespunzătoare, grijilor sau altor probleme emoționale.
Dacă problema neatenției este frecventă, aceasta poate cauza suferințe emoționale, motiv pentru care este important să se ceară intervenția unui specialist.
La școala primară, este obișnuit ca unii copii să întâmpine dificultăți în a-și face prieteni, fiindcă sunt în procesul de învățare a abilităților sociale, care nu sunt întotdeauna ușor de dobândit.
Uneori, dificultățile sociale pot indica o tulburare de spectru autist, însă de multe ori acestea se explică prin timiditate sau lipsa de experiență în contexte sociale.
În unele cazuri, copilul poate avea chiar o ușoară fobie socială. Dacă profesorii observă că această problemă persistă, este recomandat ca părinții să consulte un specialist.
SURSA FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro
Atunci când un copil sau adolescent manifestă un comportament perturbator în clasă, aceasta este percepută, în mod obișnuit, ca o problemă strict comportamentală, fără a se lua în considerare posibilele cauze de bază.
De cele mai multe ori, există o motivație fundamentală pentru astfel de manifestări.
Copiii și adolescenții sunt deosebit de sensibili la nevoia de acceptare socială, iar această nevoie poate determina comportamente nepotrivite, uneori chiar riscante. Ei pot manifesta comportamente negative din cauza plictiselii, a lipsei de înțelegere a cerințelor școlare sau a presiunii excesive.
Adesea, adulții consideră că atitudinea lor este un semn de indiferență, dar, în realitate, situația este adesea opusă.
Atunci când copiii manifestă comportamente agresive față de ceilalți sau își exprimă un nivel ridicat de furie, acest lucru poate fi îngrijorător.
Furia și agresivitatea sunt de obicei expresii ale unor sentimente negative profunde: dacă o persoană se simte rău, acționează în consecință, iar dacă se simte bine, se comportă adecvat. Un copil sau adolescent care se comportă nepotrivit nu dorește să se simtă astfel.
Deseori, copiii pot fi afectați de evenimente precum un divorț sau o problemă la școală, iar aceste dificultăți le pot genera frustrare. În astfel de cazuri, este esențial să se solicite ajutorul unui specialist pentru a ajuta copilul să gestioneze furia și să își înțeleagă emoțiile.
Astfel, poate învăța strategii pozitive de gestionare a emoțiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În lumea globalizată de...
Indiferent dacă este mic sau...