Prof. Mariana Badea, despre noua generație: „Tinerii din ziua de azi vorbesc puțin. Nu știu să termine o propoziție” / VIDEO
Data publicării:
În ultima vreme, mulți dintre tineri sunt acuzați că nu prea mai știu să comunice. Iar motivul? Nu mai citesc. 

Dacă privim în trecut, până și generațiile mai vechi aveau cititul ca pe o parte importantă a vieții lor. Pe lângă faptul că îți deschide mintea, cititul te ajută să te exprimi mai bine, să ai un vocabular mai bogat și să poți purta conversații mai interesante.

Dar, în zilele noastre, totul se mișcă mult mai repede și suntem înconjurați de informație scurtă și rapidă.

Citește și Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Pe rețelele sociale, de exemplu, oamenii comunică în mesaje scurte, pline de acronime și emoji-uri, iar asta nu ajută foarte mult la dezvoltarea unor abilități de comunicare profunde.

FOTO: pexels@Max Fischer

Mulți tineri sunt mai preocupați de videoclipuri sau imagini decât de texte.

În loc să citească un articol sau o carte care le-ar stimula imaginația și gândirea, preferă să învețe sau să se distreze rapid, în stilul rețelelor sociale.

Vezi și Prof. Mariana Badea, despre fenomenul periculos din sistemul educațional românesc: O problemă cu efecte devastatoare

Iar asta, pe termen lung, face ca abilitatea de a purta o conversație adevărată, cu substanță, să scadă. Citind, înveți să formulezi gânduri complexe și să înțelegi puncte de vedere diferite. Fără asta, ai senzația că te zbați într-un ocean de mesaje scurte și adesea fără sens.

Mariana Badea: „Stau și se uită la tine atenți și pe sub bancă butonează”

Desigur, nu înseamnă că tinerii nu se comunică între ei – o fac, dar mult mai superficial și mai rapid.

Profesoara Mariana Badea, invitata lui Sorin Ivan a vorbit despre acest subiect în cadrul emisiunii de la Dc Edu.

“Tinerii din ziua de azi vorbesc puțin. Scurt și trunchiat. Nu au răbdare să asculte. Dacă începi să spui ceva primele 5-6 cuvinte le aud, apoi îi vezi cum pleacă.

Cuvinte schematice, nu mai vorbim de rețele de socializare, sunt numai niște inițiale: cf, cmf.

Totul este foarte restrâns. Nu pot să ducă o propoziție până la punct, o lasă. Sigur ca nu au voie cu telefoanele, dar am observat o precizie a tastelor ce nu s-a pomenit.

Stau și se uită la tine atenți și pe sub bancă butonează”, a spus profesoara Mariana Badea.

„Se poate lua 7 prin absurd fără să citești nimic în cei patru ani de liceu”

De asemenea, ea a vorbit și despre examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.

„Nu mai are nimeni răbdare să citească un text.

Eu sunt surprinsă de examenul de evaluare naționale, la care se dau 2 texte foarte lungi, unii abia apucă să citească 2 texte, spre deosebire de bacalaureat unde se dă un textisor de patru aliniate, 5 întrebări jenant de simple, se poate lua 7 prin absurd fără să citești nimic în cei patru ani de liceu”, a mai precizat cadrul didactic.

Materialul integral poate fi urmărit mai jos:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...


Top citite
Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi” / SURSA FOTO: captură video YouTube @Razvan Vasile

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!” / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!”

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației! / FOTO: freepik.com @user8647581

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației!

Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

pixel