Profesia didactică, în impas. Prof. dr. emerit Ioan Neacșu: „Unii profesori se tem de elevii deștepți sau creativi” / VIDEO
Data publicării:
Invitat în cadrul emisiunii DC Edu, prof. dr. emerit Ioan Neacșu, de la Universitatea din București, a vorbit despre profesia didactică, despre cum motivăm profesorii să vină la catedră.

În cadrul emisiunii de luni, 1 aprilie, prof. dr. emerit Ioan Neacșu, de la Universitatea din București, a fost invitatul profesorului univ. dr. Sorin Ivan, decan, dar și director al Revistei Tribuna Învățământului. 

Un alt subiect abordat în cadrul emisiunii a fost legat de profesia didactică.

Este profesia didactică în impas? La această întrebare adresată de realizator, prof. dr. emerit Ioan Neacșu, a spus că „sunt mai mulți factori. În primul rând, este o lipsă a criteriului de selectivitate. Pătrunderea în învățământul superior, fără un examen, nu-l numiți vocațional încă, dar ceea ce se întâmplă în preșcolaritate și în școlaritatea mică, acolo personalul didactic este evaluat după criterii extrem de dure. Am să dau exemplu examenele prin care am trecut eu ca intrat nou într-un liceu pedagogic. Era un examen de prestanță, deci educație fizică, mers, poziție, dar era și probleme de dicție, un fel de viitoare condiție a unei retorici în învățământ, deși uneori bâlbâitul poate da un efect oratoric. Mai era importantă recitarea, cunoașterea poeziei. Era o selecție foarte dură. Și numărul candidaților era foarte mare. A scăzu acum numărul candidaților. Dar la învățământul superior să intri fără o minimă selecție de punere în valoare de elemente dacă nu vocaționale, atitudinale, măcar criterii esențiale de prezență scenică, pentru că nu întâmplător meseria noastră se aseamănă cu cea de actor. Și de aceea, dacă la actorie înainte concursurile erau ultra grele și intrările în cariera didactică nu erau ușoare, la care se adaugă o scădere a practicii profesional didactice. Cred că a intrat un indice crescut de superficialitate, de practică observativă, demonstrativă, evaluativă, o practică de certificare a validității profesiei ”, a spus prof. dr. emerit Ioan Neacșu.

„Unii profesori se tem de elevii deștepți sau creativi”

Ce spune profesorul despre faptul că pentru un absolvent cariera didactică, catedra, nu mai reprezintă o atracție extraordinară. Cum facem să-i atragem pe profesorii bun sau cu potențial în învățământ?, a fost întrebarea adresată de realizatorul Sorin Ivan.

Citește și „Calitatea educației, în cădere liberă. Prof. dr. emerit Ioan Neacșu: „Avem o diversificare a stilurilor de predare, nu a predării cu stil” / VIDEO”

„Greu de spus dacă există o pedală în care putem accelera, dar uneori accelerarea are și efecte negative. Eu aș situa punctul cheie la nivelul competențelor didactice. Unii profesori se tem de elevii deștepți sau creativi. Și un profesor care nu are trucuri care să depășească unele conflicte interpersonale care țin de cunoaștere nu de disciplină sau de particularități ale vârstei, de teama de anu intra într-un conflict intergenerațional, evită să meargă la catedră sau evită să iasă din ritual. Și atunci te încorsetează la un manual care nici acela nu e cel mai bun, nu te provoacă, nu te invită la dialog. Eu am scăpat de teama asta a celui din fața mea, a elevului, de când eram elev la liceul pedagogic. Niciodată când te duci cu frică de student, o teamă ușoară este că ar putea să te depășească sub raportul mentalului, dar și aici sunt trucuri care îți permit să barezi sau să-i dai credibilitate neputinței. Pentru că uneori un elev are o minte, uneori, sclipitoare, foarte rapidă, iar un profesor în vârstă se bazează pe algoritmi știuți și când intră într-o nouă situație clachează sau își jură sieși să evite astfel de situații. Cred că ideea de competență este esențială”, a explicat profesorul emerit Ioan Neacșu.

Mai multe despre faptul că tot mai puțini tineri vin către catedră, dar și alte subiecte de interes și actualitate, puteți urmări în emisiunea de mai jos.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel