Profesorii din școli trag din nou lozul prost! Norma didactică crește doar pentru ei, prin Legea Bolojan. Universitățile scapă
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Începând cu 1 septembrie 2025, cadrele didactice din învățământul preuniversitar vor fi obligate să predea mai mult pentru același salariu. În paralel, colegii lor din mediul universitar nu vor fi afectați de o astfel de creștere automată a normei, prevede controversata Lege a măsurilor fiscal-bugetare, cunoscută și sub numele de „Legea Bolojan”.

Potrivit documentului adoptat de Parlament și aprobat prin asumarea răspunderii de către Guvern, norma didactică prevăzută pentru profesorii universitari la articolul 211 din Legea Învățământului Superior nr. 199/2023 rămâne neschimbată.

Nicio universitate nu este obligată prin lege să crească această normă.

CITEȘTE ȘI Ministrul Daniel David, noi precizări despre norma didactică: „Dacă vrei să-i ții pe copii 6 - 7 ore în școală, atunci hai să ne și ocupăm de ei”

Profesorii din școli, obligați la mai multe ore

În contrast cu universitățile, unde decizia de a crește norma didactică aparține fiecăruia, în școli și grădinițe modificările sunt clare și obligatorii.

Conform modificărilor aduse Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, profesorii vor avea, în medie, următoarele norme de predare pe săptămână în perioada 2025–2030:

- 20 de ore pentru cadrele didactice de la gimnaziu, liceu, învățământ profesional și postliceal;

- 18 ore pentru educatorii și profesorii din educația timpurie (creșe și grădinițe);

- +2 ore suplimentare de pregătire remedială pentru învățători și profesorii din învățământul primar.

Această creștere a numărului de ore este impusă prin lege și nu poate fi ajustată la nivelul unităților de învățământ.

Universitățile primesc doar o „ușă deschisă” pentru mai multe ore, nu o obligație

În mediul universitar, modificările aduse de Legea Bolojan sunt mai permisive, notează edupedu.ro. Mai exact, legea doar ajustează plafonul maxim al normei didactice, de la 16 la 18 ore convenționale pe săptămână, fără să impună aplicarea acestei creșteri.

Textul exact al noii prevederi spune:

Art. LIV – Legea învăţământului superior nr. 199/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 614 din 5 iulie 2023, cu modificările si completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

La articolul 211, alineatul (15) va avea următorul cuprins:
(15) Norma didactică nu poate depăşi 18 ore convenţionale pe săptămână.”

Celelalte prevederi privind norma didactică diferențiată pe funcții, profesor, conferențiar, lector, asistent, rămân identice. În plus, universitățile își păstrează dreptul de a decide, prin regulamente interne, câte ore efective vor avea cadrele didactice, atâta timp cât se încadrează în noul plafon maxim.

Decizia finală aparține universităților

Cu alte cuvinte, instituțiile de învățământ superior au doar posibilitatea, nu obligația, de a mări sarcina didactică. Dacă o universitate dorește să mențină norma actuală, o poate face. Dacă dorește s-o crească până la 18 ore, are libertatea de a decide acest lucru la nivel de senat.

În preuniversitar, însă, profesorii nu mai au de ales.

VEZI ȘI: 

Ministrul Daniel David încearcă să calmeze profesorii: „Oamenii buni, să nu se teamă”

Daniel David face apel la profesori, experți și sindicate să contribuie cu soluții care să permită aplicarea echilibrată a măsurilor, fără să afecteze performanța sau echitatea din sistem

„Dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza, măcar în educație, plec!” Ministrul Daniel David rupe tăcerea și spune ce se întâmplă în culisele reformei

„Măsurile care vizează învăţământul preuniversitar vor conduce la haos!” Sindicaliștii avertizează că noile schimbări, cele mai periculoase din ultimii 20 de ani



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„A urcat pe cer pentru ultima dată!” Felix Baumgartner și motivul pentru care a refuzat mereu ideea de a deveni tată. Ce i-a spus Mihaelei Rădulescu: „E riscant!”

Profesorii din școli trag din nou lozul prost! Norma didactică crește doar pentru ei, prin Legea Bolojan. Universitățile scapă

„NU renunț!” Prof. Laura Roxana Alexandru, apel către cei care pun „etichete defăimătoare”: „Nu stricați truda celor care încă luptă pentru calitatea învățământului românesc!”

Obiceiuri inteligente ale părinților care cresc copiii cei mai rezilienți. Psihologii au observat același tipar la mama și tatăl celor mai stabili și puternici micuți

pixel