Ce mesaje au cucerit inimile de Sfântul Ilie? Iată urările pe care românii le consideră „superbe” sau „WOW”! Apare și o nouă tendință: tinerii renunță la text și trimit ASTA
Potrivit documentului adoptat de Parlament și aprobat prin asumarea răspunderii de către Guvern, norma didactică prevăzută pentru profesorii universitari la articolul 211 din Legea Învățământului Superior nr. 199/2023 rămâne neschimbată.
Nicio universitate nu este obligată prin lege să crească această normă.
În contrast cu universitățile, unde decizia de a crește norma didactică aparține fiecăruia, în școli și grădinițe modificările sunt clare și obligatorii.
Conform modificărilor aduse Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, profesorii vor avea, în medie, următoarele norme de predare pe săptămână în perioada 2025–2030:
- 20 de ore pentru cadrele didactice de la gimnaziu, liceu, învățământ profesional și postliceal;
- 18 ore pentru educatorii și profesorii din educația timpurie (creșe și grădinițe);
- +2 ore suplimentare de pregătire remedială pentru învățători și profesorii din învățământul primar.
Această creștere a numărului de ore este impusă prin lege și nu poate fi ajustată la nivelul unităților de învățământ.
În mediul universitar, modificările aduse de Legea Bolojan sunt mai permisive, notează edupedu.ro. Mai exact, legea doar ajustează plafonul maxim al normei didactice, de la 16 la 18 ore convenționale pe săptămână, fără să impună aplicarea acestei creșteri.
Textul exact al noii prevederi spune:
Art. LIV – Legea învăţământului superior nr. 199/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 614 din 5 iulie 2023, cu modificările si completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
La articolul 211, alineatul (15) va avea următorul cuprins:
(15) Norma didactică nu poate depăşi 18 ore convenţionale pe săptămână.”
Celelalte prevederi privind norma didactică diferențiată pe funcții, profesor, conferențiar, lector, asistent, rămân identice. În plus, universitățile își păstrează dreptul de a decide, prin regulamente interne, câte ore efective vor avea cadrele didactice, atâta timp cât se încadrează în noul plafon maxim.
Cu alte cuvinte, instituțiile de învățământ superior au doar posibilitatea, nu obligația, de a mări sarcina didactică. Dacă o universitate dorește să mențină norma actuală, o poate face. Dacă dorește s-o crească până la 18 ore, are libertatea de a decide acest lucru la nivel de senat.
În preuniversitar, însă, profesorii nu mai au de ales.
Ministrul Daniel David încearcă să calmeze profesorii: „Oamenii buni, să nu se teamă”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.