Profesorul Robert Florea, despre rolul consilierii în școli: „Consilierea școlară se adresează atât elevilor, cât și cadrelor didactice” / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
În general, p rofesorii consilieri şcolari desfășoară activități de asistență și consiliere psihopedagogică individuală în baza unui acord scris de colaborare cu părinții/tutorii/reprezentanții legali ai preșcolarilor/elevilor. 

Despre rolul consilierii școlare școlare s-a vorbit în emisiunea de luni, de la Dc Edu, moderată de Sorin Ivan.

„Uneori, ca și cadru, arealul acesta al consilierii școlare, este unul foarte amplu, iar necesitatea lui decurge chiar din nevoile identificate, nu neapărat doar de către cel care realizează actul de consiliere, ci și de cel care își apropie la un moment dat o nevoie pe care nu a putut să și-o exprime la un moment dat.

Și atunci apare cumva în mod natural această necesitate de a încerca să creăm niște zone în interiorul unui sistem care să se adreseze unor necesități pe care actorii sistemului educaționale îl reclamă.

Mai concret, în activitatea curentă a unui profesor consilier școlar, adresabilitatea acțiunilor lui merge și către elevii tipici, dar și către elevii care au diverse cerințe educaționale”, a explicat profesorul Robert Florea, care este și coordonatorul Centrului Municipiului București de Asistență Psihopedagogică.

Profesorul Robert Florea susține faptul că, de fapt, consilierea școlară se adresează atât elevilor cât și cadrelor didactice. Dar are ecou aceasta în rândul profesorilor?

„Profesorii apelează în diverse moduri la profesorul consilier. Apelează prin a-l invita să susțină o serie întreaga de activități la clasă sau prin activități de consiliere individuală cu diverși elevi sau chiar consilieri cu cadrul didactic”, a spus Robert Florea.

Ce face un consilier școalr?

„Profesorii consilieri şcolari utilizează următoarele documente: planul de activităţi, registrul de evidenţă a activităţilor, fişa de consiliere/psihopedagogică, fişe de orientare în carieră şi alte documente specifice activităţii de consiliere, aprobate în Consiliul de administrație al CJRAE/CMBRAE.

În cadrul unităților școlare cu personalitate juridică, trebuie să fie un post de profesor consilier școlar la un număr de maximum 500 de elevi, maximum 500 de elevi și preșcolari sau de maximum 300 de preșcolari, potrivit regulamentului CJRAE.

Profesorii consilieri şcolari desfășoară activități de asistență și consiliere psihopedagogică individuală în baza unui acord scris de colaborare cu părinții/tutorii/reprezentanții legali ai preșcolarilor/elevilor. 

În situații de criză/risc, intervenția profesorului consilier școlar se realizează și în absența acordului de colaborare cu părintele/tutorele/reprezentantul legal al preșcolarului/elevului, respectând interesul superior al acestuia”, conform regulamentului.

Interviul integral poate fi urmărit aici:



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Mamă de fată? 11 lucruri de făcut împreună cu fiica ta înainte de a împlini 18 ani

Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu / FOTO: freepik.com @yarruta

Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu

Cel mai mare reproș pentru școala în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Cel mai mare reproș pentru școală, în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?”

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

”Copilul meu s-a îndepărtat de mine. Ce aș putea să fac?”: Afecțiunea lui o poți recâștiga urmând acești pași

pixel