Psiholog Costin Dămășaru, expert în neuroștiință: „Se spune «cei șapte ani de acasă» sunt importanți. NU! Aceștia sunt foarte importanți!”
Data publicării:
Cine nu a auzit măcar o dată expresia „cei șapte ani de acasă” ? În cultura noastră, ea sună ca un soi de garanție a bunului-simț și a educației primite de la părinți. Și totuși, uneori, cele mai cunoscute adevăruri au nevoie să fie revizuite.

Dr. drd. psih. Costin Dămășaru, specialist în neuroștiințe aplicate și sănătate mintală, care a studiat la MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Boston, SUA, în cadrul programului de Executive Education – Neuroscience for Leadership, vine cu un mesaj puternic: nu șapte ani, ci primii cinci ani de viață sunt, de fapt, foarte importanți pentru modelarea caracterului și a viitorului unui copil.

„Primii 5 ani sunt foarte foarte importanți! Se spune «cei 7 ani de acasă». Nu! Sunt «cei 5 ani de acasă»”, spune expertul într-un video postat pe rețele.

CITEȘTE ȘI Neuropsiholog: Sfatul meu nr. 1 pentru creșterea unor copii motivați să reușească. Realizările sunt „doar o parte din ele”

Costin Dămășaru: „Copiii colectează tot, imită tot, înregistrează tot”

SURSA FOTO: freepik.com @standret

În această perioadă critică, copilul funcționează precum un burete care absoarbe tot din mediul său: emoții, reacții, comportamente.

Dămășaru explică:

„În cei 5 ani, copilul, prin imetism, că imită, prin neuronii oglindă imită, de fapt, comportamentele adulților din jurul lui. 

Dacă adultul stă tot timpul pe telefon, va sta și el pe telefon. Dacă adultul urlă, va urla și copilul. Dacă adultul înjură, va înjura și el”.

Mai mult decât atât, psihologul subliniază că cei mici „colectează tot, imită tot, înregistrează tot”. Cu alte cuvinte, fiecare gest, fiecare cuvânt, fiecare atitudine din jurul lor lasă o amprentă adâncă, chiar dacă adulții nu sunt conștienți de acest lucru.

Vrei un copil puternic? Începe cu tine!

SURSA FOTO: freepik.com @standret

Într-o serie de exemple simple, Costin Dămășaru arată cum părintele este, de fapt, primul și cel mai important model de viață pentru copilul său:

„Vrei să ai un copil puternic? Fii puternic.

Vrei să ai un copil fericit? Arată-i ce înseamnă fericirea.

Vrei să ai un copil educat? Fii tu la rândul tău educat.

Vrei să ai un copil care nu stă pe device-uri și mănâncă cum trebuie? Nu sta tu pe device-uri la masă și mănâncă cum trebuie.

Vrei să aibă relații armonioase? Ai o relație armonioasă cu soțul sau cu soția ta.

Vrei să ai un copil care înțelege, de fapt, contextele în care se află? Arată-i ce înseamnă asta!

Educă-l, învață-l”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Dacă părinții ți-au spus aceste 3 lucruri în copilărie, te-au pregătit să eșuezi ca bărbat

Tragedie cumplită în Vinerea Mare, după ce un băiat de 7 ani a primit ouă de ciocolată de la fosta iubită a tatălui: „Paște fericit!”

Ce și-ar dori cu adevărat profesorii să știe părinții: 15 adevăruri care pot schimba relația familie-școală

Locurile de muncă cele mai amenințate de inteligența artificială în următorii 20 de ani, potrivit experților

pixel