Psiholog: „Nu am văzut niciodată un copil traumatizat pentru că crede în Moș Crăciun”
Data publicării:
În această nouă eră a părinților, se observă o schimbare semnificativă în abordarea creșterii copiilor, care se reflectă chiar și în detaliile zilnice ale vieții de familie. 

Educația pozitivă, mai puțin ierarhică și cu un accent mai mare pe dialog și pe ascultarea celor mici, face ca minciunile să devină tot mai greu de acceptat.

Acest lucru face ca păstrarea unor tradiții culturale și familiale, care se bazează pe iluzii, cum ar fi „magia Crăciunului”, să devină mai complicată.

Totuși, psihologi renumiți, precum Alberto Soler, susțin că este important să menținem tradițiile de a crede în Moș Crăciun sau în Magii de la Răsărit, ca parte din magia acestei sărbători.

Alberto Soler, coautor al cărții „Marea ghid a educației”, ridică o întrebare într-una dintre ultimele sale postări de pe Instagram: este rău să păstrăm „magia Moșului sau a Crăciunului Magi” pentru copii?

„Este rău să păstrăm magia Moșului sau a Crăciunului Magi pentru copiii noștri? Deloc”

Spune acest lucru pentru că există familii, deși sunt puține, după cum menționează el în explicarea punctului său de vedere, care preferă să le evite celor mici dezamăgirea de a afla că „Moșii sunt părinții”.

Soler susține aceeași poziție ca alți colegi de-ai săi populari pe rețelele sociale, precum Álvaro Bilbao: nu este rău, în opinia lor, să menții în viață această tradiție, chiar dacă se bazează pe ceva ce nu este adevărat, care nu este real.

„Este rău să păstrăm magia Moșului sau a Crăciunului Magi pentru copiii noștri? Deloc”, afirmă Alberto Soler cu fermitate.

„Nu este minciună”

SURSA FOTO: freepik.com@gpointstudio

Pentru psiholog, de fapt, nu este vorba nici măcar despre a minți copiii: „Nu l-aș aborda nici măcar ca pe o minciună sau o înșelăciune. Este vorba despre a-i face parte dintr-o tradiție socială și culturală care, pentru unele familii, poate fi legată de religie, iar pentru altele, nu”, susține el.

Alberto Soler, totuși, în cazul în care există părinți care consideră că este o minciună să le faci copiilor să creadă în „magia Crăciunului”, fie că este vorba de Moș Crăciun, Crăciunul Magi sau elfii jucăuși ai Crăciunului, ultima modă virală, insistă că „nu este minciună pentru a face rău, ci este vorba de a participa la mediul în care te dezvolți și în care trăiești”.

În acest sens, Alberto Soler pune în valoare impactul acestei tradiții la nivel social în dezvoltarea copiilor. „Face parte din procesul de socializare.

Este ceva ce se împărtășește cu majoritatea mediului social. Și care ajută copiii să fie parte din ceva, să se simtă integrați”, explică el, potrivit Serpadres.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Când se despodobește bradul? Tradiții și superstiții!

Bradul de Crăciun, cu mirosul său proaspăt și...



Cele mai noi articole

Ce este Sunshine Guilt și cum să o gestionezi la adolescenți

Sunshine Guilt (sau „vinovăția soarelui”) este un...


Top citite
Foto: Freepik@ belakangbapak02

Succesul școlar are la bază cinci elemente, potrivit experților de la Universitatea Harvard

David Popovici, sfaturi prețioase pentru elevi. „Mi se pare că e din ce în ce mai ușor să ne lăsăm păcăliți de iluzia asta că dacă obții ceva material vei deveni fericit” / FOTO: captură video YouTube @Starea Natiei Oficial

David Popovici, sfaturi prețioase pentru elevi. „Mi se pare că e din ce în ce mai ușor să ne lăsăm păcăliți de iluzia asta că dacă obții ceva material vei deveni fericit”

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”/ FOTO: Instagram@AndreeaEsca

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”

Foto: Freepik@bearfotos

Regula 5 C pentru disciplinarea unui copil: Cum să stabilești limite sănătoase

pixel