Psiholog Radu Leca, despre impactul stresului asupra kilogramelor: „Poți slăbi sau te poți îngrășa în timpul unui proces de divorț” / VIDEO
La unii oameni, acest stres poate provoca scăderea în greutate rapidă, uneori de până la 5 kilograme peste noapte, din cauza lipsei poftei de mâncare. La alții, stresul poate duce la o apetență exagerată, o tendință de a mânca pentru a compensa disconfortul emoțional.
Mâncarea devine, astfel, o formă de alinare temporară, o soluție rapidă pentru o stare de neliniște.
Citește și Radu Leca: „Anxiosul și depresivul doar afirmă că vrea să se facă bine” / VIDEO
SURSA FOTO: Freepik.com@lookstudio
Dar ce se întâmplă cu adevărat în momentul în care ne așezăm la masă? De ce, uneori, simțim nevoia de a ne „umfla” cu alimente, iar alteori nu putem înghiți nimic, chiar dacă ne aflăm în fața unei farfurii pline?
Pentru mulți dintre noi, alimentația nu este doar o necesitate fizică, ci și o reflectare a stării noastre emoționale. Când suntem într-o relație de iubire sau de confort, de exemplu, mâncarea poate deveni o formă de bucurie comună, un mod de a celebra un moment de relaxare.
Cu toate acestea, această „confort food” poate ajunge, uneori, să fie o sursă de stres suplimentar atunci când începem să realizăm că nu suntem la fel de echilibrați ca partenerul nostru în ceea ce privește obiceiurile alimentare.
“Asta cu scăderea și creșterea în greutate e grea. Un om poate slăbi peste noapte, de la stres, și până la 5 kilograme. Din stres te poți îngrășa, poți slăbi. Stresul te oprește din mâncat, tot stresul te îmbuibă.
Creșterea în greutate are legătură și cu mulțumirea și cu nemulțumirea. E greu de dus asta. Când te relaxezi lângă un om pe care-l iubești începi să mănânci, te îngrași, te umfli, dar pe urmă te potolești că-l vezi pe omul de lângă tine ca nu mănâncă cat mănânci tu. Te simți prost.
SURSA FOTO: Freepik.com@bokodi
Tristețea nu-ți mai permite să mănânci. Când ești bucuros mănânci, când ești trist nu mai mănânci. Există și un revers al medaliei. Oamenii care au alte elemente denumite și alte boli psihice, când sunt triști mănâncă. Dar nu orice. Chestii cu grăsime și dulce.
Aici, cu respect, spun în felul următor: dulcele la tristețe are legătură cu sexul. În lipsa orgasmului și a reorganizării structurii hormonale cerebrale, subiectul simte nevoie de zahăr, mult.
Știm ca tristețea te face inactiv sexual, automat te îndrepți către zahăr. Vezi? Lucrurile se conectează. Poți slăbi sau te poți îngrășa în timpul unui proces de divorț. De știut asta”, a explicat psihologul Radu Leca, în cadrul emisiunii „DryPsy”, moderată de Ramona A. Dumitru.
SURSA FOTO: Frepik.com@DC Studio
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anxietatea și depresia sunt...
Este destul de evident că...
Teo Trandafir este cunoscută...