Psoriazisul pediatric: Toate formele de tratament. Atu-ul apei sulfuroase pentru combaterea acestei afecțiuni
Data publicării:
Există o întreagă cunoaștere și tradiție susținută de studii internaționale privind eficacitatea tratamentelor balneare pentru tratarea psoriazisului pediatric. 

Este larg recunoscută capacitatea antiinflamatoare a tratamentelor termale, eficiente pentru sistemul respirator, ca în cazul patologiilor precum otita recurentă, sinuzita recurentă sau astmul bronșic, dar și pentru intervenția asupra unor probleme ale pielii.

Psoriazisul pediatric poate afecta subiecții din copilărie timpurie și până la vârsta premergătoare adolescenței.  Este o boală inflamatorie cronică care se manifestă pe piele cu pete roșiatice din cauza prezența eritemului și există scuame albicioase produse de turnover-ul celular disfuncțional.

Cauze declanșante  

Putem lua în considerare fondul genetic: de foarte multe ori există o componentă familială pentru psoriazis care nu este o boală monogenă ereditară, ci mai degrabă este o boală multifactorială. Moștenirea genetică poate favoriza o predispoziție la boală.

Factorii de mediu pot fi rezumați astfel:

- la adulți, stresul psihologic are un impact deosebit de puternic (asta nu înseamnă că nici cei mai tineri nu pot fi expuși surselor de stres);

- la copii prezența infecțiilor. Părțile corpului, în general, mai expuse traumatismelor fizice, cum ar fi coatele, genunchii sau zona lombo-sacrală pot fi locul psoriazisului localizat. 

Tratamente pentru psoriazisul pediatric

În primul rând se adoptă tratamente topice cu medicamente cu acțiune antiinflamatoare. Acestea pot ajuta la reducerea simptomelor ușoare până la moderate și pot fi întâlnite sub diferite forme: unguente, loțiuni, creme sau soluții.

Copiii trebuie să fie învățați cum să-și aplice aceste medicamente și să țină cont de un orar pentru acest lucru.

Terapia cu lumină reprezintă o altă variantă de tratament. Ameliorarea simptomelor psoriazisului poate avea loc sub influența luminii, indiferent dacă este naturală sau artificială.

Pentru cazurile în care copilul experimentează simptome moderate sau severe ale psoriazisului, medicul poate prescrie medicamente orale sau injectabile.Totuși, unele dintre acestea pot produce efecte secundare grave. 

Tratamente termale pentru psoriazisul pediatric

Tratamentele termale nu sunt o terapie de primă abordare întrucât sunt terapii care necesită timp și acces la un centru balnear. Ciclul optim este de 12 ședințe iar medicul generalist sau specialistul poate prescrie un ciclu de ședințe, o dată pe an, pentru tratarea patologiei inflamatorii și reducerea disconfortului resimțit de pacient, ameliorarea leziunilor cutanate cu acțiune pozitivă asupra sistemului imunitar.

În plus, există un efect pozitiv de relaxare în contracararea stresului.Tratamentele termale se prescriu numai la pacienţii cu leziuni cutanate în curs de desfăşurare şi, în special în cazurile pediatrice, care se extind pe o mare parte a corpului. Foarte important este sfatul specialistului şi al dermatologului termal.

Atu-ul apei sulfuroase

Din timpuri îndepărtate, persoanele cu psoriazis au luat contact cu apa izvoarelor minerale bogate în sulf, în căutarea unui leac. Astăzi, astfel de izvoare continuă să atragă suferinzi. Terapia termică cu apă sulfuroasă este un remediu natural eficient în cazul psoriazisului, complementar terapiei farmacologice și fără efecte secundare.

E bine sa nu uiți că, hidrogenul sulfurat din apa minerală termală este singurul compus al sulfului care se absoarbe în organism prin piele, plămâni și pe cale digestivă, după care este eliminat prin piele, intestin și rinichi. Căldura băilor activează circulația sangvină în cadrul țesuturilor bolnave și, astfel, ajută la resorbția lor, precum și la producția de anticorpi.

Studii recente arată că 5% dintre români suferă de psoriazis, procent peste media europeană de 3% și afectează atât femeile, cât și bărbații deopotrivă.

Practic, oricine poate ajunge să sufere de psoriazis, indiferent de vârstă, și nu este deloc o „simplă problemă a pielii”, așa cum se crede adesea. Prin urmare, un lucru e cert: Psoriazisul nu trebuie subestimat, deoarece este o problemă de sănătate de lungă durată.

„Balneoterapia cu apă termală minerală bogată în sulf permite prelungirea timpilor de regresie ai bolii, reducând utilizarea terapiilor topice și sistemice în lunile următoare tratamentului în sine; toate acestea datorită capacității antiinflamatorii și antioxidante, exfoliante și antiseboreice, antifungice și antibacteriene. Acest tratament este eficient în forme superficiale, chiar foarte extinse, în timp ce evidențiază rezultatele în cele mai severe forme. Apele sulfuroase sunt cu siguranță un adjuvant pentru terapii farmacologice și sistemice. Apa termală minerală este un adevărat tratament pentru psoriazis, mai ales că este o boală cu un curs cronic și faze acute”, afirmă dr. balneolog Larisa Băloi.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel