Pubertate precoce, adesea cauza este obezitatea
Data publicării:
Pubertatea precoce este definită ca apariția caracteristicilor pubertale înainte de vârsta de 8 ani la fete și înainte de vârsta de 9 ani la baieți.

În ultimii ani s-a înregistrat o creștere a incidenței de pubertate precoce, ale căror explicații sunt încă foarte incerte, dar par să implice poluanți ai mediului, de exemplu unele substanțe eliberate de materiale plastice care acționează ca analogi ai hormonilor noștri sexuali.

La începutul secolului al XX-lea, pragul pubertății pentru femei era în jur de 13 ani. În zilele noastre însă, fetele rareori reușesc să mai atingă această vârtă, pubertatea precoce instalându-se în jurul vârstei de 10 ani chiar și fără semne de dezvoltare sexuală.

Pubertate precoce: cauze posibile

În unele cazuri, pubertatea precoce poate fi cauzată de vreo boală care afectează testiculele, ovarele, suprarenalele sau chiar glanda pituitară, glanda din creier de care depinde întreaga cascadă hormonală care conduce pubertatea, dar și fazele care urmează. Dar cele mai frecvente cauze identificate până acum sunt, după cum am menționat, unele substanțe cunoscute sub denumirea de perturbatori endocrini și mai ales de obezitate.

Legătura dintre obezitatea infantilă și pubertatea timpurie pare să se datoreze hiperinsulinemiei, care este foarte frecventă la copiii obezi. Insulina este un hormon care acționează la nivelul diferitelor organe și sisteme (ficat, tesut muscular) și care la nivel osos determină maturarea precoce, element esențial pentru începerea dezvoltării pubertale. 

O cercetare recentă efectuată pe 1239 de fete americane a evidențiat că un indice de masă corporală mai mare corespunde unui risc mai mare de pubertate precoce, cu atât mai mult începând de la vârsta de 8 ani.

Pubertate precoce: consecințe

Maturarea sexuală timpurie implică mai multe probleme. În primul rând, un disconfort psihologic, întrucât copilul dezvoltat sexual este încă un copil care interacționează cu semenii, dar cu un corp absolut diferit de ceilalți și cu un cap care începe să aibă gânduri și interese mai diferite, mai adulte.

O altă problemă ar putea fi maturizarea timpurie a oaselor, astfel încât, în timp ce copilul va avea imediat o înălțime semnificativ mai mare decât media, la vârsta adultă ar putea în schimb să fie la o înălțime mai mică decât se aștepta. 

În sfârșit, se știe că pentru femei, menarha precoce este un important factor de risc pentru patologiile canceroase (în special la sân și ovarian) la bătrânețe.

Ce concluzie putem trage din aceste scurte note despre pubertatea precoce? Ei bine, ni se pare corect să includem acest lucru printre motivele importante ale luptei împotriva obezității infantile, care se dovedește încă o dată a fi mult mai mult și mult mai gravă decât o simplă „problemă estetică”.

Ce să faci dacă copilul tău are semne de pubertate precoce

În primul rând consultați un medic: Dacă bănuiți că copilul dumneavoastră are pubertate precoce, programulți o consultație cu un medic specialist. Acesta va evalua simptomele și va solicita teste pentru a confirma diagnosticul.

Discutați cu medicul: În timpul consultației, discutați cu medicul despre istoricul medical al copilului, simptomele observate și orice întrebări sau îngrijorări pe care le aveți.

Tratament: Tratamentul pentru pubertatea precoce depinde de cauza specifică a acesteia. În unele cazuri, pot fi necesare medicamente pentru a regla dezvoltarea sexuală și pentru a preveni complicații ulterioare. Medicul specialist vă va explica opțiunile de tratament și va ajuta la luarea celei mai bune decizii pentru copilul dumneavoastră.

Sprijin emoțional: Pubertatea precoce poate fi o experiență dificilă pentru copii și părinți. Este important să oferiți copilului dumneavoastră sprijin emoțional și să discutați deschis cu el despre ceea ce se întâmplă. Poate fi util și să căutați un consilier sau un psiholog pentru a vă ajuta să gestionați aspectele emoționale ale acestei situații.

Urmați sfaturile medicului: Este important să urmați recomandările și tratamentul prescris de medicul specialist. Programul de urmărire medicală este esențial pentru a asigura că copilul dumneavoastră evoluează în mod sănătos și pentru a identifica eventualele complicații.

Este important să acționați rapid în cazul pubertății precoce, deoarece aceasta poate afecta dezvoltarea fizică și emoțională a copilului dumneavoastră.

Un diagnostic și tratament precoce pot ajuta la gestionarea și minimizarea impactului pe termen lung al acestei condiții.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: copii  obezitate  pubertate precoce 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

pixel