Copiii care nu mai ies din cameră NU sunt leneși. Sunt setați biologic să trăiască intens, iar noi, părinții, nu mai ținem pasul. Oana Moraru spune cum îi putem „scoate” din ecrane
În lipsa unui sprijin real din partea conducerii, a colegilor și a comunității, tot mai mulți profesori spun că devine aproape imposibil să continue această meserie într-un mod sustenabil.
Salariile nu țin pasul cu inflația și nu e de mirare că, în aceste condiții, le este din ce în ce mai greu să se dedice cu adevărat elevilor.
Desigur, și elevii trec prin momente dificile, mai ales în comunitățile sărace, unde părinții lor se confruntă, la rândul lor, cu presiuni financiare și emoționale. Se creează astfel un cerc vicios: comportamente inadecvate, lipsă de motivație și sprijin instituțional insuficient, un sistem care riscă să cedeze, cu tot cu oamenii implicați.
SURSA FOTO: freepik.com @igorbastrakov
O profesoară a vorbit despre toate aceste lucruri într-o postare pe forumul „Teachers” de pe Reddit, informează Your Tango. Spune că atitudinea lipsită de respect a elevilor i-a făcut munca imposibilă, iar acum a ajuns în punctul în care face strictul necesar și se pregătește să predea clasa altcuiva.
„Pur și simplu am încetat să-mi mai pese”, a mărturisit ea. „Băieții sunt obraznici, lipsiți de respect... aș putea folosi multe alte cuvinte”, a mai scris ea. „Am ridicat tonul la începutul anului, dar comportamentul lor nu s-a schimbat”.
A încercat să ia legătura cu părinții, să aplice măsuri de redirecționare a comportamentului, dar, în fiecare zi, simțea că se întâmplă aceeași poveste.
„Sunam părinții, îi redirecționam, dar a doua zi era totul la fel. Așa că am renunțat la orice activitate interactivă, distractivă sau creativă”.
Lecțiile ei s-au redus la minimum: „Le dau câteva foi cu notițe, le explic cum se face tema, le dau exerciții de practică și un bilet de ieșire. Atât. Fără jocuri matematice, fără activități de grup. Nu mă mai interesează dacă se plâng. A fost alegerea lor”.
Ea nu este singura în această situație. Tot mai mulți profesori raportează o creștere alarmantă a comportamentului inadecvat în rândul elevilor și se declară copleșiți, epuizați sau chiar lipsiți de speranță.
Potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center, moralul cadrelor didactice a scăzut cu peste 40% în doar un deceniu. Dacă în 2010, 60% dintre profesori spuneau că sunt „entuziasmați” de meseria lor, în 2020 acest procent scăzuse la doar 20%.
Pe lângă salariile mici, infrastructura precară și epuizarea emoțională, mulți profesori spun că se confruntă cu un nou tip de provocare: elevi care par imposibil de gestionat.
SURSA FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro
Deși majoritatea ghidurilor de parenting și manualelor de predare recomandă ca profesorii să rămână autoritari, calmi și fermi în fața comportamentelor problematice, unii aleg să abordeze lucrurile altfel.
De exemplu, profesoara Katy Hoffman, cunoscută pe TikTok, spune că sinceritatea emoțională a ajutat-o să-și apropie elevii.
„Cred că elevii noștri trebuie să ne vadă ca pe niște oameni reali, nu ca pe niște roboți duri și fără emoții”, a spus ea. „Atunci când le-am arătat ce simt, au înțeles că îmi pasă și că aștept mai mult de la ei”.
Desigur, aceasta nu este o rețetă universală și nu funcționează în orice clasă. Dar ne amintește un lucru important: profesorii sunt oameni.
Iar în spatele oricărui comportament al unui elev stă o poveste, așa cum și în spatele reacției unui profesor stă o luptă continuă de a face față unei meserii care cere din ce în ce mai mult și oferă din ce în ce mai puțin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.